Većina nas svesna je da pravi farmerski život sigurno ne podrazumeva gurmanske piknike na kariranom ćebencetu, izležavanje pored potoka i uživanje u udisanju mirisa začinskog bilja, ali to ne mora da nas spreči da maštamo o idealnom odmoru na selu.

Dobra vest je da sada možemo da odsednemo na nekoj farmi preuređenoj u hotel i oživimo seosku fantaziju od čitavih pet zvezdica. Uz brižljivo uređene bašte, ljupke domaće životinje i ugrejane infinity bazene, prolećni odmor u ovom trenutku deluje kao najneophodnija stvar na svetu. Uskršnji praznici su prilika da usporite i zbrišete pravo na planetu za uživanje.

Predlažemo vam nekoliko udobnih utočišta.

La Maison D'Ulysse

Ovu gostionicu u francuskom Langedoku naprosto ćete obožavati! Vlasnici Guy i Gauthier su od nekada napuštene kuće povezane sa farmom svile iz XVII veka napravili savršeno mesto za udoban odmor. U trenutku kada su počeli radovi kuća nije imala ni krov, a sada je moderan hotelčić sa sedam soba (četiri su zapravo apartmani). Ime je dobila po jednom od svojih prvih stanovnika, pesniku i arheologu Ulysseeju Dumasu. I zaista, lako je shvatiti gde je Ulysse pronalazio inspiraciju za svoje stvaralaštvo – mediteranska bašta će u svakome probuditi život. Iako je zadržan originalan eksterijer, enterijer jasno govori da smo u XXI veku, u kojem je udobnost gostiju na prvom mestu. 

Šta poneti: knjige, omiljeni bikini, kremu sa jakim SPF-om, otvarač za vino i baštovanske rukavice (da biste pomogli u bašti, o kojoj se brine sam vlasnik Gauthier).

Ukus: Ovde će vas dočekati tipično francuska trpeza. Za doručak očekujte lokalne sireve, francuski hleb, domaći džem, kroasane i dimljeni losos. Voće, povrće i začini stižu direktno iz bašte, tako da možete biti sigurni da se radi o organskoj proizvodnji. 

Bonus: La Maison d'Ulysse ponosi se svojim ekološkim navikama, vlasnici skupljaju kišnicu, koju kasnije koriste za navodnjavanje kao i za toalete u kući. Takođe, tu su i solarni paneli, zahvaljujući kojima je bazen u dvorištu uvek zagrejan na prijatnu temperaturu.

www.lamaisondulysse.com

The Farm at Cape Kidnappers

Šta dobijete kada spojite 6.000 hektara livada za ispašu ovaca, farmu na litici s neverovatnim pogledom na Tihi okean, glamuruzni teren za golf i ekskluzivni spa-centar? Odgovor je: luksuzni boutique hotel The Farm at Cape Kindnapper na Novom Zelandu! Opuštajući odmor na kraju sveta? Zašto da ne! Hotel broji 23 apartmana i svaki je smešten u odvojenoj kolibi. Kad poželite društvo, uputite se na fantastični infinity bazen iz kojeg se pruža pogled na okean, ili na teren za golf sa 18 rupa. 

Šta poneti: udobnu opremu za pešačenje, dvogled i priručnik za gledanje ptica. Lagani sako će vam biti potreban za večernje uživanje uz piće na otvorenom. 

Ukus: Šef kuhinje hotela Tim Pickering priprema klasične francuske i engleske specijalitete, a na jelovniku su uvek sveže namirnice sa Novog Zelanda. 

Bonus: Na vrhu imanja smešten je spa-centar u kojem se možete opuštati na tretmanima po želji, a neke od njih možete zakazati i na terasi s pogledom na okolnu prirodu. Ako vam bude dosadno, osoblje vam može organizovati let u balonu, jahanje, art deco ture, isprobavanje vina, vožnju kajakom i splavarenje.

www.capekidnappers.com


La Mas de la Rose

Kada razmišljate o odmoru u prirodi, neminovno je da vam misli u jednom trenutku skrenu put Provanse. Čarobni deo Francuske je kao stvoren za dane kada vam je u planeru upisano isključivo – lenčarenje! Ovde ćete uživati u neverovatnim bojama živopisnog pejzaža, a sve te male tradicije Provanse učiniće da posumnjate u organizaciju sopstvenog života. Sigurno nećete poželeti da se vratite kući, a moguće je da ćete početi da razgledate imanja u okolini. Što se malenog hotela Le Mas de la Rose tiče, on je smešten u staroj seoskoj kući iz XVII veka, a okružen je maslinama, borovima i aromatičnom lavandom. Poseduje tri sobe i tri apartmana.

Šta poneti: kuvar sa francuskim specijalitetima (i prevodom) da biste mogli da naručujete delicije u lokalnim restoranima, blok i bojice kako biste mogli da ovekovečite ambijent, svilenu ešarpu i veliki slamnati šešir da zaokružite svoj umetnički look.

Ukus: Kada se radi o hrani, ovde igraju na sigurno – u hotelskom restoranu La Potager du Mas kuvar Fanien Taguemount priprema regionalne sezonske specijalitete kao što su pečeno jagnje uz lokalno povrće sa začinskim biljem. Hotelski restoran je zatvoren nedeljom i ponedeljkom.

Bonus: Na imanju nude opciju organizovanja venčanja za do 80 gostiju. Zamislite samo te romantične fotke pored bazena ili u polju lavande!

www.mas-rose.com


The Wild Rabbit

Ovaj maleni hotel sa dvanaest soba, u tradicionalnoj kući sagrađenoj još 1750. godine, otvoren je u septembru prošle godine usred engleske provincije, u selu Kingam. Za samo nekoliko meseci postojanja hotelčić je postao miljenik medija, o njemu se se pohvalno izjasnili listovi Financial Times i Daily Mail nazivajući ga „najotmenijim pabom u Britaniji“. Na prvi pogled The Wild Rabbit donosi tradicionalnu i ušuškanu atmosferu, ali je takođe i vrlo moderno uređen. Svaka od soba nosi naziv po nekoj šumskoj životinji, a postoji mogućnost ubacivanja krevetića za pse. 

Šta poneti: Držite se oprobanih udobnih kombinacija: somot i kašmir su uvek dobar izbor. Lula i kapa u stilu Sherlocka Holmesa ako vam je do zabave, a u tom slučaju ne zaboravite da napravite i selfie za Instagram.

Ukus: The Wild Rabbit podržava lokalne britanske farmere i tradicionalne brendove, kao i male proizvođače i sve se to oslikava na jelovniku restorana. Tu su specijaliteti „jačeg“ ukusa, a očekivano, postoji i selekcija jela od zečetine. Vinska lista otkriva vina koja se u porodičnim vinarijama proizvode u malim serijama. Ovde će uživati i ljubitelji piva jer ih na karti pića čeka raznovrstan miks proizvoda lokalnih proizvođača.

Bonus: Svi kreveti su presvučeni finom platnenom posteljinom marke Volga. I bademantili su od istog proizvođača, dok su kupatila opremljena prirodnom kozmetikom Bamford.

www.thewildrabbit.co.uk

Tekst: Jelena Karakaš