Ne dajte se prevariti, pored ukrasa za Noć Veštica i pravljenje pite postoji još tona stvari za koje su bundeve korisne, kao na primer za vaše zdravlje! Pogotovo što se tiče semena bundeve. Bilo da ih grickate ili stavljate u salatu, bundevino seme sadrži puno zdravih sastojaka. Od povećavanja moždane aktivnosti do pospanosti, evo 10 neverovatnih pozitivnih efekata koje nosi bundevino seme.

U ovo doba godine bundeve su u centru zbivanja. Zabavno ih je rezbariti, ponekad su i pomalo jezive, ali to nije sve što nam one nude.

Bundevino seme ima odlične hranljive i medicinske kvalitete. Smiruju vas, pomažu vam da zaspite i ojačavaju imuni sistem - te nema baš nikakvog razloga da ne uživate u ovim ukusnim semenkama.

Povećavaju imunitet

Zima je pred nama i skoro je sigurno da ćemo zakačiti prehladu, i zato je održavanje imuniteta jako bitno. Ojačajte ga uz pomoć bundevinog semena i visoke koncentracije cinka koju sadrže. Dodajte ih u supe, jogurt, salate ili ih jednostavno grickajte.

Dobre su za srce

Bundevine semenke su odličan izvor magnezijuma, što je odlično i upravo ono što je našem srcu potrebno da bi funkcionisalo kako treba. Uz to, magnezijum pomaže formaciju zuba i kostiju, rad creva i opuštanje krvnih sudova, samim tim regulišući krvni pritisak i smanjenje rizika od infarkta.

Snaga uma

Borovnice, sklonite se s puta. Bundevine semenke su jednako dobre za povećavanje moždanih funkcija, pogotovo kad poželite i nešto ukusno pride. Po istraživanjima Duke University Medical Centra, cink iz bundevinog semena igra presudnu ulogu u regulisanju komunikacija unutar mozga, što rezultira poboljšanjem pamćenja i kognitivnih veština.

Pomažu vam da se brže zalečite!

Pored izuzetnih prehrambenih osobina, istraživanja su pokazala da ove semenke mogu pomoći i kod zdravstvenih problema. Tajna leži u visokoj količini proteina i raznih vitamina i minerala koje sadrže, a koji pomažu pri funkcionisanju i obnavljanju oštećenih ćelija (u slučajevima artritisa, rasta prostate, postmenopauzalnih simptoma...)

Održavaju zdravlje prostate

Ne samo što seme bundeve sadrži puno cinka (koji je važan za zdravlje prostate) nego i ekstrakti i ulja koja se prave od njega mogu sprečiti benignu prostatičku hiperlasiju, ili ti povećanje prostate.

Pročitajte na sledećoj strani ostale efekte... 

PageBreak

Uz pomoć njega možete pobediti nadimanje

Bundevino seme pomaže pri održavanju stomačne flore, uz pomoć kompleksnih karbohidrata i vlakana vitalnih za zdravo varenje. Zapamtite da morate pojesti celo seme, jer je većina vlakana sadržana u ljusci.

Smanjite stres!

Ako želite da se smirite, žvaćite bundevino seme. Puno je aminokiselina i glutamata koji su potrebni za sintezu takozvene GABAe - neurohemikalije koja smanjuje anksioznost i nervozu i čini da se osećate mirno i opušteno.

Spavaćete kvalitetnije

Seme bundeve je bogato triptofanom, važnom aminokiselinom koja se u telu transformiše u serotonin, a zatim u čudesni sastojak zdravog sna - melatonin. To ne znači da treba da pojedete šaku semenki pre spavanja, već možete popiti napitak koji sastoji ekstrakt semena, za koji je klinički dokazano da utiče na san.

Smanjite simptome menopauze

Iznenadni naleti vreline i nesanica su stvar prošlosti, sada kada znamo da ulje bundevinog semena pomaže pri olakšavanju simptoma menopauze. Za to su zaslužni prirodni fitoestrogeni sadržani u semenkama, a koji smanjuju krvni pritisak, umanjuju nalete vreline, glavobolje i bolove u zglobovima.

Sprečava upale

Sirovo seme bundeve i ulje koje sadrži utiču na smanjene upala, što na više načina povoljno deluje na vaše zdravlje. Može se koristiti za smanjene simptoma artritisa bez nuspojava, a već hiljadama godina se koristi kao sredstvo za eliminaciju crevnih parazita, poput pantljičara. Takođe poseduju antigljivična i antivirusna svojstva, što bundevino seme čini nekom vrstom super hrane.

Evo tri načina da uklopite bundevino seme u svoju ishranu, po savetu nutricioniste i farmaceuta Mike Wakemana:

Grickalice: Semenke su lako prenosive i mogu se uzimati bilo gde i bilo kada, u vidu zdrave grickalice. Dve supene kašike su savršena mera za užinu.

Začin: Pospite semenke preko salate od voća ili povrća i tako im dajte hrskavost i dodatni ukus.

Kuvanje: Dodajte semenke u kolače i hleb i tako ih učinite zdravijim.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/