Naslovna | magazin | Bijenale

Bijenale

Ovogodišnje Venecijansko bijenale više nego ikada pre omogućava direktan susret umetnika i publike, a ono što ga čini posebnim, kako piše Žaklina Kušić, jeste zastupljenost zapostavljenih umetnika starije generacije izrazite svežine i snage ..

Umetnost je prostor u kome se ispoljavaju sloboda i individualnost suprotstavljajući se indiferentnosti, jednoj od bolesti današnjice. Ovo je ideja pod kojom je na 57. Venecijanskom bijenalu Viva arte viva, najprestižnijem događaju u oblasti savremene umetnosti u svetu, predstavljeno 120 autora iz 57 zemalja, po izboru Francuskinje Christine Macel, kustoskinje vodeće francuske kulturne institucije George Pompidou.

Polovina autora prvi put se predstavlja na Venecijanskom bijenalu, a zanimljiva je i činjenica da više od 20 umetnika ima preko 75 godina.

Među njima su renomirana imena poput Gabriela Orozcoa, Philippea Parrenoa, ali veći deo čine manje poznati umetnici kao sto je osamdesetogodišnji apstraktni slikar iz Torina, Giorggio Griffa, a po mišljenju kustoskinje, jedan od najvećih živih umetnika današnjice.

Ceo tekst o venecijanskom bijenalu pročitajte u julskom broju koji je u prodaji od 22. juna. 


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE