Gdanjsk (500.000 st.) leži na obali Baltičkog mora i zajedno sa okolnim primorskim mestima Sopot i Gdynia čini urbanu celinu Trójmiasto od gotovo 1 milion stanovnika.

Od 13. do 17. veka Gdanjsk je bio član Hanzeatske lige, saveza gradova i njihovih gildi koji su držali trgovački monopol na Severnom i baltičkom moru, od Londona do Novgoroda. 

Atrakcije

Stari grad je najlepši deo Gdanjska, koji sa starim, visokim trgovačkim kućama neodoljivo podseća na Holandiju. S obzirom da je tokom Drugog svetskog rata bio žestoko bombardovan, posleratni konzervatori su obavili vraški dobar posao i koliko-toliko vratili prvobitan izgled starog Gdanjska. 

Ulica Długa (Duga ulica) je najpoznatija ulica Starog grada na potezu od Zlatne kapije (Złota Brama) do Gradske većnice gde se nalazi Dugi trg (Długi Targ). U ovoj ulici se nalaze najlepše zgrade u gradu, a tu je i najveća koncentracija prodavnica, pabova, i restorana. 

Złota Brama (Zlatna kapija) je među najvećim atrakcijama Gdanjska. Podignuta je početkom 17. veka, na mestu nekadašnje gotske kapije iz 13.veka, i ključni je deo gradskog utvrđenja. 

Bazylika Mariacka (Bazilika Svete Marije) je najveća crkva na svetu koja je sagrađena od cigle. Kolosalna bazilika duga je preko 100 metara, a unutra može da stane 25.000 ljudi. Temelji ove crkve postavljeni su sredinom 14. veka, gradnja je završena u sledećih 100 godina i sve do Drugog svetskog rata crkva je bila u odličnom stanju, ali je stradala 1945. nakon ulaska Crvene armije u grad. Drveni krov je tom prilikom poptuno izgoreo i ceo plafon se srušio – ipak, većina umetničkih predmeta unutar crkve je preživela.

Plaže

Sopot je udaljen svega 5 km od Gdanjska i ima duge peščane plaže. Nekada je Sopot bio malo ribarsko mesto, kasnije turistički rizort, a vremenom se spojio sa Gdanjskom na istoku i mestom Gdynia na zapadu tako da sva tri čine urbanu celinu poznatu kao Trójmiasto. Plaža Sopota, kao i čitav Gdanjski zaliv, zaklonjeni su od otvorenog mora poluostrvom Hel, tako da je ovde voda toplija od ostalih rizorta na Baltičkom moru. 

Sopot je prepoznatljiv po kućama sagrađenim u stilu art-nouveau (secesija), kao i po velikim zelenim površinama. Za turiste je naročito zanimljiv živopisni stari grad, a plaža je atraktivna preko cele godine, a popularna je i zimi, jer zbog velike koncentracije joda u vazduhu ovamo dolaze mnogi hronični bolesnici. 

Plaže su peščane i čiste, sa dužinom od skoro pet kilometara. Potpuno su opremljene tuševima, toaletima, najrazličitijim rekvizitima za sportove na vodi, kao i pabovima na pesku i restoranima. 

Kako stići

Aerodrom Leh Valensa je popularan među low cost kompanijama kao što su RyanAir i WizzAir, ali među velikim nacionalnim kompanijama (Lufthansa, SAS, Swiss). 

Smeštaj

Dom Harcerza (ul. Za Murami) je hostel u centru Starog grada, samo 200 metara od trga Długi Targ. Sobe nisu previše atraktivne, ali su čiste i održavane. Spavanje u višekrevetnoj sobi je oko 10 € po osobi, a dvokrevetna je 40 € (ili 20 € po osobi). 

Baltic Hostel (ul. 3 Maja 25, tel +(48) (58) 721-96-57), odličan hostel u širem cenru, 5 minuta hoda od glavne železničke stanice i 10 minuta od Starog grada. U cenu su uračunati doručak, neograničeni kafa i čaj, i lokeri za stvari. Spavanje u višekrevetnoj je oko 10 € po osobi, a dvokrevetna je 30 € (ili 15 € po osobi). 

Burna politička prošlost Gdanjska 

U Gdanjsku su 1970ih krenule prve antirežimske demonstracije nakon kojih je pao poljski komunistički lider Władysław Gomułka. 

Deset godina kasnije u brodogradilištu u Gdanjsku osnovan je radnički pokret, trgovački sindikat Solidarnost, koji je pod vođstvom Leha Valense doveo do svrgavanja komunističkog režima u Poljskoj, a zatim i do nezadovoljstva u celom Sovjetskom bloku. 

Solidarnost je bio prvi nekomunistički trgovinski sindikat u jednoj zemlji Varšavskog pakta. Nastao je tokom 1980ih kao širok antibirokratski društveni pokret, a vladin odgovor je bio uvođenje vanrednog stanja, ali je na kraju prihvatila Solidarnost za partnera u pregovorima. 

Usledili su poluslobodni izbori 1989, a već sledeće godine lider Solidarnosti, električar Leh Valensa izabran je za predsednika Poljske. Na toj funkciji je bio do 1995.

izvor: B92.net

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/