Glavno pitanje pred sezonu jesen/zima, osim onog u vezi sa trendovima, jeste kako se zaštiti od gripa i prehlade. S obzirom da je za većinu nas nemoguće da izbegnu zagušljive prostorije u kojoj boravi veilki broj ljudi, najbolja taktika je bustovanje imuniteta i unos namirnica koje pomažu očuvanju zdravlja. Evo spiska:

Probiotici

Naš imuni sistem je jači ukoliko u našim crevima ima više korisnih bakterija, tj. probiotika. To su oni mikroorganizmi koji stvaraju mlečnu kiselinu i tako sprečavaju dospevanje uzročnika bolesti u telo. Probiotici koji se nalaze u određenim mlečnim proizvodima spadaju u ovu grupu korisnih bakterija. Ima ih i u miso pasti, kao i u prirodno fermentisanoj turšiji i kiselom kupusu. Efekat delovanja probiotika zavisi od redovnosti unošenja. Preporučuje se svakodnevna konzumacija probiotičkih jogurta, ili, za osobe koje izbegavaju mlečne proizvode, svakodnevna makrobiotička miso supa ujutro.

Matični mleč

Hrana pčelinje matice, koja se u ponudi nalazi u vidu ampula ili u kombinaciji s medom, polenom i vitaminima, preporučuje se za jačanje nerava, kao i za lepotu kose i kože. Obratite pažnju od koga nabavljate prirodne preparate s matičnim mlečom i medom jer ovi proizvodi mogu da sadrže štetne tragove preterano primenjivanih medikamenata koji se koriste pri uzgoju. Ako je moguće, odlučite se za med iz organske proizvodnje.

Đumbir

Svež, ili kao preparat, ovaj koren poreklom iz Azije dokazano pomaže kod smetnji u varenju, nadutosti stomaka, mučnine, morske bolesti i vrtoglavice. U Ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini đumbir se koristi kao „vata-čaj” koji smiruje napete „vata” tipove ličnosti. Eterična ulja đumbira pomažu kod varenja i ćelijske razmene materija. U velikim količinama đumbir podiže krvni pritisak i utiče na preparate za lečenje visokog krvnog pritiska. U malim količinama (pola kašičice umešane u jelo pred kraj kuvanja) đumbir je lekovit za sve osobe.

Antioksidansi

Vitamini A, C i D važe za uništitelje slobodnih radikala i na taj način ublažavaju efekte starenja i sprečavaju nastanak raka. Prema jednom istraživanju, ako preterate sa unosom ovih vitamina u organizam, efekat je suprotan od željenog. Moguće objašnjenje je da se na ovaj način uništava previše slobodnih radikala, koji nisu isključivo štetni, nego nekad čak i učestvuju u procesima odbrane organizma. Zaključak je da su antioksidansi zdravi, ali se preporučuje uzimanje kroz voće i povrće, a ne putem tableta ili u kapsulama.

Ehinacea

Ekstrakti ove biljke dokazano su efikasni kod oslabljene otpornosti organizma. Ehinacea neće sprečiti da se prehladite, ali će u svakom slučaju značajno ubrzati ozdravljenje.

Aloe vera

Pomade ili gelovi spravljeni od ovog sastojka istoimene tropske biljke koriste se uspešno za negu kože i ubrzano zalečenje rana. Treba znati: ovo delovanje je uspešno velikim delom zbog visokog sadržaja vode u aloe vera preparatima.

Kantarion

Ova biljka, čije se ulje tradicionalno koristi za tretiranje opekotina i nadražene kože, prirodno je umirujuće sredstvo koje pomaže i kod naglih promena raspoloženja. Dokazano je i da kantarion deluje kod blagih depresija. Preparati od kantariona odnedavno se u nekim zemljama EU izdaju samo uz lekarski recept jer je uočeno da mogu da izmene delovanje nekih kontraceptivnih preparata.

Soja

Budući da Azijatkinje jedu dosta soje i da je primećeno kako one manje pate od klimakteričnih tegoba, pretpostavljalo se da su za to zaslužni fitoestrogeni (biljni hormoni slični estrogenu) koji se nalaze u ovoj mahunarki. Rezultati najnovijih istraživanja poljuljali su ovo stanovište: utvrđeno je da problemi žena vezani za prelazne godine nisu bili umanjeni nakon kratkoročnog redovnog doziranja ovih biljnih hormona. „Azijski fenomen” se verovatno zasniva na dugogodišnjem unosu fitoestrogena iz soje, počev od ranog detinjstva. Kao namirnica u redovnoj ishrani soja je veoma preporučljiva: ima mnogo vlaknastih materija, B vitamina, vitamina E, kalijuma i kalcijuma. Proteini u soji su jednako vredni kao oni iz mesa. Sojino mleko je alternativa kravljem kod osoba koje nisu tolerantne na laktozu.

Važno: izbegavajte sojine ljuspice i komadiće, već soju konzumirajte u obliku tofua, okare, tempeha, miso paste, tamarija i drugih tradicionalnih azijskih proizvoda.