Eks an Provans se nalazi u samom srcu Provanse. To je samo 30 minuta od Marseja. Smatraju ga utočištem za dušu, jer zavodi promenom boja i pulsirajućom atmosferom grada.

Šetajući glavnom ulicom Cours Mirabeau, koja je uokvirena platanima i načičkana kafićima, sa više od 100 fontana, možete samo da se prepustite uživanju na suncu.

Kada ovde dođete, shvatićete da ste na pravom mestu. Ovo je mesto rođenja čuvenog Pol Sezana koji je jednom prilikom rekao: “Ako ste imali tu sreću da se rodite u Eksu, ništa drugo vam neće trebati”. Realno, čitavo mesto je raj za ljubitelje umetnosti.

Odmah obiđite atelje Pol Sezana, gde ćete biti u prilici da vidite umetnikov kaput koji i dalje visi okačen o čiviluk, kao i bezbroj njegovih ličnih predmeta i nekoliko njegovih čuvenih radova. Ukoliko ste ljubitelj moderne umetnosti, onda obiđite hram umetnika mađarskog porekla Viktora Vazarelija. Boje i geometrijski kaleidoskop poigraće se vašom percepcijom.

Ovde ne nedostaju restorani koji nude vrlo tradicionalnu francusku kuhinju i provansalske specijalitete, a skoro sve je u neposrednoj blizini. Postoji nekoliko opcija u zavisnosti od vašeg raspoloženja i budžeta. Ako želite da jedete napolju odaberite Forum des Cardeurs za obrok na suncu. Za one koji vole romantične mesta odličan izbor je Cote Cour. Restoran Pierre Reboul nudi razne kreativne kulinarske specijalitete koji donose zabavu pa ćete ovde probati mnoga luckasta jela.

Ako vam je potrebna pauza kako biste sabrali misli od lepote svega što ste ovde videli ili samo poželite da uživate u čaši piva ili vina, onda definitivno morate obići Les Deux Garçons, kafić koji je bio omiljeno stecište umetnika kao što su Edit Pjaf, Alber Kami, Žan Kokto i Emil Zola. Kada vam padne šećer i uželite se fantastičnih slatkiša, topla preporuka je Confiserie Léonard Parli gde ćete biti opčinjeni kolačima od marcipana u obliku broda.

Za sve one koji požele da budu u epicentru dešavanja, topla preporuka je da odsednu u Hotel Cezanne, koji je fantastično sređen sa baroknim nameštajem i mnogi nadrealističnim detaljima.

Ukoliko ste romantična duša, onda je za vas prava preporuka da odsednete u jednoj seoskoj kući, La Pauline, koja ima samo 5 soba, i nalazi se na 3km udaljenosti od Eksa. Šarmantna kućica koja je okružena platanima i poseduje bazen, kako priča kaže, prvobitno je bila izgrađena za Paulinu, Napoleonovu sestru, od strane njenog ljubavnika.

Ovo je grad koji ima divnu klimu sa čak 300 sunčanih dana. Oduševiće vas lavirintima umetnosti. Mi znamo gde ćemo na odmor ove godine, a vi?

Foto: Profimedia

Izvor: Luxlife.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/