Imate oversize kaput u svojoj garderobi? Zahvalite Balenciagi. Posedujete široku tuniku? Takođe zasluge idu španskom dizajneru.

Balenciagu možemo slobodno da prozovemo pravim modnim influenserom. Ovaj Baskijac je važio za ličnost sa čudnim karakterom! Ne samo da nije hteo da izađe na kraj revije i da se pokloni publici, već je u toku svoje višedecenijske karijere dao samo jedan intervju. 

Međutim, njegov uticaj je veoma velik, a kreativnost i inovativnost su neprevaziđeni. Iza etikete ove kuće krije se i modni i stilski identitet koji sa pravom nosi ovo ime. Tako da podvrnuti rukavi, minimalizam, babydoll haljina koji se sigurno nalaze u vašim kombinacijama ipak su imali polaznu tačku koja nosi ime ovog dizajnera. 

Krenimo redom i videćemo šta nam je sve "ostavio" u amanet veliki dizajner. 

1. Babydoll haljina

Krajem 50-ih Balenciaga stvara omiljenu babydoll haljinu gde se prikazuje kao majstor linije i kroja. Nosile su je Twiggy, Courtney Love i Alexa Chung. 

2. Oversize kaput

Veliki puff rukavi su cool, što veći to bolji. Naravno da su proporcije jako bitne i kreator je debitovao davne 1957. godine te smo sigurni kako imate jedan takav pod Balenciaga uticajem.

3. Džak haljine

Sigurno posedujete jednu od ovakvih haljina. One sakrivaju sve a posebno šlaufčiće na stomaku. Prosto je obožavamo, ali kad jju je Balenciaga prikazao 1957. godine, ovaj model je bio veoma liberalan i nekako revolucionaran. 

4. Španski uticaj 

Baskijanac je znao kako na pravi način da isporisti svoje korene. Ako imate neku suknju u ole-lo-le fazonu, sad znate ko je zaslužan za nju. 

Pogledajte na sledećoj strani i ostale kultne Balenciaga komade koji su sigurno završili u vašem ormaru, u ovoj ili onoj varijanti:

PageBreak

5. Minimalizam 

Ako je vaša filozofija manje je više, opet možete da zahvalite Balenciagi, koji je inače verovao da je "elegancija eliminacija". Sa komadima iz 60-ih kao što je ‘envelope’ haljina postao je šampion svedene estetike. 

6. Detalji

Često ne možemo zamisliti svoje odevne kombinacije bez pravih aksesoara! Za to nam nije potrebna prilična suma novca, ali dobar par minđuša, broša ili narukvice koje su priča za sebe sasvim su dovoljni da utvrdimo Balenciaga lekcije o modnim detaljima koje nas je učio. 

7. Čipka 

Pre njega ovaj materijal se nosio ili u crkvi ili u spavaćoj sobi. Španski kreator je zavodljivi materijal prihvatio u neočekivani kombinacijama i tako čipkom popločao modni put. 

8. Zanimljivi tekstili 

Sledeći put kada budete imali osećaj da materijal nije takav kako vam se čini, pomislite na Balenciagu. Originalost se ogleda u rezu koji je perfektno uparen sa tkaninama kao što je svila "gazar". 

9. Casual kostimi

Ponekad pomislimo kako bismo i dalje šetali u strogim, kruto dizaniranim odelima i kostimima da nije bilo Balenciage. Ali zahvaljujući Crostobalu, pristup krojenju zahtevnijih komada se drastično promenio. Danas, imamo razne varijante fluidnih, ženstvenih kostima za čiju populaciju je zaslužan španski kreator.  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/