Prošle noći je bilo čisto ludilo. Tri devojke Jen, Aimee i Amy su se uputile ka Las Vegasu da okušaju sreću, ali i brzinu kojom konobari mogu da donose piće. Devojke u svojim poznim dvadesetim se potom same mešale pića, pravile koktele po volji, takmičile se u ispijanju šotova tekile, plesale po stolovima, pozirale ispred svojih iPhone telefona, pokazale i više od dubokog dekoltea svim prisutnim gostima, a potom se bosonoge isteturale iz kazina u pravcu liftova koji su vodili pravo do njihovog apartmana.

Žurka se završila u četiri sata ujutru, a onda je počeo mamurluk. U deset sati sledećeg jutra tri raščupane devojke ušle su u autobus sa zatamnjenim staklima i udobno se smestile u velike bež mekane fotelje. Upravo u ovom autobusu njih tri će ukloniti sve tragove sinoćnog pijančenja iz svojih tela. Ovaj mobilni butik koji se zove Hangover Heaven, kruži Las Vegasom, skuplja polubudne partijaše i vraća ih u život infuzijom punom vitamina, antioksidanasa i elektrolita. Zahvaljujući ovom koktelu mučnina, glavobolja, naduvenost, pa čak i tamni kolutovi oko očiju će momentalno nestati. Za volanom se nalazi Jason Burke, diplomirani anesteziolog koji se specijalizovao za mumurluke, a tu je i lekar koga zovu Duke.

„Sinoć sam baš dosta povraćala“, rekla je Amy. „Biće mi muka ako samo počemo da pričamo o tome šta smo radile“, dodala je Jen. Svaka je platila po 99 dolara i predala svoju podlakticu medicinskom osoblju da bi dobila intravenozni koktel poznat pod nazivom Party Girl Drip. Burke zabada igle u vene svoje tri nove pacijentkinje, prilikom čega njihovim venama počinje da teče njegov dobro poznati koktel. Procedura na traje dugo. Pacijenti mu dolaze obećavajući da više nikada neće liznuti alkohol, a posle samo 45 minuta sa stolice ustaju čili i veseli. Hangover Heaven je na ulicama od 2012. godine, a do sada je niklo još nekoliko sličnih „klinika“ po Americi. Neke su mobilne, neke ne, a u Njujorku firma IV Doctor Club dolazi u kućnu posetu za „samo“ 250 dolara i, kako kaže, „diže vas iz mrtvih“.

O oporavku infuzijom prvi put je počelo da se šuška kada je 2008. godine privatni klub Tenteki10 počeo da daje vitaminske koktele po ceni od 20 dolara biznismenima iz Tokija koju su patili od iscrpljenosti, nesanice i bolova u leđima. Četiri godine kasnije, Rihanna je na Twitter stavila fotografiju svoje podlaktice u toku primanja infuzije. Njena PR služba je rekla da je u pitanju bio samo oporavak od gripa, ali u tu priču niko nije poverovao. I tako je jedna fotografija proslavila koktele-infuzije. Navodno su i Madonna i Cindy Crawford takođe fanovi ovakvog načina oporavka. U januaru ove godine i Cara Delevingne se pridružila istom klubu kada je na Instagram postavila sliku na kojoj su se dve devojke držale za ruke, dok su u kadru su bile podlaktice sa infuzijskim iglama. Carini obožavaoci spekulišu da druga ruka pripada njenoj devojci Michelle Rodriguez.

Nova, intravenozna moda oporavka namenjena je svima onima koje prevencija ne zanima. Infuzija sadrži običan fiziološki rastvor koji se daje pacijentima u bolnicama koji pate od ekstremne dehidratacije, ali u ovu se dodaju magnezijum, kalcijum, kalijum i vitamini B i C. U neke se dodaju posebni sastojci protiv glavobolje i mučnine. Iako je ovaj metod oporavka sve popularniji, nije dokazano da li deluje išta bolje od običnog placebo efekta. Ni Hangover Heaven ni slični butici ne mogu da pruže relevantan medicinski dokaz. Stanley Goldfarb, specijalista za bubrege i profesor medicine na univerzitetu Pensilvanija, potpuno je skeptičan: „Ljudi misle da je dehidratacija najveći problem, ali istina je da na plaži možete dehidritati isto koliko u baru. Ono što stvarno utiče na to da se osećate vrlo loše zapravo su toksične materije iz alkohola i najbolji lek protiv njih je vreme. Svi iz ličnog iskustva znamo da će mamurluk proći.“

Jason Burke je pokrenuo Hangover Heaven očekujući da će, pre svega, privući muškarce biznismene, ali više od 40% njegove klijentele čine žene, i to one koje vole da se ludo zabavljaju. Neke studije su otkrile da je mamurluk kod žena ozbiljniji nego kod muškaraca, jer žene proizvode manje enzima koji razgrađuju alkohol. Burke je kroz svoje iskustvo primetio da različiti polovi imaju i različite simptome: muškarci pate od glavobolje, a žene od mučnine. Rebecca Goldin, profesorka na univerzitetu George Mason, kaže da žene više pažnje posvećuju ovakvim buticima jer je ženski mamurluk kulturološki manje prihvaćen od muškog. Danas se smatra da je kul da se žene zabavljaju podjednako intenzivno kao i muškarci, ali od njih se i dalje očekuje da se ponašaju kao dame. Takođe, ovaj način oporavka od mamurluka je prihvatljiviji za žene jer ne zahteva nikakvu konzumaciju namirnica – nema dodatnih kalorija i osećaja nadutosti, a mnogi butici ističu i kozmetičke benefite intravenoznih terapija. Butik IVme iz Čikaga reklamira se na sledeći način: „Hronična dehidratacija je uzročnik suve kože, bora, osipa na koži i ubrzanog starenja. Možete da potrošite gomilu novca na kreme ili možete da se hidrirate iznutra – nekim od naših rastvora.“ Klijenti uđu u Hangover Heaven sa upalim očima i sivim tenom, ali „posle infuzije, javi se sjaj ne samo u oku nego i na celoj koži“, kaže Burke.

Redovno oslanjanje na morning after mamurluk terapiju može biti medveđa usluga vašem zdravlju, ali Jen i njene drugarice se ne brinu za takve stvari. Dok poslednje kapi infuzije ulaze u njihove vene, devojke na svom iPhonu puštaju snimak od sinoć, kikoću se i komentarišu koliko je koja od njih lajkova zaradila na društvenim mrežama. Jedino što se moglo čuti kada su izlazile iz autobusa je bilo: „Devojke, kuda ćemo večeras?“

Tekst: Branislava Kostić