Naslovna | magazin | Đavo nosi Marchesu

Đavo nosi Marchesu

Rizikujući da bude shvaćen kao relativizator i zločina i žrtava i optužen za najgoru političku i fashion nekorektnost, Veljko Gavrilović zapitao se da li je moda zaista postala toliko licemerna da on, bezrezervno zaljubljen u nju, to jednostavno ne može da podnese.

U ovim čarobnim prazničnim danima, od Noći veštica, preko Dana zahvalnosti do Božića, posmatramo različite maske, njihovu zanatlijsko-tehnološku savršenost i političku tačnost u poštovanju Afroamerikanaca, veštica, veštaca i zombija, sve do veštačkih osmeha mame i mame, tate i tate i rodno fluidne dečice za svečanim trpezama.

Sve je savršeno i sjajno kao Njujork. Svi smo mi Njujork, Orlando, ili Charlie Hebdo, svi mi nosimo Marchesa čipku preko očiju, i ne vidimo ništa. Ma koliko bila kičasta, čipka je ipak providna. Ma koliko bila Britanka, Georgina Chapman ipak je Amerikanka. A ma koliko bio Amerikanac, Harvey Wainstein ipak je Jevrejin.

I ma koliko bio optuživan, hapšen i osuđivan, on će ipak biti slobodan. Ali, slobodan u tom američkom smislu. Verovatno će i neki film da napravi o svojoj tragičnoj sudbini, o samospoznaji i pokajanju, o iskupljenju i rehab preporođenoj svesti o poštovanju ženskog NE, uprkos  mini suknjama i dubokim dekolteima, i uprkos zavodničkim osmesima i flertovskim pogledima. Uprkos  dobrovoljnim dolascima u njegovu hotelsku sobu. 

Prilično mnogo rizikujem da ovakvim opservacijama budem posmatran kao relativizator zločin(a)ca i žrtava, pa da upadnem u istu zamku kao i Donna Karan. Pa da se kasnije izvinjavam i objašnjavam kako sam neinformisan i zbunjen, pa da povučem sve što sam rekao.

Onda je najbolje da odmah kažem kako sam zaista neinformisan i zbunjen, i već se izvinjavam. Ali, lista optuženih povećava se skoro svakoga dana, i Hollywood sa celim zabavnim sektorom već trpi milionske gubitke. 

Kompletan tekst našeg #elle insajdera pročitajte u decembarskom broju koji je u prodaji od 22. novembra.


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE