PRO / Duška Jovanić, glavna urednica

Zašto sam pristala da budem advokat ovom modnom zločinu i stanem na Karlovu stranu? Reč je o jednoj od najnezahvalnijih situacija u kojoj se moram (s)naći. Jer, besna porota je već odlučila. Pogotovo što je ultimativna fashion plastika mnogima neprijatna za gledanje. Znoje se već pri samoj pomisli da na glavu natuku providni šeširić za pecanje na suvom, bez obzira što ga potpisuje Chanel. Ali, pripadnice modnog sveta žele biti kul, pa je drski statement piece poslednjeg dana pariskog Fashion Weeka bio svuda.

Exhibiton hall Gran Palaisa preplavio je waterproof look. Otmena francuska modna kuća prihvatila je PVC, žestoko odgovorivši na Céline izazov sa providnim torba-kesama koje fashionistkinje ponosno postavljaju na Instagram, uz pomalo spooky komentar: Može i bez krokodila!

Retko ko je očekivao da će plastični Chanel šeširić ne samo kupiti, nego i za sve pare ($1.150) nositi real girls. Jer ovi funny hats nekako pripadaju runaway modi, pogotovo ako se uzme u obzir da ga je prva nakrivila Kaia Gerber uz klasični žaket od tvida i belu mini suknju iz slatkih šezdesetih. Devojka je stvarno lepa, ne treba joj stavljati kesu na glavu, rado bi dobacili muški šovinisti. Nisu u pravu. Diplomirala sam tu nauku.

Šta imam da kažem u njegovu odbranu? Lagerfeld je zagonetka. Takav, teatralan i ekscentričan, bio je oduvek. I odlično manipuliše svojom publikom. A ukući kao što je Chanel ne možete pokušavati. Zato čak i njegova providna plastična estetika ima smisla. Lepota je u oku fotografa. Hvala ti Marko (Sovilj). Elle Cover mi je zaštićeni svedok.

CON / Brana Kostić, urednica lepote

Istorija je svedok da su ljudi svašta nosili na glavama: od perika rokoko perioda koje su bile prepune miševa do iPadova u šeširima Royala Ascota. Ali, kada je Kaia Gerber izašla kao first face na reviji Chanel SS 2018 sa plastičnim šeširom za pecanje, kao da mi je neko u usta ubacio shock žvaku. Pošto se isti komad pojavio na još 53 modela od ukupno 90 izlaza, shvatila sam je đavo odneo šalu i da se slatki dao žvake nikako ne pojavljuje.

Gospodine Lagerfeld, stvarno? Kaiser se zaleteo svom svojom silom da napravi novi trend od inspiracije 60-im godinama prošlog veka. Još jedan grom neženstvenosti udario je modni svet. Smatram da kondenzacija i očigledno slepljena frizura zaista ne vrede $1,150.

Naravno, PVC šešir brzo je počeo da dobija i svoj street style život jer je cilj mnogim anonimnim blogerkama, pa i Evi Chen i Tamui McPherson samo da imaju nešto novo, pa makar i po cenu potparene glave. Istina je da smo mnogo nekorisnije, ružnije i neudobnije stvari istrpele zbog mode, ali ovaj komad objedinjuje sva tri epiteta na jednom mestu. Jedino opravdanje za njegovo nošenje jeste monsunska kiša. Sa tim na glavi ne mogu da zamislim čak ni Isabellu Blow, a verujem da se Philip Treacy samo prekrstio.