Naslovna | magazin | Elle Stav: Igor Todorović

Elle Stav: Igor Todorović

Stil je stav – rad sam reći u poslednje vreme možda i prečesto, čak i za moj ukus.

Ta floskula koja se pod kožu uvukla mojoj svakodnevnoj retorici sadrži u sebi, da budem apsolutno iskren, i dozu cinizma prema poimanju i interpretaciji raznolikih stavova i stilova. S tim u vezi moj stav prema „živopisnom“ nam okruženju mogao bi se nazvati mojom ličnom dnevnom dozom umora od svakolikog larpurlartizma u najiskrivljenijoj etimološkoj i sociološkoj primeni.

Iz konteksta samog umetničkog pokreta (l’art pour l’art), gde je umetnost sama sebi dovoljna, došlo je do „male“ zamene teza, u društvo gde smo sami sebi dovoljni u egocentričnom zenitu postavke lične zamenice JA ispred glagola (SVE)ZNATI! Ta količina pseudoeksperata i „salonskih“ poznavalaca tajni univerzuma oko nas ponekad zaliči na pandemiju, za koju je, uveren sam, okidač bio društveni model ponašanja, stavova i stilova koji su daleko od davno zaboravljenih građanskih normi pretvorenih u takozvani mainstream populističkih recidiva društvenog modela jednakosti!
U tom opštem nedostatku znanja kao osnovne moći jednog društva, poimanja kao pokretača i vaspitanja kao stuba istog, otvorila se Pandorina kutija populističkih interesovanja i znatiželje, koja je kao u mitskom „sineopsisu“ potisnula nadu duboko na dno pomenute kutije. Ukoliko tome dodamo da je nada hleb siromaha, ili da ista umire poslednja, reklo bi se nema nam pomoći. Ipak, ostaje nam još jedna izreka, koja kaže – nada je san budnih!

Nastavak teksta možete da pročitate u martovskom broju magazina Elle.


KOMENTARI
Još iz kategorije magazin
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE