Naslovna | Lifestyle | Zdravlje | Zašto je važno da u svoju ishranu (obavezno) uvedete ovu biljku

Zašto je važno da u svoju ishranu (obavezno) uvedete ovu biljku

Foto: Shutterstock

Ovaj začin ne donosi samo dašak egzotike u hrani, već i blagotvorno deluje na naše zdravlje.

Kurkuma, turmerik ili indijski šafran je biljka koja potiče iz porodice đumbirovki, i od čijeg korena se dobija istoimeni veoma intezivan začin, zlatnožute boje. Ova biljka koja važi za najzdraviju na svetu, idealna je kao dodatak za pripremanje jela od povrća i ribe, dok u alternativnoj medicini ima široku primenu. 

Poklonici alternativnog načina života smatraju da je kurkuma snažan antioksidant i jedan od najboljih "pročišćivača" krvi. Takođe u naučnom magazinu Oncogene publikovan je članak o snazi kurkume koja umanjuje bol prilikom upala. 

Nekoliko studija takođe je dokazalo kako ovaj začin odlično deluje na moždane ćelije i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, depresije, kao i mnogih drugim mentalnih oboljenja, dok mnogi lekari preporučuju čestu upotrebu kurkume, jer pogodno deluje na rad srca, mišića i mozga.

Nutricionistkinja Keisha Luke smatra da iako je ovaj začin intezivan i samim tim odbojan osobama koje ne vole jače ukuse, definitivno nešto što treba postepeno da uvode u ishranu: "Možete da osetite velike pogodnosti ove biljke, čak i u maloj količini."

Na sledećoj strani pročitajte kako sve možete konzumirati KURKUMU: 

Nastavak na stranama: 1 2 »

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE