"Predivne promenade, fino vino, odlična hrana i ništa za raditi...", ovako je poznati pisac Ernest Hemingway opisao Rondu, zapanjujući španski grad pokrajine Malage koji pleni svojom istorijom i kulturom koja datira još iz starog veka.

Nesvakidašnji andaluzijski grad se nalazi 750 metara iznad nivoa mora, mami svojim prirodom koja oduzima dah, zanimljivim običajima, kao i lokalnom tradicijom. Ovo trojstvo grada već su davnih dana prepoznali pisac Ernest Hemingway i glumac Orson Welles i ne čudi nas što su dane i dane provodili u njemu. 

Ronda je "oivičena" visokim i strmim kanjonom El Taju kog je usekla rekla Guadalevin koja teče kroz grad i deli ga prirodnom granicom na dva dela. Podeljene delove grada vežu tri mosta - Puente Romano, Puente Viejo i Puente Nuevo, od kojih je poslednji izgrađen čak 120 metara iznad kanjona. 

Puntici predlažu da svaki momenat iskoristite za šetnju, ali pored toga, postoje određene tačke grada koje morate da vidite.

Dakle, kada vas put nanese u Rondu, ova mesta ne smete zaobići...

1. Puente Nuevo

Najveća atrakcija grada je već spomenuti most na reci Guadalevin, koga još zovu i "Novi most" i za koga se smatra da je najlepši kada se gleda iz žablje perspektive. Naravno sam pogled sa mosta je dragocen i njegova tragiča istorija vezuje se i za pogibije, ali i za zatvor koji je bio na samom mostu. 

2. Plaza de Toros

Sagrađena u 18. veku, smatra se jednim od dragulja španske kulture, jer je mesto rođenja moderne borbe sa bikovima. Iako se borbe smatraju konttroverznim, ipak se održavaju jednom u godini, a u međuvremenu možete videti arenu i muzej. 

Foto: Profimedia

3. Arapska kupatila

Smatraju se najbolje očuvanim arapskim kupatilima u Španiji i datiraju još iz 13. veka. 

Foto: Profimedia

4. Zidine grada

Visina i položaj Ronde omogućili su gradu da se tokom vekova obezbedni i dobro utvrdi protiv napada - "možete šetati po zidovima", rekla je jedna blogerka. 

Foto: Profimedia

5. Lokalni specijaliteti

Male kafane, kafei i restorani, pod obavezno! Tražite pinchitos de pollo - specijalitet koji se vezuje za ovo podneblje, probajte sveže voće sa pijaca, proćaskajte na kafi sa meštanima.  Uživaćete, to garantujemo...

Foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/