Naslovna | Lifestyle | Zdravlje | Zašto je cimet toliko dobar za naš organizam

Zašto je cimet toliko dobar za naš organizam

Foto: Profimedia

Ovaj začin odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, zbog čega se preporučuje da se dodaje kafi, voćnim sokovima, žitaricama, pecivu.

Jedna od asocijacija na topao dom i ugodnu atmosferu uz kekse, čaj, omiljenu knjigu i film jeste i miris cimeta. On deluje toliko terapeutski da poželimo zauvek maštati u vrtlogu neodoljivog mirisa tog čudesnog začina.

Bilo da ga dodajemo kolačima, omiljenom napitku ili mešamo u domaće beauty maske za lice i telo, cimet je nezaobilan sastojak koji svemu daje ono nešto. Nemoguće je zamisliti miris doma bez ovog bakreno smeđeg praha.

No, osim što je toliko aromatičan i što izaziva u divne emocije, on je izuzetno zdrava namirnica.

Pomaže nam u opuštanju i jača imunitet.

U nastavku vam otkrivamo kojih su to sedam njegovih najpozitivnijih dejstava na naše telo i um.

Ublažava simptome pms-a

Taj nemili period dolazi svakog meseca, koliko god se trudile da zaboravimo na njega. No, ukoliko svojoj ishrani dodamo više cimeta, borba sa svim simptomima PMS-a može biti mnogo jednostavnija. Cimet ublažava bolove i smanjuje napetost koja ponekad zaista ume biti veliki problem. Uz cimet menstrualni bolovi značajno se smanjuju. Što je posebno dobra vest za žene koje radije biraju prirodne sastojke umesto medikamenata.

Pomaže u lečenju policističnih jajnika

Izrazito velik postotak žena suočava se s problemom policističnih jajnika što utiče i na mesečni ciklus. Uz pomoć ovog zdravog začina, poboljšaćete balans hormona i regulisati ciklus.

Održava nas mladima

Cimet pojačava naš prirodni kolagen što čini kožu elastičnom, lepom i mladom. Štiti nas od lošeg uticaja slobodnih radikala koji se oslobađaju iz namirnica i ublažava stres što pozitivno utiče na izgled naše kože.

Pomaže pri mršavljenju

S obzirom da cimet ubrzava metabolizam i cirkulaciju pomoći će u sagorevanju masti. Hrana će  sa cimetom imati bogatiji ukus, a kilogrami se pritom neće gomilati. Uz punoću i intenzivnost ukusa koji daje hrani, to će nas zasititi pa nećemo unositi velike količine hrane.

Čini zube i desne zdravim

Cimet ima jako antibakterijsko dejstvo što će zaštiti zube i desni od upala i kvarenja.

Ublažava glavobolju

Nedostatak sna, preopterećenost dnevnim obvezama, boravak u zadimljenim prostorijama i razni drugi razlozi stvaraju pritisak koji rezultira glavoboljom. Opuštanje uz šolju toplog čaja s dodatkom cimeta, a podotovo u lekovitoj kombinaciji s medom, učiniće da se osećamo bolje.

Poboljšava pamćenje

Uz sve sjajne uticaje koje ovaj začin ima na naše telo, pomaže nam i kada je u pitanju pamćenje i koncentracija. Svakodnevnom konzumacijom cimeta naša produktivnost biće još izaženija.

Preuzeto sa portala: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE