Probiotici - te male korisne bakterije koje žive u vašoj utrobi - su na svakoj listi preporučljivih dnevnih unosa hrane i poslednjih nekoliko godina se pojavljuju u mnoštvu članaka i razgovorima osoba koje brinu o svom zdravlju.

I to s dobrim razlogom, jer istraživanja pokazuju da te male bakterije imaju veliki uticaj.

"Ne samo što regulišu rad stomaka, već pomažu u borbi protiv dugoročnih poremećaja i bolesti", kaže registrovana nutricionistkinja Amy Shapiro.

Sve je više dokaza da dodavanje probiotika u vašu ishranu može imati veliki efekat na varenje, smanjenje upala stomaka, pojačavanje imunog sistema i neutralisanje toksina.

Povećani broj "dobrih" bakterija u vašoj utrobi može uticati na telo na neočekivane načine - smanjene aneksioznosti i depresije. Ako vas ništa od ovoga ne ubedi da unosite više probiotika kroz ishranu, znajte da su oni dobri i za vašu kožu.

Zahvaljujući svim ovim neverovatnim korisnim osobinama, probiotici su sada u modi i pojavljuju se sve češće u proizvodima poput čokolade, gumenim bombonama i pićima bogatim šećerom, ali postoje i prirodniji načini da ih unesete u organizam.

"Mislim da svi imaju koristi od probiotika, i deca i odrasli", kaže Shapiro, koja smatra da je dodavanje probiotika ishrani uvek na mestu, ali i posebno važno kada ste bolesni, imate prehladu ili grip ili pijete antibiotike. "Antibiotici ubijaju sve bakterije redom, i one korisne, pa probiotici služe da ih vrate u organizam. Uz to, puno bolesti nastaje upravo u stomaku, pa zato u vreme gripa i prehlada treba dodati probiotike ishrani."

Srećom je hrana koja sadrži velike količine korisnih bakterija uz to i ukusna.

"Grčki jogurt i bilo šta fermentisano je puno probiotika dobrih za vašu ishranu", kaže Shapiro.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija