Naslovna | magazin | Intervju: Mila Turajlić

Intervju: Mila Turajlić

Mila Turlajić, laureatkinja najveće svetske nagrade za dokumentarni film, rediteljka, aktivistkinja i večiti tragač za boljim svetom, otkrila je Maji Uzelac kako nepoznavanje matematike utiče na poznavanje ljudi i zbog čega se globalne istine nalaze samo u lokalnim pričama.

Sećate se dokumentarca Cinema Komunisto. I jedne kovrdžave mlade žene koja je iz nekog razloga smatrala da su Tito i Jugoslavija tema za film u 21. veku. I uspela da nas sve u to ubedi. Stigla do toga da HBO prvi put zabasa u ove pasivne krajeve da bi u njen sledeći film ušao kao koproducent. 

A, premijera baš tog filma, celih sedam godina za prvim, zgodila se na festivalu u Torontu. Za domaću publiku, u punom Sava centru. Jer, ovih dana, rediteljka je laureatkinja najveće svetske nagrade za dokumentarac. Za svoj drugi film -  Druga strana svega, koji je osmislila, režirala i snimila, dobila je glavnu nagradu na IDFA festivalu u Amsterdamu. 

Kada s drugim filmom dobiješ najveću svetsku nagradu u oblasti kojom se baviš, čemu posle toga težiš? Da to ponoviš?

Au, baš ti hvala - da sam ovako o tome mislila, prepala bih se. Da se napravim da te nisam čula.

Ne, znaš šta je mene psihološki spaslo? Spaslo me je to što sam znala šta mi je sledeći film. Ja mislim, da nisam počela da snimam treći film paralelno sa drugim, ovaj bih teško napravila. I ovako sam jedva. Razmišljala sam: Ako sa ovim ne uspem, a u jednom času bila sam sigurna da neću uspeti - imam nešto. Kažem sebi: Okej, ovaj smo fulali - nema veze, izvući ću se sledećim.

Mene je spasao treći film.

A šta te u vezi s ovim filmom plašilo? Mislim, nije da ne mogu da zamislim razne stvari koje bi mogle da te plaše - ali kako si se nosila s klaustrofobičnim momentom - sa činjenicom da sediš u svom stanu i slikaš svoju majku, svaki dan, godinama?

I montiraš u tom istom stanu! Dakle, klaustrofobično je neverovatno. Ali, najveći problem, ono što sam se stalno pitala: da li je ovo zanimljivo meni, ili je ovo zanimljivo?

Kompletan intervju pročitajte u januarskom broju koji je u prodaji od 22. decembra.


KOMENTARI
Još iz kategorije magazin
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE