Određeni gradovi poseduju tu očaravajuću energiju. Taj puls ili ti vajb koji ih izdvaja od ostalih i koji tražimo u svim tim drugim destinacijama. Prepoznatljivi, autentični, magični i vrlo uzbudljivi, svi ti gradovi izgradili su jedan mit oko sebe, kultni status.

To su sigurno Venecija - najromantičniji grad na svetu, Pariz - grad ljubavi i umetnosti, Rim - grad istorije i prošlosti, i mnogi drugi. 

Međutim od kada postoje ovi gradovi, postoje i njihove kopije - mesta koja neodoljivo podsećaju na njih i koja se dobila prefiks ili odrednicu u skladu sa njima.

Tako je Bukurešt davno prozvan Malim Parizom na istoku Evrope, shodno činjenici da Bejrut, glavni grad Libana krasi već neko vreme nadimak "Pariz istoka"

Pogledajte u nastavku o kojim sličnim gradovima je reč:

Venecija severa

Lista gradova koji su odavno prozvani Venecijom severa je poduža iz godine u godinu. Kao alternativa romantičnom italijanskom gradu često su predlagani Amsterdam, Briž, Kopenhagen, pomenuti Stokholm i Sankt Peterburg, ali i Strazburg.

Neki su čak išli toliko daleko da su upoređivali engleske Mančester i Birmingem sa Venecijom. Naravno, dovoljni su kanali i pregršt mostova pa da neki grad podseti na Veneciju, ali ipak mi smo nekako najbliži Stokholmu i bivšem Lenjigradu jer oba grada imaju impresivnu arhitekturu i taj šmek istorije koje se vezuje za samu lepoticu Jadrana.

Od novih gradića koji su najbliži toj estetici i energiji mnoge agencije i travel magazini upućuju na Anesi, grad u istočnoj Francuskoj koji leži na obali istoimenog jezera. Od Ženeve ovaj pitoreksni gradić je udaljen svega 35 kilometara a ima oko 220 000 stanovnika. 

Alpska Venecija ima dva kanala i reku Tju (Thiou). 

Venecija istoka

Zanimljivo je da je Venecija našla svoje "kopije" i na Istoku.

Na primer, indijski Udajpur zbog jezera i tajlandski Bangkok zbog plutajuće pijace. Ali znate kako: to što neki gradovi imaju kanal ili nekoliko mostova, teško da automatski znači da će asocirati na Veneciju. Britanski turisti tako su prozvali indijski Srinagar Venecijom istoka gde vam nije potrebna gondola za plovidbu kanalom već shikara, drveni čamac. S druge strane, već decenijama iranski grad Basra važi za gradić sličan italijanskom jer i on sam ima mrežu kanala koji su pre godina ratovanja i sukoba bili oaza mira i prepuni splavova i kafića.

Najbolja alternativa od novih?

Kineski Sudžou u kom živi preko milion i 500 stanovnika. Te iako grad deli kanala, očekujte milionsku vrevu ljudi, dosta prljavštine i taj specifičan puls koji kineski gradovi imaju a koji znači i vrlo jake, prodorne mirise, haotičan saobraćaj i jednu divljinu koja nije za svakog.

Pariz severa

Kada pomislite na Pariz, koje slike vam prve pored Ajfelove kule prođu kroz glavu?

Red kafea sa spretnim konobarima, bulevari, imponzantne građevine, ta nonšalancija lokalaca i Montmart? Prema jednom travel vodiču iz 2009. godine to sve možete da pronađete u Belfastu koji je uspeo da se izgradi nakon ruševina i postane top city-break destinacija sa šarmom iz 19. veka. 

Ipak, samo jedan grad severnog dela Evrope zaslužuje da ga uporede sa Parizom. U pitanju je litvanska Riga. Ova lepotica nudi pregrš fantastičnih art nouveau zdanja, šarmantne barove, impresivnu zgradu Opere i crkve. Čak možete da očekujete i nadmene konobare kao u Parizu da sretnete.

Pariz istoka

Iako je Istok prilično egzotičan nekako su turisti pre upoređivali njegove gradove sa francuskom prestonicom. Među tim gradovima spominjani su Istanbul (ali teškoo, ova dva grada su takvi kontrasti), Isfahan, Đajpur, Lahor, Manila i Hanoi.

Baku je jedan od takođe navedenih, sa svojim post-sovjetskim glamurom širokih bulevara ali sem toga ne možemo da nađemo puno sličnosti između Grada svetlosti i raskošne azerbejdžanske prestonice. Mi smo bliži ovom poređenju: Baku je Dubai Kavkaza.

Najpribližnije i najbolje poređenje?

Libanski Bejrut.

Mediteranska lepotica prema legendi je izdignuta iz pepela čak sedam puta, što je čini urbanim feniksom u mitologiji. Ovaj grad važi za mesto koje će živeti večno, mesto koje ima tu kosmopolitsku atmosferu, kulturu kafea i barova i veličanstvenu arhitekturu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pritom, mnoštvo ulica nosi francuska imena, a širom Bejruta noćni klubovi niču tamo gde su nekada bili bunkeri i skladišta. 

Priredila: Ana Dodig 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/