Omiljeni retro klasici uvek se iznova i iznova vraćaju u modni svet. Najbolji komadi koji su vladali prošlim decenijama ističu se kao novi trendovi koji istovremeno unose svežinu i dašak nostalgije u aktualne trendove.

Osim uvek prisutnih klasika poput avijatičarki ili wayfarer modela koji iz sezone u sezonu pronalaze svoje mesto među najpopularnijim modelima sunčanih naočara, svaka nova sezona uvek donosi nove i vraća neke zaboravljene retro modele.

Ove godine, leto nas je vratilo u glamurozne šezdesete i sedamdesete, ali i ne tako davne devedesete godine. 

Od mačkastih oblika sa istaknutim okvirima kakve su nosile filmske dive, do modela jednostavnih linija oivičenih tankim metalnim okvirima ili modelima inspirisanim prepoznatljivim sunčanim naočalama iz garderoba muzičkih ikona, retro modeli ponudili su raznolikost unutar koje će svako pronaći par sunčanih naočara koje savršeno pristaju njegovom stilu.

U nastavku vam donosimo pregled neodoljivih retro modela koji će obeležiti leto, ali i nadolazeću jesen. 

Mačkasto + print 

Veliki okviri sa blago izvijenim krajevima na gore, u svaku kombinaciju unose dašak glamura i misterioznosti. Mačkaste sunčane naočare nekada su bile nezaobilazni detalj elegantnih kombinacija filmskih diva. Međutim, ovi zavodljivi mačkasti modeli sa istaknutim okvirima danas su postali deo ležernijih kombinacija koje su unele onu istu, prepoznatljivu notu elegancije.

Ray Ban Round 

Svaka it djevojka u poslednjih nekoliko meseci svojoj kolekciji sunčanih naočara dodala je Ray Ban Round model. Decentnije i svestranije od lenonki, Ray Ban Round model blago se sužava u donjem delu kako bi stvorile laskavu siluetu. Sa tankim metalnim okvirom, ovaj jednostavan i klasičan model naočara odličan je izbor uz praktično svaku kombinaciju.

Mačkaste naočare iz 90-ih

Uz sofisticirane mačkaste naočare iz šezdesetih, leto je među istaknute trendi modele vratilo i ovaj model iz ne tako davnih devedesetih. Za razliku od klasičnih mačkastim modela, u devedesetim godinama nosili su se oni uži sa minimalističkim, gotovo futurističkim izgledom. Jednostavne linije malih okvira stvaraju oštri mačkasti završetak. Dok većina retro modela  zadržava dašak nostalgije i privlačnost prošlih vremena, ovaj retro model dvadeset godina donosi vrlo moderan izgled koji je odlično dopunio trenutne modne trendove.

Modeli iz kolekcija muzičkih ikona

Nakon što su bendovske majice postale novi klasik kojim je zamenjena omiljena bela T-shirt, dizajneri su ušli dublje u istoriju muzike i unutar outfita nekih od najpopularnijih muzičara pronašli nepresušan izvor inspiracije. Sunčane naočare isticale su se kao jedan od nezaobilaznih i prepoznatljivih modnih dodataka rock zvezda. Baš kao što su u ormanima rok zvezda bili nezaobilazan deo njihovog prepoznatljivog stila, dva retro modela ponovno se vraćaju kako bi isti efekat unele u naše jednostavne, svakodnevne kombinacije.

U devedesetima, uz grunge estetiku, plavu kosu i pocepane denim komade, ovalne naočare s istaknutim belim okvirima bile su prepoznatljiv modni dodatak Kurta Cobaina, frontmena grupe Nirvana. Ovaj statement model novu sezonu, osim u beloj boji, osvojio je i nežnim nijansama koje su mu dale romantičan trendi izgled inspiriran trendom pastelnih boja.

John Lennon kao inspiracija

Naočare okruglog oblika i danas nose ime velikog Johna Lennona, jer one su bile modni detalj koji se isticao unutar svake njegove kombinacije i vrlo brzo postao njegov zaštitn znak. Istovremeno jednostavne i upečatljive, popularne lenonke ove su se godine vratile u nekom novom, šarenijem izdanju. Dok su tanki metalni okviri zadržali jednostavnost originalnog modela iz sedamdesetih, stakla obojena ružičastom, plavom, zelenom ili žutom bojom pretvorila su ih u statement modni dodatak novog doba.

Preuzeto sa: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/