Moda uvek predstavlja nešto što je novo, ali ovog puta smo rešili da se fokusiramo na staro, odnosno da budemo precizniji - na vintage modu koju bismo rado šopingovali! 

(Taylor Swift obožava vintidž garderobu)

Vintage tržište je neverovatno snažno u ovom trenutku, i svake godine biva sve življe. Danas je sve veća potražnja za vintage krpicama, pa čak iako oni predstavljaju skupu investiciju.

Jedno je sigurno: kada ugledate neki komad i jako vam se svidi, kupite ga odmah - jer možda nikada više nećete dobiti priliku!

Predstavljamo vam 10 posebnih dizajnera čije odevni komadi su ovano vintage "must have":

Yves Saint Laurent

Kako vreme prolazi, Yvesov rad kao da poprima neku novu dimenziju, novu lepotu, postajući sve posebniji. Ovaj dizajner je kreirao odeću koju su žene obožavale i priželjkivale da nose 24h - to je bilo ono čega se držao Yves Saint Laurent. Njemu dugujemo jedno veliko HVALA jer je popularizovao smoking blejzer, trapezastu haljinu i kombinezon. Posebno je važno da ne zaboravimo na njegove čuvene safari komade, kao i prelepe taft i svilene haljine koje je stvarao tokom kasnih 70-ih i ranih 80-ih godina.

James Galanos

Iako nije inajpoznatije ime, među poznavaoca vintage mode, njegov rad je veoma cenjen. Američki kreator James je postao prepoznatljiv po finoj izradi haljina uz pomoć kojih je ostavio najcenjenjije francuske dizajnere iza sebe. Besprekorna izrada Galanos haljina je odavala sliku luksuza, privilegija i pripadnosti visokog društva. Posebno je davao značaj kroju i samoj izdrai, zbog čega je njegov dizajn bio magičan i danas itekako vredi na tržištu!

Christian Dior

Uticaj koji je Dior imao na modu zaista ne poznaje granice. 1946. osnovao je svoju kuću i odmah napravio ogromne talase u svetu mode. Novi izgled siluete predstavljao je klasičan i ženstven oblik koji večno traje. Originalni Dior komadi koje upravo potpisuje velikan modnog sveta mogu da koštaju kao jedan Porše ili Audi i teško se nalaze, ali predstavljaju must have svakog strastvenog kolekcionara vintage mode. Sa smrću Diora, 1957. godine kuća se našla u velikom haosu i problemu, sve dok mladi Yves Saint Laurent nije postavljen na čelo. Iz tog perioda su najznačajnije haljine od šifona iz kasnih 60-ih do početka 80-ih.

Thea Porter

Kada pomislimo na velikane britanske mode iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, prvo nam na pamet padaju Ossie Clark ili Biba. Međutim, prva izložba o radu dizajnerke Thea Porter u muzeju Fashion and textile u Londonu koja je održana prošle godine, promenila je to. Od te uspešne izložbe, Thea Porter je stekla širu publiku pa su se mnogi zainteresovali za delo ove kreatorke koja je u svoju modu udahnula malo i egzotike sa Istoka. Thea je bila zaljubljenik u složene forme, i uživala je u ukrasnim ornamentim, kao i bogatim tkaninama pa samim tim njena odeća reflektuje romantičnu nostalgiju, egzotiku i glamur.

Predstavnici japanske avangarde

Iako su noviji na vintage sceni i možda zvanično ne spadaju u nju, ovi japanski dizajneri koje odlikuje avangardni rad u poslednjih nekoliko godina počinju da privlače pažnju na aukcijama. Yohji Yamamoto, Issey Miyake, Junya Watanabe i Comme des Garçons su četiri imena koja vam savetujemo da zapamtite, ako vam se sviđa ovaj mix vintage mode i avangarde. Ako volite ovaj look, ne čekajte da postanu zvanično "stari" kako bi se kategorisali kao vintage, pa radije kupujte sada njihove modele. Njihov trenutni kvazi-vintage status znači da još uvek možete naići na neverovatne ponude, ali će se to veoma brzo promeniti. Na istoku je već počelo veliko prikupljanje ovih dizajnerskih komada, pa retki komadi mogu da dostignu ocene i do 10 000 dolara. 

Paco Rabanne

Paco Rabanne je bio jedan od dizajnera koji je promenio ugao gledanja na modu. To je uspeo već sa svojom prvom revijom 1966. godine, sa kolekcijom pod nazivom "Dvanaest nenosivih haljina od savremenih materijala". Njegov rad se često naziva "futuristički oklop" i njegov jak uticaj se oseća dan danas u modi. "Koristio sam čudne materijale, tako sam se izdvajao od drugih", izjavio je Paco. Ova ljubav pretvara netipične modne materijale u visoku modu, koja danas predstavlja pravi Paco Rabbane vintage komad. Potražite prve komade izrađene od metalnih diskova i plastike spojene sa metalnim prstenovima, papirom, kožom i gumom. 

George Halley

Ako volite old school glamur i želite da se osećate kao da pripadate holivudskoj kraljevskoj porodici, obratite pažnju na dizajn George Halley. Dobitnik Coty nagrade 1968, Halley je bio jedan od velikih američkih dizajnera čiji rad je bio prepoznat kao otmen i elegantan. Zamislite samo poliranu svilu sa spojenim somotom, obavijenu ukrasima - i sve će vam biti jasno. Siluete su u obliku balskih haljina, bogatih tkanina i boja. Perje, kristali i ručno oslikane tkanine fine izrade opisuju Halley rad. Danas oni pripadaju eskponatima zbog čega imaju veliku vrednost. Sigurno je da će, kako vreme prolazi, njegova dela dobiti na značaju, a naslućuje se da je u planu i organizovanje izložbe.

Pierre Balmain

Osnovana 1945, couture Balmain kuća je imala univerzalni uticaj na glamurozne žena širom sveta, do plemstva i samih holivudskih starleta. Balmain stil je postao poznat kao "Jolie Madame" zbog njegove sposobnosti da uhvati i ubaci živost i eleganciju u njegove projekte. Pierre Balmain je jednom rekao: " Dobra moda je evolucija, a ne revolucija". Suštinski, francuska kuća se može pohvaliti da su njene modele nosile neke od najlepših i najsimpatičnijih žena svih vremena - Audrey Hepburn, Ava Gardner, Brigitte Bardot, Josephine Baker, Katherine Hepburn, Marlene Dietrich i Sophia Loren, koje su bile klijenti i veliki fanove Balmaina. Rane komade je teško naći, a ako ih pronađete budite spremni da izdvojite veću količinu novca. 

Emilio Pucci

Za svaku kolekciju čuveni Pucci je rukom nacrtao poznati otisak tj. potpiso "Emilio." Živost i šokantne kaledioskopske kombinacije boja su omogućile konstantan napredak i uspeh preteći da od hemijskog i tekstilnog proizvođača razvije metod za prenos i zadržavanje živosti boja na tkaninama. To je razlog zašto se još uvek možemo diviti kako sveže i svetlo izgledaju Emilijeve vintage haljine, uprkos činjenici da su napravljene pre 60 godina. Što je boja svetlija, to se modni komadi više cene i bolje prodaju, u vintage svetu. Somot slabi na tržištu, dok svileni komadi uvek privlače pažnju. Zato će komadi sa revija ovog velikog i stručnog dizajnera, dostići veliku vrednost u budućnosti.

Oscar de la Renta

Odlaskom jednog od velikih dizajnera dobijamo nagli zanos i ljubav prema njegovim komadima. Uostalom, videli smo šta se dogodilo sa Alexander McQueen u poslednjih nekoliko godina, kada su njegovi važni modni komadi dostigli vrednost od više hiljada dolara. Cene postaju astronomske onda kada sakupljači i muzeji shvate da je nečija era završena, i da je dobila kultni status. Oskar de la Renta predstavlja zlatni standard za univerzalnu eleganciju. Od 1965. godine sa lansiranjem svoje kuće Oscar je napravio brend od svog imena, a njegove modele su nosile ne samo prve dame Amerike, već i holivudske glumice i evropske plemkinje... 

Tekst: Kristina Milošev

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija