Kada je reč o zdravlju i lepoti, Kina poseduje mnoge tradicionalne biljne lekove koje potiču iz njene dugo čivame tradicije.

Tradicionalna kineska medicina ostaje jedna od najstarijih dokumentovanih oblika medicine na svetu. Čak neki moderni lekovi, zasnovani su na biljkama koje su Kinezi koristili još od davnina. Prirodne biljke mogu biti iznenađujuće moćne, što znači da bi u svoju ishranu trebalo da uključite neke od njih.

Ovo je posebno važno tokom zime, kada se naš organizam suočava i bori sa brojnim virusima i bakterijama. 

Zato smo izdvojili 5 osnovnih sastojaka koji će podići vaš imuni sistem, i pozitivno uticati na vašu lepotu. 

Koren astragalusa

Ova biljka je odlična za prehlade, te se često propisuje za sprečavanje nastanka i širenja infekcije. Posebno se koristi kod problema sa slezinom i plućima, a podsticajno deluje na digestivni sistem, te pomaže u problemima sa varenjem. 

Kada je reč o zimskim prehladama, koje obično prati zapušen nos, kada primetite simptome najbolje bi bilo da dodate nekoliko kapi tinkture u topao čaj. 

Šisandra bobice

Šisandra je odlična za raspoloženje i pamćenje. Reč je o drevnoj bobici koju su koristili taoistički majstori i kineska kraljevsta za poboljšanje moždane aktivnosti, a često se navodi da je šisandra jedna od retkih biljki koja balansira um i energiju. Osim toga, poznata je kao tonik za lepotu i smatra se da utiče na očuvanje mladosti.

Ginko

Ova biljka je dostigla svoju popularnost već nekoliko godina unazad, a najpoznatija je po antiupalnom i antilalergijskom dejstvu, a zbog posebnih sastojaka uspešno se bori sa astmom i raznim vrstama alergija. Listovi ginka sadrže visok nivo slobodnih radikala- antiokisandanasa i flanovoida, koji mogu da poboljšaju zdravlje očiju. Isto tako, ako ste izloženi visokom nivou zagađenja onda je pravo vreme da probate ginko. 

Azijski ginseng

Biljka azijski ginseng najčešće se koristi kod problema sa umorom i stresom. Ova veoma poznata biljka na svetu ima širok spektar korisnih svojstava. Do sada je bila predmet brojnih studija, kada se pokazalo da povećava izdržljivost, smanjuje nivo stresa i stabilizuje nivo šećera u krvi. Ipak, za njeno konzumiranje, bitno da je obavite razgovor za lekarom, pošto ginseng može uzajmano delovati sa mnogim lekovima. U slučaju da možete da je koristite, idealno bi bilo da svakog jutra uzimate nekoliko kapljica u čaši vodi, što će vam podići energiju.

Lekovite gljive

Postoje mnogobrojne vrste pečuraka koje se koriste u kineskoj medicini. Svaka od njih ima drugačija svojstva, ali je dokazano da svaka od njih jača imunitet i pomaže u prevenciji raka. Najpoznatije i najdostupnije su šitake, koje možete pronaći na pijaci i svakoj bolje opremljenoj prehrambenoj radnji. One pomažu u suzbijanju upala, a posebno se preporučuju u ishrani kada ste izloženi velikom stresu. Lekovite gljive se mogu jesti kao suplement, ili kao ukusan i balansiran obrok, poput šitake sa kokosovim uljem i keljom. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/