Pojedini naučnici smatraju da, ako uključite određene namirnice uishranu, možete značajno smanjiti rizik od raka dojke. Za vas smo izdvojili pet namirnica koje treba redovno konzumirati, kako biste sačuvali zdravlje.

Nar

Ako je verovati studiji objavljenoj u Centru za prevenciju raka, elagična kiselina iz nara može da vas zaštiti od raka dojke, tako što reguliše proizvodnju estrogena i sprečava razvoj malignih ćelija u dojkama.

Losos

Ova riba je bogat izvor dobrih masti - esencijalnim omega 3 masnim kiselinama, a veliki broj analiza pokazao je da žene koje unose dosta omega 3 masnih kiselina imaju 14% manje šanse da obole od raka dojke, u odnosu na žene koje ih ne konzumiraju. Ako ne možete da priuštite lososa, možete ga zameniti drugim vrstama ribe, koje su takođe bogate dobrim mastima,  poput sardina, crnog bakalara i skuše.

Batat (slatki krompir)

Naučnici su razvili teoriju da karotenoidi koji se nalaze u slatkom krompiru, sadrže jedinjenja koja regulišu rast, obnovu i imunitet ćelija. Osim batata, najmoćniji karotenoidi su šargarepa, bundeva i povrće tamno zelene boje.

Zeleni čaj

Ovaj čaj je prebogat polifenolima - antioksidantom sa velikim brojem pozitivnih dejstava na celokupno zdravlje, uključujući i prevenciju raka dojke. Studija sprovedena na 181 ženi pokazala je da žene koje su pile bar jednu šolju zelenog čaja dnevno imaju manje urinarnog estrogena, poznatog karcinogena dojke.

Pečurke

Studija koja je obuhvatila preko 2.000 žena iz Kine, je pokazala da su žene koje su jele 10 grama pečuraka dnevno ili više, imale čak dve trećine manje šanse da obole od raka dojke, u odnosu na one koje nisu konzumirale pečurke.