U blizini Krakova, u poljskom gradu Vjelička smestila se jedna od najstarijih kompanija na svetu. U pitanju je rudnik soli u kome se kuhinjaska so proizvodila još od 13. veka pa sve do 2007. godine. U međuvremenu, ovaj rudnik postao je pravi podzemni grad izrezbaren u steni od soli i jedna od najvećih turističkih atrakcija zemlje.

Rudnik soli Vjelička ima devet spratova, koji dosežu do dubine od 327 metara, a dug je preko 300 kilometara! Deo rudnika otvoren za turistički obilazak dug je 3,5 kilometara i prolazi njegove najlepše i najznamenitije delove.

Nakon što se izborite sa 378 prilično strmih drvenih stepenica i stignete do prvog nivoa, na dubini od 64 metra, turistički vodič će vam obavezno ispričati kojih se sve pravila bezbednosti morate pridržavati dok ste u rudniku. Imajte na umu i da je temperatura u rudniku oko 15ºC tokom čitave godine. 

Turistička tura, sa obaveznim vodičem, predviđa obilazak 20 istorijskih kapela, povezanih hodnicima, a tu ćete videti i brojne oltare, skulpture, mitske figure stare nekoliko vekova, kao i veličanstveno slano jezero na dubini od 135 metara. Na površinu vas vraća lift.

Ovaj rudnik radio je punih 700 godina. Nekada je bio najveće i najprofitabilnije industrijsko "postrojenje" na svetu, budući da je u srednjem veku so imala podjednak značaj kao što danas ima nafta.

Legenda o otkriću rudnika 

Prema poljskoj legendi za otkriće rudnika u 13. veku zaslužna je kraljica Kinga, ćerka hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV i žena poljskog kralja Boleslawa Skromnog. 

Legenda kaže da  kada je Ugarska princeza Kinga trebalo da se uda za vladara Krakova, htela je da ponese nekakav dragoceni dar za svog verenika. Pošto je Poljska bila prosperitetna zemlja, i njeni stanovnici su imali svega, osim soli, Kinga je zamolila svoga oca da joj u miraz da rudnik soli, što je on i učinio. Tako je princeza bacila svoj verenički prtsen u rudnik soli svoga oca i otputovala u Poljsku. U blizini Krakova, u Vjelički, naredila je svojim ljudima da iskopaju duboku jamu. Rudari su upravo na tom mestu pronašli so, a u prvom grumenu koji je iskopan, nalazio se prsten princeze Kinge.

Svoju fantastičnu transformaciju, ovaj rudnik je započeo 1689. godine. Kako je većina rudara živela daleko od rudnika, a kako su mnogo vremena provodili u njemu, crkvene službe održavaju unutar jame. Tako je započela izgradnja brojnih kapela. Da bi što bolje dočarali izgled kapela, rudari su počeli da klešu skulpture i raznoliku ornamentiku u stenama soli. Ukrasili su sve - podove, tavanice, zidove, oltare, čak su napravili i viseće lustere od soli! 

Pored 20 kapela koje možete da posetite, na dubini od 135 metara nalazi se i najstariji muzej rudarstva na svetu, u kome možete da vidite različitu opremu i alate koje su rudari upotrebljavali kroz vekove. A na dubini od 210 metara postoji čak i sanatorijum koji se preporučuje obolelima od astme, hroničnog bronhitisa ili alergija, jer je poznato da su rudnici soli, zbog isparenja, veoma pogodni za lečenje plućnih bolesti.Tu su i brojni kafići, restoran, pošta, ovde se čak održavaju i koncerti, sportska dešavanja, kao i venčanja! 

Najveća i najposećenija kapela je Kapela svete Kinge. Izgrađena je prilično kasno, u drugoj polovini 19. veka. Pod kapele nalazi se na dubini od 101 metra ispod površine zemlje. Duga je 54, široka 17, a visoka 12 metara. Sa tavanice se spušta pet velikih, predivnih lustera izgrađenih prvobitno samo od soli, a kasnije su im pridodati i kristali, sprovedena je struja, tako da su igre svetlosti i senke, uz odsjaj soli svuda po zidovima, zaista čarobni.

Ova kapela se često koristi kao koncertna sala. Pored ove najpoznatije, tu su još i kapele Nikole Kopernika, kralja Kazimira Velikog, Pjeskove Skale, Svetog krsta, Varšave, Svete Kunegunde i druge.Takođe, fascinantne su i skulpture od soli, koje predstavljaju neke od najpoznatijih ličnosti poljske istorije.

Od 1978. godine rudnik soli Vjelička upisan je na UNESCO-vu listu svetske baštine od značaja. 

Izvor: B92.net

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/