Fiji (Okeanija)

Nicole Kidman je za ovim ostrvom luda, a ni Charlize Theron ni Britney Spears nisu mu odolele. Ako niste znali, Keith Richards je upravo ovde doživeo onaj čuveni pad s kokosovog drveta...

Zašto da odete? Zato što ćete videti pejzaže neopisive lepote: atoli kao na filmu, vulkanske planine i halucinantne nijanse plave. Spavaćete u drvenim kućicama koje se nazivaju bure.

Dobra ideja. Uputite se do Mamanucasa, niza od dvadesetak majušnih ostrva, i smestite se na Tokoriki, ostrvcetu nenadmašne lepote.

Šta da radite? Plivajte do iznemoglosti, šetajte uređenim tropskim vrtovima, ronite, pecajte... Uživancija!

Quirimbas (Mozambik)

Ovo mesto je dobro čuvana tajna nekolicine. Arhipelag Quirimbas proteže se duž obale Mozambika, a zapljuskuje ga topla, tirkiznoplava voda Indijskog okeana.

Zašto da odete? Zato što pomalo podseća na Maldive, i to iz vremena pre čarter- letova. Ovo je zaštićeni ekološki raj, a nedavno je postao deo nacionalnog parka. Ova ostrva, koja često nazivaju afričkim Karibima uglavnom su nenastanjena i na njima možete da uživate u jednom od nekoliko luksuznih lodžova sagrađenih od prirodnih materijala.

Dobra ideja. Smestite se na privatno ostrvo Vamizi i osećaćete se kao da je ceosvet vaš!

Šta da radite? Plovite tradicionalnim brodićem dhow oko ostrva, istražite svih osam kilometara bele peščane plaže, vozite kajak između mangrova, uživajte u kolonijalnoj vili od 160 kvadrata i večerajte uz sveće na plaži.

Mitsio (Madagaskar)

Naseljena ribarima, ostrva iz ovog arhipelaga izgledaju poput čuda prirode, a razasuta su na oko pedeset kilometara severno od ostrva Nosy Be, koje čini deo Madagaskara.

Zašto da odete? Da biste ubrizgali sebi injekciju čiste prirode. Sve je tamo potpuno čudesno: voda je potpuno bistra i providna, a tek životinjske vrste! Ankoay, vrsta orla, jedna je od najređih životinjskih vrsta na svetu.

Dobra ideja. Tsarabanjina, blago  od ostrvceta, čiji naziv znači „zadovoljstvo za oči“, i na njemu dvadeset pet bungalova od palisandra, sa krovovima od slame i ogromnim terasama.

Šta da radite? Da plivate, ronite, čak i da pecate! Da posmatrate kameleone i vozite se u pirogu pre nego što se otisnete na Quatre Frères, ostrvca na kojima ćete biti okruženi najređim ptičjim vrstama na svetu.

Kerkennah (Tunis)

Iako su skoro svi čuli za Djerbu, retki su oni koji se mogu pohvaliti da su posetili Kerkennah, arhipelag koji čini šest ostrva nedaleko od grada Sfaksa.

Zašto da odete? Zato što ova ostrva, koja su dugo bila potpuno zapuštena, otvaraju vrata ekološkom turizmu. Na maloj nadmorskoj visini (13 metara!) i prekrivena palmama (više od 900.000), leti su puna turista, ali opet garantuju privatnost. Duž obale su ukotvljeni živopisni ribarski čamci, a sa svih strana okružuju vas vinogradi, polja ječma, maslinjaci i drvoredi smokve. Toplo more i seoca sva u belom biće savršena scenografija za sunčanje i uživanje daleko od gužve.

Dobra ideja. Obiđite ostrvca brodićem, koji se popularno zove feluka.

Šta da radite? Pristanite uz jednu od plaža i ručajte grilovanu ribu, a obavezno probajte leghmi, fermentisano palmino mleko.

Nikoi (Indonezija)

Ovo je izgubljeni raj na 85 km od Singapura i 30 minuta brodom od ostrva Bintan. Ostrvo-rezort u arhipelagu Riau.

Zašto da odete? Malo sveta (svega 60 gostiju!), cvrkut ptica i džinovsko banian drveće. Kinesko more lagano zapljuskuje beli pesak, i sve izgleda kao u najlepšem snu.

Dobra ideja. Izaberite jednu od petnaest vila i zaboravite sasvim na obuću...

Šta da radite? Surfujte tokom dana, a u predasima slušajte džez na plaži. Uveče ćete zaspati kao beba u sobama bez klima-uređaja, ali neka vas to ne brine – vile su tako projektovane da vam uopšte neće biti vruće.

Laccadives (Indija)

Nikada niste čuli da se priča o ovim atolima? To je zato što su ona dobro čuvana tajna skrivena u Indijskom okeanu. Arhipelag čini tridesetak egzotičnih koralnih ostrva. Tamo vas očekuju zlatna peščana plaža, kristalno bistra voda i veoma slikovit predeo.

Zašto da odete? Zato što ćete imati priliku da uživate u iskonskoj prirodi. Ostrva su slabo naseljena, retki stanovnici su u najvećoj meri ugostitelji, pa je svaki kutak na njima ostao sačuvan od kopna, koje je kilometrima daleko. Prvi deo puta je let do ostrva Agatti, a posle toga brodom stižete do izabranog ostrvceta, gde je smeštaj u bungalovima.

Dobra ideja. Napravite izlet u stari i veoma interesantan grad Koči.

Šta da radite? Noćno ribarenje ovde može biti jedinstveno iskustvo. Ne propustite takođe da probate blagotvorne relaksirajuće masaže koje vam se nude na svakom koraku. Uživajte u tišini i miru ostrva, čijoj harmoniji smetaju samo lepršave palme na svakom koraku…