Moskva, Rusija

Nedelja mode: od 24. do 29. oktobra 2013.

Šoping: vredi obići ulicu Tverskaya, kao i Barvikha Luxury Village u kraju Rublyovka, tamo žive ondašnje poznate ličnosti (a šuška se da tu stan ima i Putin). U svakom slučaju, nemojte propustiti da obiđete i tržni centar Tsum.

Ikone stila: supermodel Natalia Vodianova i Dasha Zhukova, kao i sve street style zvezde Mira Duma, Elena Perminova, Ulyana Sergeenko...

Look: više je više! Razmišljate u smeru bundi, skinny džinsa i Hermes Birkin tašni izrađnih od najskupljih materijala. Kada padne mrak sve se vrti oko metalik mini haljina i (pravog!) nakita.

Gde spavati: U Moskvi je okej ići na očigledan luksuz, nećete pogrešiti ako se čekinujete u hotelu Park Hyatt (www.moscow.park.hyatt.com). Želite samo najbolje!

Gde jesti: prelep enterijer restorana Turandot (www.turandotpalace.ru), sav u ogledalima, ukrasima i ručno oslikanim freskama je baš ono što očekujete od romantične Rusije. Ni hrana ne zaostaje. Tu je glavni Alan Yau, kuvar koji je došao iz restorana Hakasan.

Gde izaći: Svoje potpetice obavezno odvedite u O2 Lounge bar na krovu luksuznog hotela Ritz-Carlton (www.ritzcarlton.com), nalazi se na crvenom trgu i iz njega puca pogled na Kremlj.

PageBreak

Peking, Kina

Nedelja mode: od 25. do 31. oktobra 2013.

Šoping: Posetite glavnu šoping zonu Pekinga i tržni centar China World. Tu je i scena malih dizajn butika u biznis kvartu Chaoyang.

Ikone stila: graciozne glumice savršenih crta lica - Wei Tang, Ziyi Zhang, Maggie Cheung i Gong Li.

Look: konzervativan i upadljivo markiran. Chanel jakna od tvida, Diesel farmerke, monogram Louis Vuitton torba i još pride bilo šta sa Fendi ili Prada potpisom.

Gde spavati: Opposite House (www.theoppositehouse.com) predstavlja pravu oazu u sred grada. U ovom fantastičnom hotelu sa pet zvezdica na najbolji način se preklapaju arhitektura, umetnost, gostoljubivost i luksuz.

Gde jesti: Whampoa Club Beijing (www.threeonthebund.com) je restoran koji donosi tradicionalne kineske specijalitete sa obrtom. Uobičajeni specijaliteti pripremljeni su u duhu XXI veka. Taj miks ogleda se i u enterijeru.

Gde izaći: dekadentni bar Bomb Shelter Bar&Cigar Divan (www.redcapitalclub.com.cn) u hotelu Capital Residence odiše istorijskom atmosferom, što ne iznenađuje jer se nalazi u istorijskom jezgru grada.

PageBreak

Dubai, Ujedinjeni Emirati

Nedelja mode: 15. do 18. oktorbra 2013.

Šoping: vremenski uslovi diktiraju šoping trendove, najbolja mesta za uživanje u kupovini su ona koja imaju opako dobre klima uređaje. Obiđite neki od sledećih: Bur Juman Centre, Deira City Centre ili Mall of the Emirates.

Ikona stila: ovde se sve vrti oko poznatih faca, internacinalnih naravno! Demi Moore i Heidi Klum su rado viđene gošće.

Look: iako je ovo multimilionerska moderna Meka, većina žena i dalje nosi abaje, zato je sva pažnja usmerena ka modnim detaljima na rukama i stopalima. Najveći statusni simboli su tašne i cipele.

Gde spavati: bez mnogo razmišljanja bukirajte Armani hotel (dubai.armanihotels.com). Elegantni prostor donosi atmosferu arhitektonski preciznih modnih kolekcija gospodina Armanija. Sofisticirana vizija prepoznaje se u svakom kutku.

Gde jesti: čuveni restoran Nobu, još čuvenijeg glumca Roberta De Niroa nalazi se na palmi, idealno mesto za prebrojavanje slavnih uz večeru (www.atlantisthepalm.com)

Gde izaći: popijte koktel uz spektakularan pogled u baru Skyview Bar, on se nalazi u sklopu poznatog hotela Burj Al Arab (www.burj-al-arab.com)

PageBreak

Sao Paulo, Brazil

Nedelja mode: od 28. oktobra do 01. novembra 2013.

Šoping: ovaj grad broji više od 2.000 butika u raskošnim zdanjima kao što je Daslu, tržni centar smešten u ogromnoj kitnjastoj vili.

Ikone stila: supermodel Gisele Bündchen, modni komentator Gloria Kalil i manekenke Alessandra Ambrosio i Adriana Lima.

Look: ukratko, glamurzna dama sreće opuštenu devojku. Paulisti hrabro nose blejzere uz patike, košulje i kardigane uz pocepani Chloé džins i upadljive Jimmy Choo naočare za sunce.

Gde spavati: hotelska scena u Sao Paulu buja. Sve je veći broj hotela koji nude maksimalan komfor i vrhunski luksuz. Odlučite se za Fasano (www.fasano.com.br), hotel koji brazilska modna klika naprosto obožava. Svi viđeniji dizajneri i manekenke tu izlaze, a često ume da svrati i Naomi Campbell.

Gde jesti: bez griže savesti svoj budžet ostavite za večeru u restoranu DOM (www.domrestaurante.com.br), šef restorana Alex Atala je u svetu gastoronomije jednako poštovan kao Gordon Ramsay i Heston Blumenthal.

Gde izaći: popijte nekoliko kaiprinja u baru Skye koji se nalazi na krovu hotela Unique (www.hotelunique.com.br), ekipa koja se okuplja jednako je stajliš kao ona u Fasanu. Nemojte da poranite, život se ovde budi tek posle ponoći.

PageBreak

Mumbaj, Indija

Nedelja mode: od 23. do 27. avgusta 2013.

Šoping: Obiđite tržni centar Galleria Shopping Moll i zavirite u luksuzne hotele, tamo se kriju butici poznatih brendova.

Ikone stila: bolivudske lepotice Gauri Khan, Kareena Kapoor, Katrina Kaif i Aishwarya Rai.

Look: vrlo ženstven, popularne su izvezene haljine krojene po meri, dizajnera kao što je Tarun Tahiliani. Frizura „pod konac“ i precizan makeup, prate savršeno ukrojene modele.

Gde jesti: Bred i Angelina, kao i Elizabeth Hurley rado zalaze u restoran Indigo (www.foodindigo.com), to je jedno od najprestižnijih mesta u gradu.

Gde izaći: beli baldahini kluba na plaži Vie Deck&Lounge (www.vie.co.in) popularni su među bolivudskim zvezdama koje tu traže dobre koktele i potpunu privatnost.

Priredila: Jelena Karakaš