Dobar organizam i metabolistički procesi pomažu procesu sagorevanja kalorija koji se odvija prirodno, sam od sebe.  Osim što će se brži metabolizam pozitivno odraziti na vaše zdravlje, on će pospešiti i vaš seksualni život. 

Iako postoje genetski faktori koji mogu da utiču na vašu brzinu metabolizma, prema Njujork Tajmsu, postoje i svakodnevne aktivnosti koje će pozitivno uticati na njega. 

Zato smo rešili da čujemo savete Keri Gans, autorke knjige The Small Change Diet, koja nam je dala savete koji nam mogu pomoći da ubrzamo metabolizam.

Dakle, predstavljamo vam 5 najboljih dnevnih navika koje bi trebalo da uvete u svoj život!

Kvalitetan san

Prema istraživanju iz 2010. godine, koje je objavljeno u International Journal of Endocrinology, nedostatak sna ima veliki uticaj na metaboličke funkcije organizma. Manjak sna utiče na usporavanje metabolizma, zbog čega se možete osetiti slabo i usporeno.

"Ako se često osećate umorno, budite sigurni da donosite loše odluke koje se odražavaju na vaš život i zdravlje", kaže Keri i dodaje: "Našem telu treba odmor i opuštanje, kako bi se ono oporavilo od stresa i umora."

Keri naglašava da se dobar san ne odnosi samo na vikende koji često predstavljaju slobodno vreme za odmor, nakon naporne radne nedelje. Čak šta više, upravo to može da izazove haos u vašem organizmu.

Pokušajte da dobro organizujete raspored obaveza, kako biste mogli svakodnevno sebi da priuštite dovoljnu količinu kvalitetnog sna. 

Izgradnja mišićne mase

Mišići imaju veliki uticaj na sagorevanje kalorija, prema članku koji je objavljen u U.S. National Library of Medicine.

To je veoma jednostavno: Mišići tokom dana koriste mnogo više kalorija nego masti, čak i ona kada odmarate. 

Što imate bolju mišićnu masu, sagorevaćete više kalorija, čak i u stanju mirovanja. Idite u teretanu ili probajte neku novu vrstu plesa, odnosno probajte da uvede što više aktivnosti koje grade mišiće. Takođe, preporučujemo da provodite što više vremena napolju, pogotovo ako ste u starijem životnom dobu.

Plus, kako Keri objašnjava, izgradnja mišića će pomoći zdravlju vaših kostiju. I mišići i kosti postaju jači tokom upornog vežbanja. Rezultate ćete osetiti osetiti veoma brzo, jer će se vežbanje odraziti na celokupno zdravlje i snagu koja će biti na višem nivou.

Ne preskačite obroke

Ponekad smo toliko zauzeti da zaboravimo da doručkujemo ili ručamo, zbog čega se nađemo u situaciji da na kraju radnog vremena shvatimo da nismo ništa jeli. Problem? Preskakanje obroka zapravo može šokirati metabolizam zbog čega se javljaju nepoželjne posledice...

Što se duže pravi pauza između obroka, posebno kada je reč o preskakanju obroka, u organizmu počinju da se dešavaju čudne stvari. Naime, da bi telo nadoknadilo nedostatak hrane, ono počinje čuvati kalorije za “crne dane”. Kad nakon dugog vremena konačno nešto pojedete, telo će se sećati da je dugo bilo bez hrane pa će preventivno početi skladištiti više kalorija Upravo to dovodi do usporavanja metabolizma.

Ako preskočite obrok, imaćete mnogo manju energiju koja može da utiče na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Začinjena hrana

Ishrana koja se sastoji od ljute i začinjene hrane može da ubrza vaš metabolizam. Među mnogim namirnicama, kao najdelotvornija se pokazala ljuta papričica. Ljuta papričica u sebi sadrži jedinjenje pod nazivom kapsaicin koje ubrzava metabolizam, a prema studiji Univerziteta u Mastrihtu, potvrđeno je da pomaže i u kontroli apetita. 

Još jedna studija koja je sprovedena u New York Timesu ukazuje da kapsaicin povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu i nakon obroka povećava vašu energiju.

Konzumiranje vode

"Prosto i jednostavno: kada dehidrirate, vaš metabolizam se usporava", kaže Keri.

Ovo se posebno odnosi na letnji period kada je organizam skloniji dehidrataciji. Zato je važno da najmanje litar i po tečnosti unosite tokom dana. Niste ljubitelj obične vode? Dodajte krastavac, limun ili ananas koji će vam dati fin ukus i aromu, te ćete se lako navići na konzumaciju ovog pića. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija