Putovanja su možda i najbolji način da se oslobodite, "otvorite" svoj um prema nesvakidišnjim stvarima, različitim iskustvima koja mogu da vam promene život iz korena i način na koji doživljavate određene stvari.

Ipak, složićete se verujemo, ništa, ali bukvalno ništa ne može da obogati vaš život koliko upoznavanje nekog grada putem umetnosti koja se stvarala, kreirala u njemu.

U svetu postoji bezbroj veličanstvenih gradova s bogatom umetničkom scenom, ali ukoliko želite da pogledate remek-dela umetnosti, sledećih 5 su najidealniji izbor jer predstavljaju u neku ruku, gradove gde je umetnost bila na samom početku, ali i mesta gde je ona doživela svoj trijumfalni vrhunac. 

Pariz

Kad malo bolje pogledamo, ne postoji lista gradova na kojoj se nije našla francuska prestonica. Pariz je grad koji apsolutno ima sve: najbolje restorane za gurmane, najromantičnija mesta za sve ljubavnike, ali i pregršt muzeja, galerija, kvartova u kojima su stvarali najveći umetnici osamnaestog, devetnaestog i dvadesetog veka.

Naravno, neizbežna je poseta Luvru čija kolekcija slika podrazumeva dela Leonarda, Mikelanđela, Botičelija, Goje, Matisa. Međutim, kada krenete da skitate po Parizu otkrićete da je to ne samo Grad svetlosti, već i Grad umetnosti.

foto: cee.double.you / Instagram

Tome svedoči veliki broj uličnih umetnika koji redovno izlaže na pariskim bulvarima, zatim najjače galerije u kojima izlažu umetnici iz celog sveta ali i intenzivan umetnički život.

Pored Loura obavezna je poseta muzeju Musée de l'Orangerie u kom se nalaze najlepša originalna Moneova dela poput Water Lilies, kao i muzej Musée D’Orsay i Center Pompidou, za koje će vam trebati minimum jedan dan slobodan.   

foto: alevtina_shashkina / Instagram

Kada istražite sve muzeje na svojoj must seen listi, na redu su galerije. La Maison Rouge je galerija koja se nalazi blizu Bastilje, u kojoj mahom izlažu moderni avangardisti svoja provokativna dela.

Beč

Austrijska lepotica važi za grad izrazito aktivne, intenzivne art scene. Unazad hiljadu i više godina, u ovaj prelep grad su hrlili umetnici iz Istočne Evrope ne bi li usavršili svoje nebrušene talente. Beč je definitivno grad u kojem se umetnost slavi na dnevnom nivou. 

Možda i jedno od najpopularnijih umetničkih dela, "Poljubac", Gustava Klimta je deo stalne postavke u galeriji Österreichische Galerie Belvedere koja se nalazi u palati Belvedere. Sama palata funkcioniše kao grandiozan muzej koji pored Klimtovih dela ima bogatu kolekciju austrijskih dela, kao i raskošan, baroko nameštaj koji je pripadao carskim porodicama Austrougarske.  

foto: utyashevas / Instagram

Kunst Haus Wien, muzej posvećen delima Friedensreicha Hundertwassera je sam po sebi je jedinstven i predstavlja simbol Beča sa svojom neobičnom fasadom koja najviše podseća na kućice od gline. Obavezna je i poseta muzeju Museum of Applied Arts (MAK), koji izlaže dela iz srednjovekovne umetnosti.

foto: wonderful.world.pic / Instagram

Naravno, ne smemo da zapostavimo ni muzičku ponudu grada! U Bečkoj operi dirigovali su Verdi i Vagner, te obavezno svratite do State Opera House na koncert, i to možda na koncert Hora bečkih dečaka koji predstavlja internacionalnu atrakciju i najpoznatiji hor na svetu, i do muzeja Haus der Musik, koji je posvećen klasičnoj muzici.     

Firenca

Svaki fanatik u umetnost će kad tad u svom životu da poseti Firencu, koja možda nije toliko grandiozna i eklektična kao Pariz i Beč, ali zato predstavlja grad u kojoj je renesansa cvetala potpomognuta mecenama koje su oduvek znale da cene i veličaju talenat nekog umetnika, bio on slikar ili vajar. Uffizi galerija spada u najpoznatije galerije na svetu, sa kolekcijom slika koje su uradili Botičeli i Mikelanđelo.

foto: bilgesuozyurek / Instagram 

Naravno, neizbežna je poseta Accademia Gallery u kojoj se nalazi slavni David, Mikelanđelov kao i kapeli Medici koja obiluje delima slavnih umetnika koje je čuvena porodica iz Firence podržavala i pomagala na samom startu njihove karijere, posebno Lorenco Veličanstveni kog svet pamti po bezuslovnoj pomoći renesansnim slikarima.  

foto: vcassidyhutton1 / Instagram 

Ako vas zanima i moda, onda morate da svratite i do muzeja Ferragamo Museo, koji je posvećen legendarnom dizajneru obuće. Muzej Galielo je takođe must seen mesto, a nalazi se u blizini već pomenute galerije Uffizi i sadrži kolekciju naučnih radova i predmeta.

Berlin

Od kada je srušen Berlinski zid, grad je postao magnet za umetnike iz celog sveta koji su otvorili veliki broj galerija, izložbenih prostora koji važe za jedne od najboljih u svetu. Ukoliko želite da istražite berlinsku art scenu, savetujemo vas da posetite van najjačih galerija nekoliko manjih kreativnih centara.

Eigen + Art je sjajno mesto za upoznavanje sa modernom umetnošću, kao i i KW Institute for Contemporary Art koji se nalazi u blizini Eigena, a u kom se često održavaju radionice, predavanja i debate na temu umetnosti.

foto: alleyesongregormcewan / Instagram

Ako vas ipak više od savremene umetnosti zanimaju stara, istorijska dela onda vas savetujemo da posetite Gemäldegalerie. Ova galerija ima vrlo bogatu kolekciju evropskih dela iz 13. i 18. veka.   

Berlin je takođe dom imrpesivnim street style umetnicima koji izlažu u East Side Gallery, najdužoj galeriji na otvorenom koja predstavlja i najveći mural na svetu a nalazi se na ostacima berlinskog zida. Ovaj deo grada morate da vidite ne samo ako ste fan umetnosti, već i zbog kulturnog značaja.  

foto: vvn_strt / Instagram

Njujork 

Odakle krenuti... Top trio sigurno obuhvata Museum of Modern Art, The Met, i nedavno otvorenog muzeja Whitney Museum of American Art. Međutim, Njujork nisu samo muzeji, već i sjajne galerije koje se nalaze u njurojškom distriktu Chelsea. Dve najbolje? Gagosian i David Zwirner.

U Njujorku, muzeji i galeriji mogu da imaju vrlo visoke cene ulaza, pa je zato poželjno da osmislite budžet za muzej pre odlaska tamo, i da postavite prioritete. 

foto: themuseumofmodernart / Instagram

Mali saveti za ljubitelje umetnosti:

Ukoliko nameravate da obiđete najpopularnije muzeje, poželjno je da kupite karte ranije, preko neta. Muzeji često imaju određene akcije i promocije vezane za karte koje su kupljene online, poput stručnog vođenja, malih poklona, ali ovim potezom ne dovodite sebe u situaciju da čekate na blagajni već da uđete odmah na startu, s obzirom da veliki broj muzeja ima specijalan, odvojen ulaz za ljude koji su karte nabavili putem interneta.

Proverite pre puta radno vreme muzeja. Na primer, Luvr nema istu satnicu za svaki dan. Sredom i petkom radi do kasno uveče, dajući vam priliku da vidite njegova umetnička blaga u periodu kada je relativno slabije posećen. 

Razmislite o specijalno vođenim turama koja će vam dati priliku da dela doživite s pričom koja je pratila njihovo postojanje, biografiju umetnika, možda i po koju zanimljivost koja se vezuje za neko delo. 

Sasvim je ok ako vas ne zanima moderna umetnost. Veliki broj ljudi ne voli takvu vrstu umetnostti, i to je sasvim u redu. Kada putujete, fokusirajte se na umetnost koja vas zanima, kojoj se divite, na muzeje koje biste hteli da vidite. Naravno, neka dela prosto morate da vidite. Poput Davida! Zamislite da posetite Firencu a da njega ne vidite?! Shame on u!

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija