Leto je napokon tu pa svi jedva čekamo da nam počne godišnji odmor. Kuda vi planirate ovog leta? Još uvek niste odlučili? Hm. Bez brige. Sledeći saveti bi mogli da vam pomognu da isplanirate najbolji odmor u životu!

Razmislite o svojim željama i afinitetima

Prilikom planiranja putovanja važno je odlučiti šta zapravo želite od njega. Potpunu relaksaciju, zabavu od jutra do večeri ili pregršt istorijskih i kulturnih spomenika za posetu?

Želite li svakodnevno osetiti adrenalin ili ste za mirno izležavanje na plaži i čitanje knjige? Odgovara li vam topla ili ponešto hladnija klima? Za mnoge ljude putovanje ima dublje značenje od samo slobodnih dana. To je prilika kada možete raditi ono što vi želite i zato je izuzetno važno da ga organizujete baš po svojoj meri.

Izaberite destinaciju

Evropski gradovi, egzotične destinacije ili ušuškana grčka ostrva... Bilo da je reč o Evropi ili odmoru na drugim kontinentima, bitno je da željene destinacije svedete na minimum i odlučite o onoj na kojoj želite provesti nekoliko dana. Da li vam je bitno da ste blizu prodavnica, kafića i generalno civilizacije ili maštate o odmoru u svetioniku, mestu na kom ćete biti izolovani od ostatka sveta? Neka to bude destinacija koja je idealna za vas i vaše želje kako biste s guštom proveli svoj odmor upravo tamo gde želite i pamtili ga do kraja života.

Ništa bez budžeta

Gotovo najvažnija stavka prilikom planiranja godišnjeg odmora je novac. Zavisno o budžetu kojim raspolažete, trebate planirati i sve ostalo, od smeštaja, prevoza, hrane do svih planiranih aktivnosti. Nema potrebe za dizanjem kredita da biste mogli da priuštite avionsku kartu do mesta odredišta ili zarad odmora u luksuznom hotelu s pet zvezdica. Budite kreativni i otvorenog uma i prema drugim angažmanima letovanja. Deljenje apartmana ili kampovanje pod otvorenim nebom s prijateljima s fakulteta ili srednje škole, ako zajedno putujete, može biti daleko zabavnije nego ispijanje šampanjca u luksuznom restoranu. Ipak, konačna odluka je na vama. I vašem novčaniku.

Termin putovanja

Pre nego što odlučite kada želite da putujete i kada ćete uzeti godišnji (ako imate mogućnost biranja), uzmite u obzir i termin putovanja. Tokom naših letnjih meseci u nekim tropskim zemljama vlada sezona monsuna kada nije preporučljivo ići na put, dok tokom hršćanskih i državnih praznika neke evropske države imaju ograničeno radno vreme pa će time i brojni restorani, muzeji i druge ustanove biti van pristupa. Ako vas ipak posebno zanima neki festival koji dugo želite da posetite, raspitajte se kada se održava pa uskladite termine.

S kim putujete?

Nemojte zaboraviti uzeti u obzir i ko putuje s vama. Putujete li s prijateljima ili sami s partnerom, organizacija će ipak biti ponešto drugačija nego ako putujete s decom. Sa svojim suputnicima dogovorite se ko će se oko čega pobrinuti, kako ćete rasporediti smeštaj, kojim ćete prevoznim sredstvom putovati, kada ćete i kako platiti troškove i slično. Međutim, ako ste pronašli idealnu destinaciju za sebe, a niko ne želi da vam se pridruži na tom putovanju, zašto ne biste otišli sami? Biće to avantura za pamćenje.

izvor: index.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija