Svi tragaju za mnogobrojnim napicima, tajnama večne mladosti. Ovim "problemom" u poslednjih par godina bavili su se brojni istraživački timovi i došli do nekih sasvim logičnih, ali i onih vrlo zanimljivih (u najmanju ruku) rezultata.

Evo pet lakih navika koje mogu produžiti vaš životni vek.

Pređite (delimično) na vegansku ishranu

Prošlog leta, glupa istraživača sa Harvarda i Glavne bolnice Masačusetsa otkrila je skrivene kvalitete biljnih proteina. Posle praćenja preko 131.000 pacijenata tokom 32 godine života, istraživanje je pokazalo da je prelazak sa prerađenog crvenog mesa (slanine, kobasica) na biljne zamene (pasulj, semenje) povezan sa nižim stepenom smrtnosti. Autori predlažu konzumiranje više biljnih no životinjskih proteina. Pritom, riblje i pileće meso su svakako bolji izbor od prerađenog crvenog mesa.

Koristite začine

Nedavna studija sa Vermontskog univerziteta pokazala je da su ljute crvene papričice povezane sa 13% manje smrtnih slučajeva, uglavnom od srčanih bolesti i infarkta. Podaci se slažu sa ranijim otkrićima, što je navelo istraživače na zaključak da capsaicin iz papričica pozitivno utiče na zdravlje utrobe i sprečava gojaznost.

Na sunce!

Iako je opšte poznato da izlaganje suncu povećava rizik od raka kože, istraživanja pokazuju da boravak na suncu produžava život. Prošle godine, anketa sprovedena među 30000 Šveđanki pokazala je vezu sa izlaganjem suncu i smanjenju srčanih bolesti, verovatno zahvaljujući vitaminu D. "Zaključili smo da su pušači koji su najčešće izloženi suncu jednako rizična grupa kao i nepušači koji ne borave često na sunčevoj svetlosti, što znači da nedovoljno sunca predstavlja možda i jednak rizik za zdravlje kao što je to pušenje", rekao je doktor Pelle Lindquist.

Pijte kafu

Pozitivna svojstva kafe su poznata stvar, ali ih ima sve više i više. Istraživači sa Stanforda bavili su se njenim protiv-upalnim osobinama, koje mogu uticati i na sprečavanje starenja. "Da ono što mnogi ljudi piju, i zaista vole da piju, može imati pozitivan uticaj pravo je iznenađenje", napisao je saradnik na istraživanju Mark Davis. "Ono što smo otkrili je povezanost između konzumiranja kafeina i dugovečnosti."

Ne gasite profile na društvenim mrežama

Suprotno opštem mišljenju, Facebook i ostale društvene mreže su možda dobre po vaše zdravlje. Nedavno istraživanje tvrdi da on-lajn komunikacije uglavnom imitiraju pozitivne efekte pravih prijateljstava. Ko bi pomislio?

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/