Mini obrok

Ukoliko par sati nakon ručka osetite glad nikako je nemojte ignorisati, jer ukoliko to učinite i čuvate se tek za večeru, tada ćete pojesti dvostruko veću količinu hrane od one koja vam je potrebna. Zato, osluškujte telo, odnosno želudac i kada osetite glad pojedite mali obrok koji će učiniti čudo za metabolizam. Pazite pri tomu da birate isključivo zdravu kombinaciju poput jogurta i svežeg voća.

Smeh

Ma koliko god zvučalo banalno, smeh je okidač za ubrzavanje metabolizma, jer razbuđuje svaki mišić u telu. Dok se smejete u vašem telu nivo energije povećava se za 20 posto, kao i broj otkucaja srca, a tokom 10 minuta smeha čak 10 do 40 kalorija nestaje iz tela.

Morski plodovi na tanjiru

Salate su idealan izbor za obrok zbog neophodne količine vlakana i hranjivih sastojaka, a dodatak poput lososa ili srdele poboljšava rad metabolizma. Ove dve vladarke morskih menija bogate su proteinima, a pogotovo zdravim omega 3 masnim kiselinama koje kontrolišu hormon leptin zadužen za ubrzanje metabolizma.

Sporije žvakanje hrane

Brzo jedenje 'poništava' metabolizam i centar u mozgu koji telu javlja da je sito, a živci šalju mozgu signale da se želudac širi i potrebno mu je još hrane. U isto vreme hormon grelin, koji se proizvodi u želucu dok smo gladni, šalje poruku mozgu da smo siti tek oko 20 minuta nakon početka jela. Kako bi postigli ravnotežu i sprečili sebe u prejedanju stručnjaci savetuju da jednostavno usporite dok konzumirate hranu, na ovaj način metabolizam će raditi brže.

Zeleni čaj

Dobro poznati zeleni čaj još uvek drži vodeću poziciju napitka za ubrzavanje metabolizma i to zahvaljujući visokom nivou antioksidanta koje sadrži. Uz redovno vežbanje i konzumiranje najmanje dve šoljice zelenog čaja dnevno ne samo da telo ubrzano radi nego se količina nakupljenih masnoća u predelu trbuha smanjuje. 

izvor: zadovoljna.hr