Ono što je interesantno jeste da je važna uloga ovog vitamina otrkivena 1997. godine. Iako ste sigurno čule za K1 (nalazi se u lisnatom, zelenom povrću poput spanaća i kelja i ima u logu u zgrušavanju krvi), za K2 sigurno niste.

Jednostavno rečeno K2 ima ključnu ulogu u usmeravanju kalcijuma samo tamo gde je neophodan. Ovakva uloga je proizvod "zajedničke saradnje" obog vitamina i drugih nutritijenata, najčešće vitamina A i vitamina D.

Zašto je K2 važan?

Zato što je uključen u brojne funkcije u ljudskom telu, a posebno je važan za žene. Doktorka Kate Rhéaume-Bleue, autorka knjige o ovom vitaminu, kaže: "Ovaj vitamin je vrsta prevencije svega i svačega od bora do raka. Mnogim ženama nije potreban suplement kalcijuma, ali vitamin K2 će održavati nivo kalcijuma u granicama normale. Svi pričaju o vitaminu D, ali bez vitamina K2 mi nemamo koristi od vitamina D, čak imamo više koristi nego štete."

(3 zlatna pravila ravnog stomaka)

# Zdravlje kostiju: opšte je poznato da kalcijum igra izrazito važnu ulogu kada su u pitanju kosti, posebno njihova gustina. 

# Zdravlje zuba: karijes, osetljivost zuba i ostali problemi mogu se umanjiti ili sprečiti unošenjem vitamina K2 kroz ishranu.

# Kardiovaskularni sistem: stvaranje ugrušaka u krvi, jeste posledica nedostatka upravo vitamnima K2. Upravo naslage kalcijuma stvaraju ugruške, zato je neophodno da unosimo dovoljno K2 kako preusmeravao kalcijum van arterija i vena. 

# Bore: Kada vidite ženu u godinama sa savršenim tenom, znajte da joj sigurno ne manjka ovog vitamina. istovremeno, znaci starenja (bore i opuštena koža) povezani su sa zdravljem kostiju.

# Zdravlje vena: proširene vene spadaju u kardiovaskularne bolesti, a klacijum koji se nalazi na mestima na kojima ne treba da bude, jeste uzrok ovog zdravstvenog problema.  

(Adriana Lima: Top 10 beauty i fitness saveta brazilske lepotice)

Izvori vitamina K2?

Najbolji izvor svih vitamina, pa tako i ovog, jeste hrana. Ipak, namirnice koje sadrže ovaj vitamin nisu često u upotrebi. Zato se potrudite da unosite namirnice koji sadrže K2, koji je ispred magnezijuma kada je reč u važnosti vitamina.

# nato (fermentisana soja)

# guščija džigerica 

# mlečni proizvodi koji vode poreklo od životinja koje se hrane isključivo na pašnjacima

# sir, posebno Gauda i Bri, jer imaju najveću koncentraciju vitamina K2. 

# žumanca

(Čaroban napitak sa samo 2 sastojka koji topi kilograme)

Zašto je nedostatak ovog vitamina česta pojava?

Upravo zato što je koncentracija ovog vitamina najveća u proizvodima koje retko konzumiramo, i umesto kojih unosimo prerađene namirnice. 

Prevela i priredila: Jelena Davidović