Posle završene beogradske nedelje mode u Elle redakciji odjeknulo je ime jedne mlade dizanerke -Nevena Ivanović. One je u junu diplomirala na  Fakultetu za umetnost i dizajn, a početkom novembra već predstavila svoju prvu samostalnu kolekciju.

Spoj futurističke atmosfere, umetničkog dodira i tradicije istočne kulture Nevena provlači kroz moćnu crnu formu. Mlada dizajnerka svojom prvom revijom prikazala je da individualnost može, i treba da se neguje u savremenom društvu. 

Zašto moda kao životni poziv? 

Sve je počelo veoma davno, bila sam vrlo mlada. Imala sam pet, šest godina, sedela sam uz mamu i šila. Pravila sam haljine za svoje barbike. Sve dok nisam porasla i počela da crtam, to za mene nije bila moda, ali bilo mi je veoma zanimljivo. Skice koje nisam smatrala bogzna kako dobrim videla je moja profesorka francuskog i predložila mi da napravim reviju. Za mene je to bio dovoljan pokretač. Uz podršku svojih roditelja uzela sam neke materijale i sama sašila kompletnu kolekciju od dvadesetak komada. Sada mi sve izgleda pomalo smešno, ali bio je to ključni momenat da donesem odluku kako je moda zapravo ono čime želim da se bavim u životu.

Ove godine predstavila si svoju prvu veliku kolekciju? Gde si pronašla inspiraciju?

To povezujem sa svojom diplomskom kolekcijom gde mi je inspiracija bila ljubav prema japanskoj kulturi i frizure gejši. Započela sam istraživanje njihove kulturne baštine sa idejom da sve pomerim u neki futuristički momenat pa mi je palo na pamet da predstavim šta se dešava sa tradicijom kroz vreme. Njena deformacija, menjanje i „nova funkcionalnost“ kroz vreme zapravo su moja inspiracija i tema čitave revije. Htela sam da stvorim odevni predmet koji se prožima kroz paletu stilova i stajlinga i da on bude sastavni deo garderobe jedne moderne žene.

Jesi li očekivala da ćeš postati dobitnica ELLE nagrade za najupečatljiviju reviju?

Iskreno, to je jedina nagrada koju nisam očekivala jer sam mislila kako se ona dodeljuje starijim i ozbiljnijim dizajnerima. Nisam mislila da ću dobiti bilo kakvu nagradu. Bila sam svesna dobro odrađenog posla, ali me je ovakvo priznanje zaista pozitivno iznenadilo. Vrlo mi je drago i veoma sam ponosna.

Sa ovom nagradom postaješ učesnica ELLE international takmičenja. Kakvom se ishodu nadaš?

Za to takmičenje saznala sam pre nekoliko dana i bila sam iznenađena. Srećna sam što sam deo te priče. Nadam se najboljem, ali ne očekujem ništa.

Šta bi bio tvoj savet mladim talentima koji planiraju da se upuste u svet mode i dizajna?

Ako osećaju kako je to nešto čime žele da se bave, treba da uđu u to punim srcem. Ponekad je potrebno bezbroj sati rada, a bez mnogo ljubavi prema poslu to je nemoguće. 

Tekst: Nemanja Lalatović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/