Kao opozit Berlinu koji je prepoznatljiv po noćnom životu, odličnom šoppingu, i živoj energiji, Minhen poseduje dosta mirniju atmosferu. Ipak, po sadržaju koji nudi turistima, možemo slobodno da kažemo da nimalo ne zaostaje od prestonice Nemačke.

Iako je u velikoj meri urbanizovan, Minhen je uspeo da zadrži duh prošlosti i istorije, te u ovom šarmantnom gradu možete dosta toga videti, naučiti i istražiti.

S obzirom da je grad veoma orjentisan ka promovisanju umetnosti i kulture, budite spremni da na svakom koraku naiđete na stare knjižare i galerije koje su rasprostranjene po čitavom gradu.

Naravno, Minhen se pobrinuo da u svoju ponudu uvrsti i zabavne sadržaje koji će zadovoljiti svačije želje, a brojni restorani će vas na najbolji način sprovesti kroz nemačku tradicionalnu kuhinju.

Kako biste iskoristili maksimu od svog putovanja, napravili samo must do listu koja će vam dati kratke smernice za obilazak Minhena.

Gde da šopingujete

A Kind of Guise

Ovaj nemački brend u svojoj ponudi nudi minimalistične komade, bez suvišnih detalja i ukrasa. Takođe, ovde možete pronaći odlične kožne aksesoare. 

Bean Store

U novom butiku koji je specijalizovan za žensku modu, nalaze se brendovi poput Acne Studios, Carven, Valentine Gauthier, i Maison Kitsuns, te u njemu možete pronaći najaktuelnije, trendy komade.

Nicole Mohrmann

Brend Nicole Mohermann poseduje tri radnje u Minhenu, ali u centralnom delu Fünf Höfen nalaze se najbolji komadi Nimo with Love bluza i aksesoara za plažu, Mara Hoffman kupaćih kostima, cipela i sandala inspirisanim drevnom grčkom, i fantastične clutch torbice izrađene od kože i rafije. 

Pool

Ova inovativna koncept radnja nalazi se u najpoznatijoj minhenskoj ulici za kupovinu- Maximilianstrasse, a može se pohvaliti raznim brendovima, od Tom Dixon i Fornasetti, do Saint Laurenta, Givenchyja, Valentina...

Talbot Runhof

Iza ovog najpoznatijeg modnog brenda u Nemačkoj kriju se dizajnerska imena Johnny Talbot i Adrian Runhof. Talbot Runhof je poznat po veoma efektnim i stylish komadima, poput metalik rukavica i razigranih šarenih haljina, a u svojoj ponudi ima i stvari za venčanja. 

Gde da odsednete

Cortiina Hotel

Šarmantan Cortina hotel je idealan za biznismene, ali i za i turiste. On poseduje 75 soba, a čitav enterijer je urađen od prirodnog kamena i drveta što stvara osećaj udobnosti. Takođe, možete uživati u baru koji se nalazi u samom kompleksu.

Louis Hotel

Ovaj predivan hotel se nalazi u samom srcu Minhena, odmah kraj Viktualienmarkt trga zbog čega predstavlja idealnu lokaciju za obilazak pozorišta, muzeja, šoping trgovina i restorana. Što se tiče raspoloživosti, Louis hotel se može pohvaliti sa 72 sobe, savršenim menijem u koji je uključena i veganska hrana, kao i finskom saunom koja vas može opustiti nakon dugog avionskog leta. 

Šta da posetite

Lenbachhaus muzej

Zadivljujuće lep Lenbachhaus muzej se nalazi u prostoru vile koja je nekada bila rezidencija Franz von Lenbach, poznatog nemačkog slikara. On je renoviran 2013. godine i danas predstavlja značajnu istorijsku i umetničku vrednost, te u njemu možete pronaći postavku Joseph Beuyesa, sa njegovim najboljim radovima iz oblasti skulpture i crteža. 

Muzej Brandhorst

Brandhorst se otvorio 2009. godine, a poznat je po impresivnoj kolekciji umetničkih radova Udo i Annete Brandhorst. Za izgled ovog zdanja bio je zadužen dizajner Sauerbruch Hutton, koji je iskoristio čak 36 000 keramičkih pločica, u 23 različite boje za obložavanje ove kockaste zgrade. Osim radova Brandhorsta, ovde možete pogledati značajnu kolekciju umetnika Bruce Naumana, Andy Warhola, Mario Merza, Dan Flavina, i Cy Twombly.

Pinakothek der Moderne

Muzej Pinakothek der Moderne spada u najveće komplekse na svetu, a dizajniran je od strane arhitekte Stephana Braunfelsa. U njemu su smeštena umetnička dela iz 20. i 21. veka. Ova neverovatna zgrada se nalazi u sastavu muzeja Alte Pinakothek i Neue Pinakothek, što olakšava obilazak sva tri zdanja. 

Gde da jedete

Buffet Kull

Urađen u pariskom stilu, Buffer Kull bar nudi specijalitete kao što su tuna tartare, poznata bavarska špargla i biftek. Sa mogućnošću sedenja u bašti, ovaj bar predstavlja odlično mesto za odmor i uživanje.

Brenner Grill

U ovom restoranu možete dobiti meni sa odličnom ponudom za doručak, ručak i večeru, a zajedno sa otvorenom kuhinjom i roštiljem, u kome se redovno priprema sveža riba, predstavlja omiljeno mesto za jelo. Spoljna terasa je savršena za relaksaciju i uživanje u divnom pogledu koji su pruža u daljini. 

Man Versus Machine Coffee Roasters

Kafe Man Versus Machine Coffee Roasters, pored ukusnih kolača, služi najbolju kafu i čaj u gradu. Ujedno pružiće vam intimnu i mirnu atmosferu. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija