YORK

Ako tragate za novim kulturnim izazovima, želite da odete na romantični vikend ili provedete opušteni odmor u Velikoj Britaniji, onda je Jork pravo mesto za vas. Iako je poznat pre svega po izuzetnoj arhitekturi, čudnovatim kaldrmisanim ulicama i kultnoj katedrali, Jork danas nudi i više od toga. Kao gradu kontrasta i uzbudljivih otkrića na svakom koraku, u Jorku se staro susreće sa novim, a uobičajeno sa neočekivanim.

ŠTA TREBA VIDETI/POSETITI?

York Minster – poseta Jorku nije potpuna bez obilaska njegove nadaleko slavne katedrale. Potrudite se da dođete što ranije ujutru, pre nego što se stvori gužva, i tako na miru uživate u pogledu na njene savršene prozore i skulpture.

York City Walls – slavni bedemi iz rimskog doba veoma su dobro očuvani, a šetnja oko njih, koja traje u proseku oko dva sata, dobar je način da steknete sliku o lepoti grada.

Castle Museum – jedan od vodećih britanskih muzeja, koji svedoči o svakodnevnom životu stanovnika. Otkriva kako su ljudi nekada živeli na tim prostorima, a u njemu su rekonstruisane čitave sobe, radnje, ulice, pa čak i zatvorske ćelije.

The Blue Bell – tradicionalni, old-style pab u vlasništvu je iste porodice već sto godina. Iako je najmanji u gradu, stanovnici kažu da ima najbolju atmosferu.

The Shambles – ovu ulicu često nazivaju najočuvanijom srednjovekovnom ulicom u Evropi, mada se sam izraz danas odnosi i na čitav niz krivudavih uličica i prolaza koji je okružuju. Ovo mesto je poput vremenske mašine i u trenutku će vas prebaciti u elizabetansko doba.

Ghost Walk – postoji li bolji način da provedete veče u ‘gradu koji pohode duhovi’ nego da odete u Šetnju s duhovima. Počinje u ulici The Shambles, ali postoje i mnoge druge, čije su polazišne tačke u različitim delovima grada. The Ghost Hunt of York podrazumeva šetnju kroz lokacije koje ‘pohode duhovi’, a traje nešto duže od sat vremena.

Bettys Cafe Tea Rooms – elegantni kafe u samom srcu Jorka, na trgu St. Helen. Ništa se ne može uporediti sa čajem koji se služi na ovom mestu, sagrađenom davne 1919. Enterijer ove čajdžinice bio je inspirisan kraljicom Mary, i čak iako imate samo malo vremena na raspolaganju, nikako nemojte da ga zaobiđete.

Evil Eye Cocktail Lounge – ušuškan iza jedne radnje, ovaj neobični bar poznat je po šarolikom izboru odličnih koktela, uključujući Green Fairy, Persian Carpet Ride i Hedgerow Bubbly.
The King’s Arms – najpoznatiji pab u Jorku, najviše zahvaljujući tome što svaki put kada poraste nivo reke, on obavezno bude poplavljen. Gosti čak mogu da vide do kog nivoa je dolazila voda prethodnih godina, jer se to svaki put zabeleži na tabli na zidu u unutrašnjosti paba.PageBreak

NEWCASTLE

Njukasl je centar severoistočne Engleske, grad koji se nalazi otprilike na pola puta između Londona i Edinburga (na oko tri sata putovanja brzim vozom od obe prestonice). Na deset minuta vožnje vozom od Njukasla nalazi se Duram, treći oformljeni univerzitetski centar u Britaniji, poznat i po ranim kadrovima iz filmova o Harryju Potteru. Ceo region krcat je velikim posedima i dobro očuvanim zamkovima (npr. Raby Castle, Bamburgh Castle), koji su za posetioce otvoreni tokom cele godine. Osim po simpatičnom lokalnom dijalektu i fudbalskom klubu, grad je poznat i kao prestonica noćnog života. U različitim izborima po pravilu završava u top 3 na Ostrvu i među prvih deset u Evropi. Glavni razlog za to je velika koncentracija noćnih klubova, pabova i restorana u centralnom gradskom kvartu Bigg Market, kao i uz obale Tajna (kvart Quayside).

ŠTA TREBA VIDETI/POSETITI?

Old George Pub – tradicionalni engleski pab koji je neprekidno u funkciji još od XVII veka i u kojem je navodno vreme provodio i kralj Charles I. Millennium Bridge – pokretni pešački most, jedan od simbola nove urbanizacije grada u poslednjih deset godina, inače jedan od ukupno sedam gradskih mostova.

Baltic Center – jedan od najznačajnijih muzeja moderne umetnosti u Velikoj Britaniji.

Expo centar Sage – građevina u obliku gigantske školjke od čelika i stakla, završena 2008. godine kada su Njukasl i Gejtshed ušli u uži izbor za evropsku prestonicu kulture.

Center for Life – kao kontrast gradskom jezgru koje je izgrađeno u XIX veku u neoklasičnom stilu, početkom XX nedaleko od centralne gradske železničke stanice otvoren je ovaj naučno-obrazovni kompleks koji obuhvata laboratorije, izložbeni prostor, planetarijum, muzeje, a koji je osmišljen u cilju popularizacije nauke.

Byker Wall – specifična građevina (zid) u kojoj se nalazi više od 600 dupleks apartmana. Ovaj nekonvencionalni soliter, dug više kilometara, izgrađen je sedamdesetih i nalazi se na Unescovoj listi najvažnijih građevina XX veka.

Eldon Square – tržni centar koji se prostire na 160.000 kvadratnih metara i jedan je od najvećih u Engleskoj. Tu lokale imaju svi poznati poznati britanski brendovi i najveće nacionalne robne kuće.PageBreak
BRIGHTON

Brajton je grad čiji se imidž menja dosta često. Jedno je od prvih pravih letovališta u Velikoj Britaniji, a takođe je u XIX veku bio kraljevski grad. Od šezdesetih godina XX veka poznat je po tolerantnosti i prosvećenosti. Kako se nalazi na samo sat vremena vozom od Londona, Brajton je idealno mesto za posetu vikendom.

ŠTA TREBA VIDETI/POSETITI?

Plaža – glavni razlog popularnosti Brajtona. Poznata je zbog romana Brighton Rock autora Grahama Greena, u kojem je bila pozornica za najdramatičnije događaje. Sama plaža od šljunka nije ništa posebno, ali pored nje nalazi se niz kafana, galerija i prodavnica, svaka sa sopstvenim identitetom i inovacijama. Kuriozitet: na njoj se 2002. održao najveći koncert svih vremena u Velikoj Britaniji, kada je Brajtonac Fatboy Slim svirao (besplatno) pred 250.000 ljudi. Brajtonsko pristanište – nije pristanište u klasičnom mornarskom smislu, već se radi o zabavnom kompleksu iznad mora. Pier je takođe najbolje mesto da isprobate tipičnu englesku primorsku hranu – fish and chips (ribu i pomfrit).

Royal Pavillion – u XVIII veku kraljevska rezidencija Georga, princa od Velsa, danas je interesantan muzej o istoriji Brajtona. Fasada je urađena u indijskom stilu i izgleda poput malog Taj Mahala u centru Saseksa.

The Lanes – desetak minuta od centra grada možete da doživite jedno potpuno drugačije iskustvo šopinga, u „Sokacima“. U ovoj grupi uskih ulica nalazi se više od dvesta nezavisnih, zanimljivih i ponekad čudnih prodavnica, gde možete da kupite skoro sve, od antičkog nameštaja i starih gitara do izvanredne odeće za svaki ukus i iz svake ere.

Okinami – japanski restoran koji se nalazi na samoj obali, a zanimljivo je da je u vlasništvu najpoznatijeg Brajtonca, Fatboya Slima.

Chilli Pickle Bistro – odličan indijski restoran i najpopularniji restoran za prosečne Brajtonce, na čijem meniju se indijski ukusi kombinuju s francuskim stilom.

Office – pab čija se tajna krije u njegovoj ponudi džina. Ovde se služi četrdesetak vrsta džina, što znači da svakoga dana možete da probate ‘najengleskiji’ džin-tonik a da više od mesec dana ne ponovite glavni sastojak.PageBreak
EDINBURGH

Edinburg, kao glavni grad Škotske, nudi veliki broj atrakcija, od Edinburškog dvorca i Nacionalnog muzeja Škotske, preko brojnih pozorišta sa sjajnim repertoarom pa sve do sportskih aktivnosti na otvorenom. Danas je možda najpoznatiji po festivalu koji obuhvata niz manifestacija i održava se svake godine u periodu od kraja jula do početka septembra. Edinburg je idealan za šetnju. Lutajući njegovim uličicama, penjući se uz brojne stepenice, šetajući pored reke Water of Leith i kroz predivne parkove iskusićete svu lepotu i draž ovog grada.

ŠTA TREBA VIDETI/POSETITI?

ChopChop – jedan od najboljih kineskih restorana ne samo u Edinburgu već i celoj Škotskoj. Njihove knedle jiao zi toliko su dobre da ih danas otkupljuje nacionalni lanac supermarketa.

The City Art Centre – centralna gradska galerija u kojoj se tokom cele godine održavaju zanimljive izložbe.

Victoria Street – predivna vetrovita ulica u kojoj se nalazi eklektičan niz restorana, pabova i radnji, među kojima se izdvajaju Walker Slater, koja nudi trendi garderobu od tvida i torbe, i Mellis Cheesemonger, radnja u kojoj se prodaju najbolji sirevi iz celog sveta (napomena: nije nimalo jeftina!).

The Elephant House – kafe koji je postao poznat po tome što je u njemu J. K. Rowling napisala Harryja Pottera. Odličan izbor kafe, čajeva i ukusnih kolača. Edinburgh Zoo – bilo da ste u Edinburgu sa decom ili jednostavno želite da provedete lep dan na otvorenom, ovaj veliki zoološki vrt s predivnim pogledom na grad obavezna je destinacija. Ne propustite paradu pingvina!

Roseleaf – pomalo čudan, ali kul pab u kojem se izuzetno ukusna hrana služi u rasparenim zemljanim posudama. Prijateljski nastrojeni konobari doprinose opštem dobrom utisku. Predlažemo da tamo odete na branč. Fenomenalno, ali i pristupačno mesto.

Oloroso – mesto na kojem možete da pijuckate koktele na terasi s koje se pruža fantastičan pogled na grad. The Kitchin – jedan od najboljih restorana u Edinburgu (o čemu svedoči i pet Michelinovih zvezdica). Prozori koji gledaju na kuhinju omogućavaju vam da povremeno bacite pogled na vlasnika i chefa Toma Kitchina, koji nadgleda pripremu svakog jela.PageBreak
MANCHESTER

Mančester, koji se nalazi na severoistoku zemlje, često nazivaju ‘drugim gradom’ Engleske (posle Londona). Nekada samo industrijski grad, poslednjih decenija doživeo je pravi preporod i poznat je po razvijenoj kulturnoj, muzičkoj sceni (The Smiths, The Buzzcocks, The Fall, Joy Division, Oasis, Happy Monday, Inspiral Carpets, The Stone Roses, James), medijima (u Mančesteru se nalazi jedna od tri glavne baze BBC-a, Granada Television tu ima svoje sedište, a postoji i velika mreža radio-stanica). Ipak, u svetu je najpopularniji zbog dva veoma uspešna fudbalska kluba, a to su Manchester United i Manchester City.

ŠTA TREBA VIDETI/POSETITI?

Home Sweet Home – luckasti retro kafe s čijih zidova vise gobleni i ne baš vrhunski dometi slikarstva, ali je atmosfera potpuno neodoljiva. Uživajte u kolačima, odličnom sladoledu i jeftinim desertnim vinima.

The Curry Mile – treba doživeti ovaj kari restoran da biste poverovali; ipak, u poslednje vreme sve više ovakvih restorana preselilo se u Liverpool Road. Posetite Akbar’s!

Marble Arch – pab u kojem se služi najbolje lokalno pivo (Marble Brewery) i u kojem možete da probate pitu s mesom i piccalilly (prilog od iseckanog povrća i začina), a sve to ako želite da isprobate pravu englesku hranu i piće.

Chorlton-cum-Hardy/Whalley Range – raj za hipstere i sve one koji žele da dožive out-of-town iskustvo u jedinom mančesterskom boemskom predgrađu.

Chinatown – ukombinujte u posetu i odlazak na popodnevne karaoke u klub K2.

Canal Street – centar gradske gej scene. Obavezno posetite restorane Velvet i Taurus.

Galerije/muzeji – Whitworth, MOSI, Urbis, The Lowry, Royal Exchange Theatre, The Mill ili Chinese Arts Centre, izbor je na vama!

Deaf Institute – kafe, bar i koncertni prostor. Ne propustite da vidite wallpaper s Dolly Parton u ženskom toaletu! South – druga kuća za Clinta Boona iz benda Inspiral Carpets i Davea Haslama (Hacienda Fame). Zahvaljujući indi muzici koja se ovde pušta i sluša, kao i tome što se nalazi u skrivenom podrumu u jednoj od zabačenih ulica, ovo mesto je idealno za one koji žele da osete pravi duh muzičkog ‘Madchestera’.

Fac251 – klub koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Factory Recordsa, inače delom u vlasništvu Petera Hooka, basiste i jednog od osnivača kultnog benda Joy Division.