Možda će vas, baš kao i nas, iznenaditi da je većina ovih mesta zapravo opšte poznata svim turistima. Te da ove lokacije vaše za must visit destinacije na svim turističkim mapama. Istraživanje je sproveo jedan turistički sajt, ispitaviši preko 700 stanovnika Rima različitih dobi.

Da, čuvene španske stepenice, fontana Di Trevi, trg Piazza Navona, restoarani i kafei u starom gradu, sva ona mesta koja vrve od hiljada posetilaca svakog dana, vrve i od lokalaca.

Njima su omiljena, baš kao i turistima.

Međutim, na ovoj listi našle su se  ipak i neke lokacije koje nisu opšte popularne, te ukoliko želite da doživite Rim na najbolji mogući način i ne propustite ništa bitno, ali ni autentično, onda svakako nastavite da skrolujete.

10. Brdo Janiculum

Gianicolo (Janiculum) je brdo u zapadnom Rimu sa koga se pruža neverovatan pogled na čarobni grad.

foto: Profimedia

9. Pantenon

Panteon je simbol moći starog Rima, i jedna je od najočuvanijih zgrada iz tog perioda. Hram je sagrađen 126. godine naše ere, a danas je u funkciji crkve.

foto: Profimedia

8. Piazza Navona

Piazza Navona je jedno od najstarijih javnih mesta na svetu. Tu se nalaze i vešto izrađene statue i fontane.

foto: Profimedia

7. Trastevere

Trastevere je u stvari rimski stambeni komšiluk, ili takozvani "rione". Popularan je zbog starih, kaldrmisanih ulica i predivnih starih kuća.

foto: Profimedia

6. Španske stepenice

Još jedno javno mesto, Piazza di Spagna, najpoznatije je po monumentalnom stepeništu sa 135 stepenica koje vode do Rimokatoličke crkve.

foto: Profimedia

Pogledajte na drugoj strani 5 najomiljenijih mesta lokalaca...

PageBreak

5. Bazilika Svetog Petra i Vatikan

Bazilika Svetog Petra se u stvari nalazi u Vatikanu, nezavisnoj državi u okviru grada Rima, a pošto je u pitanju najprepoznatljivija zgrada u katoličkom svetu nije čudo što je jako dobro posećena.

foto: Profimedia

4. Fontana Di Trevi

Legenda kaže da ćete, ako bacite novčić preko ramena u fontanu Trevi, jednog dana ponovo doći u Rim.

foto: Profimedia

3. Imperijalni forum

Imperijalni ili Carski Forumi su nekada bili politički i ekonomski centri Rimskog Carstva. Sada se nalaze u ruševinama, ali su i dalje mesta na kojima možete zamisliti moćne careve na delu.

foto: Profimedia

2. Stari grad

Stari grad u Rimu se sastoji iz mnogih legendarnih mesta, i drugi je po popularnosti kod turista. Pored istorijskih spomenika, pun je i restorana i kafea načičkanih po obodima divnih trgova.

foto: Profimedia

1. Koloseum

Koloseum je na vrhu liste omiljenih mesta za posetiti u Rimu. Nekada namenjen gladijatorskim borbama, prepoznatljiva građevina privlači oko 4 miliona turista godišnje.

foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/