Budimpešta, prestonica Mađarske i dom jednog od najvećih muzičkih festivala, Szigeta, definitivno je razlog da na vikend pobegnete iz svoje uobičajene svakodnevice i zaplovite Dunavom u ritmu najlepših kompozicija Franca Lista.

U nastavku vas čekaju najlepše crtice uz pomoć kojih ćete da upoznate ovaj prelepi grad na malo drugačiji način.

#Insta hotspots

Budimpešta je puna znamenitosti, interesantnih građevina i šarenih uličica željnih pojavljivanja na vašem Instagram feedu.

Budapest eye

Budapest Eye omiljena je zabava turista i jedan od simbola mađarske prestonice. Vožnja na ovom točku nezaboravno je iskustvo za one hrabre, bez straha od visine, a košta tačno 2.500 forinti, što je oko 1.000 dinara.

Chain Bridge

Posebna lepota Lančanog mosta dodatno dolazi do izražaja noću, prilikom krstarenja Dunavom kada ste u prilici da vidite mađarsku prestonicu u punom sjaju, a u njegovoj blizini nalaze se i Parlament, Bazilika Svetog Stefana i Kraljevska palata što ga čini idealnim mestom i za jutarnju šetnju.

Margaret's Isle

Vožnja bicikla kroz prelepe japanske vrtove i netaknutu prirodu ostrva Margaret je poput višečasovne meditacije. Diskonektujte se na trenutak i uživajte u zvucima prirode i prelepim pejzažima sa lekovitim dejstvom na dušu i telo.

Citadela

Citadela je stara budimska tvrđava i najviša tačka brda Gelert. Ovo mesto pružiće vam pogled na čitavu Budimpeštu, kao i na Kip slobode, podignut kao spomen oslobođenju u Drugom svetskom ratu, koji se takođe nalazi u okviru Citadele.

#Shop stop

Šoping centri su vrlo rasprostranjeni u Budimpešti i to sa obe strane Dunava.

Preporučila bih WestEnd City Center u samom centru Pešte, sa velikim brojem radnji, modnih i beauty brendova. Ukoliko ste ljubitelj ekskluzivnije garderobe, onda je Fashion Street, nadomak reke, vaša destinacija.

U srcu Budima pak nalazi se MOM Park tržni centar sa takođe raznovrsnom ponudom prodavnica.

# Party time

Budimpešta je poznata po svom noćnom provodu, kao i barovima nastalim u urušenim zgradama. Jedan od najpoznatijih i turistima omiljenih je Szimpla Kert, smešten u blizini jevrejskog naselja u Pešti. Ovaj klub ponudiće vam iskustvo za pamćenje - od izbora hrane i pića, preko umetničkih radova, dekoracije, pa sve do muzike. Szimpla Kert prostor nudi obilje mogućnosti, dobru zabavu, umetničku energiju i definitivno nova iskustva. Obeležite ovo mesto na svojim mapama i bićete nam zahvalni!

# Food

Aperitiv

Mađarsku ne smete napustiti ukoliko niste probali palinku - voćno alkoholno piće, slično našoj rakiji. Jagoda, višnja, šljiva, malina, breskva i jabuka samo su neki od ukusa koje će vam ponuditi uvek nasmejani i prijatni konobari, ali ne dozvolite da vas prevari ova slatka kombinacija. Palinka, iako vrlo pitka, sadrži čak 50% (a često i više) alkohola u sebi, pa vam savetujemo da na vreme odredite svoj idealan broj čašica.

Ručak

Čorbasti gulaš je dobar način da se ugrejete tokom hladnih dana, ali i da uvidite razliku između srpske i mađarske verzije ovog poznatog jela. U Mađarskoj, čiji je ovo tradicionalni obrok, gulaš je poput supe s mesom i začinima, dok je na našem podneblju on nešto gušći, kuva se sa dosta povrća i služi uz krompir ili testeninu. Ipak, gulaš koji sam probala u Budimpešti imao je veoma zanimljiv ukus, a rekla bih da se on stvara mešavinom začina, poznatom samo Mađarima.



Desert

Mađari su poznati po svojim poslasticama poput doboš torte, štrudle s makom i samloi galuska ili sunđerastoj torti, međutim i pored njih ja nisam mogla da odolim nečemu već dobro poznatom - odžak kolaču. Njega takođe možete naći na uličnim trafikama širom grada, ali i u elitnim restoranima. Izbor ukusa je neograničen i verovatno raste iz dana u dan. Sem uobičajene vanile, čokolade i kokosa, sada se nude odžak kolači sa bombonicama, sladoledom, raznim prelivima i dodacima. Izaberite svoj omiljeni ukus i zasladite svoj dan!

Tekst: Violeta Vasiljević / Cosmopolitan

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/