Naslovna | magazin | ELLE tema: Super VS super

ELLE tema: Super VS super

Foto: Promo

Iz jedinstvene insajderske perspektive, Coco Rocha razgovara sa supermodelima i veterankama modne industrije Cindy Crawford i Iman – o naslovnim stranama, karijerama i lepoti.

Počelo je otprilike ovako: „Hi @cocorocha bi jako volela da čuje vašu profesionalnu priču“; „Pošaljite mi poruku na @cindycrawford“. Moj prvi kontakt sa ikonom bio je preko Twittera, u 87 karaktera. Kao model radim osam godina. Na pistama sam hodala za Marca Jacobsa, Stellu McCartney i Louisa Vuittona, bila na naslovnim stranama magazina ELLE, Harper’s Bazaar, i-D, Dazed&Confused, američkog i italijanskog Voguea... Radila sam kampanje za kuće Balenciaga, Chanel, Dior, Dolce&Gabbana, Lanvin, Yves Saint Laurent i mnoge druge. Shvatila sam da me sve više zanima nasleđe moje profesije i zato sam stupila u kontakt sa dve žene koje su redefinisale značenje reči (i pojma) model u poslednjih 30 godina – Cindy Crawford i Iman. Iz ugla dve najveće zvezde moje profesije želela sam da saznam kako se modeling menjao a šta je to ostalo isto.

Čini mi se da niko u modnoj industriji bolje ne personifikuje savršenu karijeru od Cindy Crawford. Odrasla je na američkom srednjem zapadu, gde, baš kao ni ja, nikada nije listala modne magazine, niti maštala o tome da postane model. Ipak, zahvaljujući reviji u prodavnici odeće, Cindy je kao sedamnaestogodišnjakinja već imala ugovor sa Elite Model Managementom. Već naredne, 1983. godine svakodnevno je vozila pola sata iz svog ruralnog rodnog grada do čikaškog studija Victora Skrebenskog. „Prvog dana u njegovom studiju – a slikao me je za katalog – pozvao me je da ostanem i posmatram kako rade ostali modeli. Naučila sam tada zaista mnogo o tome šta treba da radim da odeća na meni izgleda najbolje moguće, ali i kako treba da se ponašam da bih opstala.“ Jedan od modela koje je Cindy  posmatrala tog dana bila je već legendarna Iman. Rođena u Mogadišu, u Somaliji, Iman Abdulmajid imala je potpuno drugačiji profesionalni start. Kao diplomatsko dete, na Univerzitetu u Najrobiju 1975. godine naletela je na fotografa Petera Bearda. Do oktobra iste godine Iman je već bila u Njujorku. Ona nije prošla kroz teške početke, borbu i dileme, za samo nekoliko dana dizajneri poput Yvesa Saint Laurenta i Versacea otimali su se oko nje. Popodnevna snimanja kroz koje je Cindy prošla nisu bila ni nalik trenutnoj slavi koja se dogodila Iman – ne postoji jedna sigurna, utabana staza kojom se ulazi u modnu industriju. Što se mene tiče, otkrili su me na takmičenju irskog plesa u Kanadi, onda me je agencija poslala na dvomesečni put u Aziju, gde sam kao na traci pozirala u proseku u 80 različitih outfita dnevno slikajući se za kataloge. Klijenti su bili baš nezgodni, hair i make up još nezgodniji…

Nastavak teksta možete da pročitate u majskom broju magazina Elle.


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE