Naslovna | Moda | Dizajneri | 9 najuticajnijih modela španskog kreatora: Kako je Balenciaga oblikovao današnju modu

9 najuticajnijih modela španskog kreatora: Kako je Balenciaga oblikovao današnju modu

Foto: Profimedia

Možda u svom ormaru nemate njegovu kreaciju, ali garantujemo vam da imate neke od njegovih dizajnerskih caka.

Imate oversize kaput u svojoj garderobi? Zahvalite Balenciagi. Posedujete široku tuniku? Takođe zasluge idu španskom dizajneru.

Balenciagu možemo slobodno da prozovemo pravim modnim influenserom. Ovaj Baskijac je važio za ličnost sa čudnim karakterom! Ne samo da nije hteo da izađe na kraj revije i da se pokloni publici, već je u toku svoje višedecenijske karijere dao samo jedan intervju. 

Međutim, njegov uticaj je veoma velik, a kreativnost i inovativnost su neprevaziđeni. Iza etikete ove kuće krije se i modni i stilski identitet koji sa pravom nosi ovo ime. Tako da podvrnuti rukavi, minimalizam, babydoll haljina koji se sigurno nalaze u vašim kombinacijama ipak su imali polaznu tačku koja nosi ime ovog dizajnera. 

Krenimo redom i videćemo šta nam je sve "ostavio" u amanet veliki dizajner. 

1. Babydoll haljina

Krajem 50-ih Balenciaga stvara omiljenu babydoll haljinu gde se prikazuje kao majstor linije i kroja. Nosile su je Twiggy, Courtney Love i Alexa Chung. 

2. Oversize kaput

Veliki puff rukavi su cool, što veći to bolji. Naravno da su proporcije jako bitne i kreator je debitovao davne 1957. godine te smo sigurni kako imate jedan takav pod Balenciaga uticajem.

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on Oct 4, 2016 at 6:18am PDT

3. Džak haljine

Sigurno posedujete jednu od ovakvih haljina. One sakrivaju sve a posebno šlaufčiće na stomaku. Prosto je obožavamo, ali kad jju je Balenciaga prikazao 1957. godine, ovaj model je bio veoma liberalan i nekako revolucionaran. 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on Jun 1, 2015 at 1:27pm PDT

4. Španski uticaj 

Baskijanac je znao kako na pravi način da isporisti svoje korene. Ako imate neku suknju u ole-lo-le fazonu, sad znate ko je zaslužan za nju. 

Pogledajte na sledećoj strani i ostale kultne Balenciaga komade koji su sigurno završili u vašem ormaru, u ovoj ili onoj varijanti:

Nastavak na stranama: 1 2 »

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE