Koliko puta vas zaboli glava, ili vam grlo zagolica neki suvi kašalj?

Česti su momenti kada se ne osećamo dobro, ali nemamo potrebu da odemo kod lekara jer je u pitanju sitna neugodnost. Ništa ozbiljno. Samo migrena, bol u stomaku i početak prehlade. U tim situacijama vrlo je bitno da naša  kućna apoteka sadrži određene lekove koji će umanjiti bol ili preventivno sprečiti prehladu da potraje.   

Evo šta sve treba da imate u kući za "ne daj bože":

1. Probiotik lekove za varenje, jer stomačne probleme mogu da uzrokuju i virusi, bakterije u namirnicama, ali i prehlada.

2. Lekove protiv bolova u glavi i stomaku koji su potrebni za jake i dugotrajne glavobolje, reumu i menstrualne tegobe.

3. Laksativ u slučaju zatvora.

4. Sirupe i čajeve protiv upale grla kod kašlja.

5. Lekove za želudačne tegobe, protiv pojačanog lučenja kiseline (gastritis) i kod prejedanja i otežanog varenja.

6. Lekove protiv alergija koji ekspresno pomažu bez obzira na to da li je alergen određena namirnica, sunce, polen, prašina... Vrlo su delotvorne i tablete i sirupi u ovom slučaju.

7. Mast za modrice i brže zarastanje rana.

8. Dezinfekciono sredstvo na bazi joda ili troprocentni alkohol.

9. Zavoj, makaze, pincetu, sterilnu gazu i higijensku vatu.

10. Flastere, jer pomažu kod sitnih povreda, a vrlo uspešno mogu da obezbede i bolno mesto ako vas nažuljaju sandale.

11. Toplomer

12. Merač krvnog pritiska

Savet extra

Nemojte da čuvate lekove koji su vam ostali posle akutnih zdravstvenih tegoba. Bacite i one koji nisu u originalnim pakovanjima, ili nemaju uputstvo za upotrebu. Nipošto ne čuvajte sredstva koja se prave u apoteci, jer su bez konzervansa i imaju kratak rok trajanja. Sirupe čuvajte u frižideru jer to pomaže da duže budu upotrebljivi, ali obavezno pogledajte da li je naznačeno posle koliko vremena od otvaranja im ističe rok trajanja. U kupatilu ne treba držati tablete i kapsule, jer topao i vlažan vazduh nije povoljna sredina za njihovo čuvanje.

Napomena: Osobe koje boluju od hroničnih bolesti trebalo bi da imaju napismeno koje lekove u kojim dozama i u koje doba dana uzimaju (uz njih, ne bi bilo loše da stojii i spisak bolesti od kojih boluju i pismeni trag o eventualnim alergijama).

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/