Čizme su neizostavan detalj tokom sezone jesen/zima, a to nema previše veze sa modom. Ipak, ono što jeste pitanje stila je - koji model izabrati? Obično se misli da su čizme - čizme i da nije naročito važno uklapati model sa građom, kao kada, na primer, kupujete farmerke, jer one svakoj ženi stoje isto bez obzira na visinu i oblik tela. To jeste delimično tačno, ali ne u potpunosti, jer ipak postoje modeli koji mogu da naglase vaše atribute, a isto tako i da ih kamufliraju.

To svakako ne znači da sada morate da kupujete isključivo jedan model, niti da zaboravite na svoje omiljene gležnjice samo zato što možda ne idu idealno uz vaše noge, već vam samo pruža priliku da imate jasniju sliku modela koji vam odgovaraju.

Ukoliko ste niski

Ovde nema neke velike filozofije. Ako ste niži od proseka, savetujemo vas da nosite ili poluduboke čizme ili duboke. Nikako one malo ispod kolena. I da, poželjno je da imaju manju petu. To sve naravno zavisi od dužine nogu. Ako ste po konstituciji takvi da vam je gornji deo duži do donjeg, onda je bolji izbor da obujete poluduboke koje će stvoriti iluziju da su vam noge duže. Ukoliko je situacija drugačija, odnosno iako ste niski imate duge noge, onda vam preporučujemo duboke čizme.

Smeđe, duboke (Lanvin), crne (Alexander Wang)

Ukoliko ste mišićave građe

Ako se bavite sportom i imate prilično oblikovane, mišićave noge, onda smo uvereni da želite da pokažete svima koliko ste vredno i dugo vežbali. Najbolji način da to uradite je da obujete poluduboke čizme sa punom petom.  

Smeđe od prevrnute kože ( Dolce Vita), crne (New Look) 

Ukoliko imate vitke, mršave noge

Ukoliko spadate u onaj krug žena kojima su geni i priroda podarili veličanstvene, zavodljive noge na koje “padaju” svi muškarci, onda imate sreće i u sferi čizama jer ne postoji model koji vam neće stajati. Duboke, poluduboke, na tanku štiklu, ravne, kaubojske, u boho stilu… nije bitno, svaki model vam odgovara. Jedan ipak dominira, i to model ekstremno dubokih čizama koji će stvoriti iluziju da su vam noge čak više oblikovane, što će naravno rezultirati time da svi u vašem okruženju postanu ljubomorni.    

Sive (Diane Von Furstenberg), crvene (Joie) 

Ukoliko imate krive, cik cak noge

U ovom slučaju treba da uradite dve stvari: dodajte visinu i to sa tanjom štiklom, i izbegavajte duboke čizme, birajući isključivo poluduboke. Štikla će vam oblikovati nogu, dajući joj čvrstinu i osećaj mušične mase, a noga će izgledati manje kriva.  

S prskanom kožom (Dolce vita), krem (Isabel Marant)

Ukoliko ste vrlo visoki

Još jedna srećnica. Jedino morate da vodite računa o visini štikle, jer ne želite da izgledate bukvalno kao žirafa. Zato je poželjno da nosite ravne čizme ili one sa minimalnom petom koja nije viša od 5 centimetara. 

Ravne, crne ( Manolo Blahnik), na petu (Madewell)