Dva najčistija zvuka u prirodi su serenada ptica i žubor vode. U takvoj scenografiji, možemo da čujemo naše misli bez prepreke,  jer oni predstavljaju mirnu i pozitivnu buku u našem okruženju.

"Ukoliko se desi da ne možemo da čujemo pesmu ptica, ili nam se učini da ptice umesto prijatnog zvuka proizvode iritantne zvuke, onda nešto nije u redu,”  reči su George Prochnika, autora knjige "U potrazi za tišinom: Pametno osluškivanje u svetu buke".

U današnjem svetu, pesmu ptica je sve teže čuti. To ne treba da nas čudi kada  ptice ne mogu da dopru do nas od huka aviona, saobraćajne buke…

Grupa eksperata s kanadskog unverziteta Bishop i portlandskog koledža Reed, koja je analizirala uticaj buke na ptice, je zaključila da bi ovakva situacija mogla da ima strašne reproduktivne posledice, što bi u jednom momentu dovelo do toga da jedan od najčistijih zvukova prirode koji se asocira s tišinom, prosto iščezne, utihne.

Međutim, buka ne utiče samo na ptice. Po Prochniku, sve više živimo u svetu s deficitom tišine, a to utiče na nas daleko više nego što mislimo, kako na romantičnom polju tako i na zdravstvenom.

Poput Thedora Lessinga, aktiviste tišine koji se proslavio parolom "Non clamor sed amor" ( u bukvalnom prevodu "Vodite ljubav, ali bez buke"), Prochnik pokušava već neko vreme da skrene pažnju na alarmantno stanje tišine.

Prochnik je možda pokrenuo promenu, ali nije jedini u toj borbi. Veliki broj umetnika i naučnika ima sve veći interest ka tišini pa često čujemo pored one "tišina je zlato" da najnoviji luksuz nije neka dizajnirana torba, već tišina.

I, ako je potrebno, spremni smo da platimo koliko treba pa da sebe počastimo s nekim silent tretmanom, izolovanim ostrvom ili slušalicama koje kontrolišu volumen. Ali..

"Osluškivanje tišine se ne vrti samo na to da utihnemo buku," objašnjava  Prochnik. "Za mene, to je podvig da pronađem zvučni ili vizualni prostor u kojem neću morati sebe da isključim iz sveta. Ovde se pre svega radi o maksimiziranju naše percepcije, ne smanjivanju."

Prochnik se na svom blogu osvrnuo na studiju neurologa sa Stantford Univesity koji su utvrdili da kada slušamo muziku, intrevali tišine generišu moždanu aktivnost. Tako je došao do zaključka da možda odsustvo tišine u našim razgovorima, utiče na odnose, pogotovo one između partnera.

Prochnik je ipak opimističan. Na to ga je navela i naša umetnica Marina Abramović, koja je tokom tri meseca u muzeju MOMA šest dana u nedelji sedela sedam sati u tišini na stolici dajući posetiocima jedinstvenu priliku da sede sa njom u magičnoj tišini.  Ti susreti bili su neverovatno emotivni, jer je svako tišinu (i Marinu) doživeo i "čuo" na svoj način.