Jane Birkin, lepoticu čije srce je osvojio francuski glumac i pevač Serge Gainsbourg, proslavio je glumački talenat i neobična lepota, ali i stil koji se sastojao od obične majice, lepršavih, tunika haljina, i skinny jeansa. Normcore 60-ih i 70-ih godina prošlog veka...

Nije prošlo mnogo, a jedinstvena, retro, romantična Jane je poslužila kao glavna inspiracija za torbu koja će potom postati najslavniji model torbe u istoriji aksesoara i to zahvaljujući Hermesovom izvršnom direktoru Jean- Louis Dumasu, kome se lepa glumica požalila prilikom avionskog leta, daleke 1981. godine da ne uspeva da pronađe kožnu vikend torbu kakvu želi.

Ovo je omiljena torba Angeline Jolie.

Samo tri godine kasnije (1984.) Hermes je lansirao prvu Birkin torbu od crne mekane kože koja je nosila ime slavne glumice. Iako je ova torba osvojila sve, pa i ženu koja ju je inspirisala, zanimljivo je koju je torbu Birkin nosila pre proizvodnje Birkinke.

Odgovor može da vas šokira! Ali samo na prvi prvu loptu, jer kada malo bolje pogledate, njen izbor je krajnje tipičan za Francuskinje (iako je Jane engleska glumica, ceo život je provela u Francuskoj poprimajući odlike prave Parižanke!).

Priča o jednoj legendi: Njeno visočanstvo, Hermes torbe!

Jer, Jane je stalno nosila košaru, drvenu korpicu, nalik onima koje se na selu nose kada idete u prodavnici po baget, flašu vina, sir i ostale namirnice. Pomenutu košaru, Birkin je nosila skoro pa neprestano: kada je sa Sergom, prilikom odlaska na pijacu, sve sa tada malenom Charlotte u naručju, zatim u izlazak kao glavni aksesoar kojim je nadogradila providnu vunenu haljinu... 

I moramo da priznamo, pristajala joj je skoro kao Birkinka, ako ne i bolje!