Po kom kriterijumu birate sledeću destinaciju na koju ćete otputovati? Preporuka? Putopis? Intuicija?

Hajde da na kraju ove godine budemo malo površni, pomalo lakomisleni i da zamišljeno vrtimo globus sa čašom martinija u ruci. Naslućujte? Da, ovog puta koncentrisali smo se samo na barove i klubove, one besmisleno kul za koje se čeka satima u redovima ispred vrata (ponekad i uzaludno), baš one koje obožava svetski 

džet-set. Izdvojili smo mesta od Pariza do Los Anđelesa koje naprosto morate videti, i više od toga... Tamo morate podići čašu i nazdraviti svemu lepom u životu.

Počnite da razmišljate kako da rezervišete svoje mesto već danas.

Les Bains, Pariz

Elegantna zgrada na broju 7 u ulici Bourg l'Abbe svoj život je počela 1885. godine kao Les Bains Guerbois, spa centar. Mnogi impresionisti rado su svraćali u kafe u sklopu centra, često su tu sedeli: Manet, Pissaro, Degas, takođe među stalne goste ubrajaju se i Proust i Zola. Brzo premotavanje na sledeći vek – 1978. godine mesto je pretvoreno u noćni klub, evropski odgovor na Studio54.

Tada mladi Philippe Starck dizajnirao je enterijer zadržavši pločice i jedan od bazena kako bi klaberi mogli da se osveže. A ekipa koja je pohodila ovaj klub je impresivna: David Bowie, Carla Bruni, Naomi Campbell, Robert de Niro, Johnny Depp, Brian Ferry, Jean-Paul Gaultier, Mick Jagger, Grace Jones, Karl Lagerfeld, Kate Moss, Prince, Andy Warhol... Vremenom njegova slava je izbledela i napokon je zatvorio svoja vrata 2010. godine. Ipak, ovog proleća, klub se vraća svojim korenima.

Novi vlasnik Jean-Pierre Marois pretvorio je zgradu u hotel sa 39 soba s namerom da ponovo postane baza za kreativce. Tu su i restoran, bar i privatni klub za koje je zadužen Denis Montel. Novi klub ima crno-beli podijum kao omaž nekadašnjoj klaberskoj meki. 

Idealan za: Ovaj bar je luksuzan, pomalo zastrašujuć i vrlo seksi! Savršen je za sve one koji tragaju za glamurom prošlih vremena. 

Cirque le soir, London

Otvoren 2009. godine vrlo brzo je stekao gomilu poklonika i dospeo u dekadenciju, na njegovom platnom spisku nalaze se raznovrsni performeri, baš kao u nekadašnjim cirkusima: mađioničari, patuljci, transvestiti, snagatori, igračice, gutači vatre... Pre svega, radi se o klubu koji većinski funkcioniše po members only sistemu ali, ukoliko se baš dopadnete vratarima, možete se provući između 23.00 i 23.30 ili ako unapred rezervišete sto i obavežete se na određenu cifru. Prava zemlja čuda!

Kako se radi o klubu koji spada među najstrože kada je reč o izboru gostiju, nije ni čudo da poznati željni dobrog provoda naprosto obožavaju ovo mesto! Na listi regularnih upisani su: Will.I.AM, Katy Perry, Usher, Rihanna, Benedict Cumberbatch, Matthew Williamson... Još se prepričava skandalozno ponašanje pevačice Miley Cyrus koja je uhvatila jednog od konobara patuljaka i počela da ga liže po licu. Takođe, Cirque le soir je klub poznat po tome što je sa vrata vratio Justina Biebera koji tu želeo da proslavi 19. rođendan. U njegovoj pratnji bilo maloletnih lica i izbacivači im nisu dozvolili da uđu. Ukoliko posle ove priče i dalje želite da vidite tu dekadentnu zemlju čuda, obucite se u crno, savršeno se našminkajte i naoružajte se strpljenjem. 

Idealno za: Dosadno vam je i mislite da ste videli sve? Samo budite strpljivi!

Berghain, Berlin

Ovo je najpoznatiji klub u Berlinu, zapravo radi se o jednom od najpoznatijih na svetu. To je hram tehno muzike sa najboljim ozvučenjem koje možete da zamislite. Ukoliko uđete, budite spremni da uz najkvalitetnije hitove đuskate satima. Unutar nekadašnje elektrane nalaze se dva kluba, Berghain i Panorama Bar koje razdvajaju stepenice. Ukoliko ste ljubitelj tvrđeg tehno zvuka u Berghainu ćete se osećati kao u raju. U Panorama Baru je živahnija atmosfera i tu možete čuti razne remikse house numera. Budući da je ovaj klub esencijalni deo berlinske scene, politika na vratima prilično je stroga. U prevodu, baš svi turisti pokušaće da uđu ovde, ali to će poći za rukom samo retkima od njih. Sve ide toliko daleko da postoje čitavi tekstovi koji savetuju kako ući. Ukratko, ne preporučuje se da idete u velikim grupama, nemojte biti previše sređeni, ne budite mnogo upadljivi i ne glupirajte se dok čekate. I da, nema slikanja. Uz kaput će vam na ulazu uzeti i fotoaparat. Provod na ovom mestu moraćete da zapamtite. 

Idealno za: Ljubitelje progresivnijeg zvuka, sve one koji ne podnose ušminkana mesta i samo žele da dugo, dugo đuskaju (Berghain otvara vrata u petak i radi sve do ponedeljka ujutru).

Bagatelle, Njujork

Pomislili biste kako ćemo vas u Njujorku poslati u neki ogromni skriveni klub? Oh ne, ovoga puta biramo nešto sasvim drugačije. U Njujorku se branč kultura shvata vrlo ozbiljno, to je praktično institucija, događaj koji počinje ujutru i traje do kasnog popodneva i podrazumeva Benedict jaja i koktele Mimosa i Bloody Mary. Tu se sva zabava završava, ali ne i u restoranu Bagatelle! Ovo mesto pomera granice kada je  reč o ekstravaganciji i trošenju, čak i za njujorške standarde. Subota je dan „de“, kada se restoran pretvara u razuzdani klub, a prženice sa jajima se menjaju najvećim mogućim bocama ružičastog šampanjca uz koji idu neizbežne prskalice, a vrlo brzo većina gostiju biće na stolicama i igrati raspomamljeno uz melodije koje vrti DJ. Vlasnici su Francuzi i oni žele da se njihovi gosti osećaju kao na najboljim žurkama u San Tropeu. Pokušajte da dođete do tri popodne, već u četiri nastaje pravi haos. 

Idealno za: Volite dobar provod, ali ne želite da propustite svojih osam sati sna? Pri tom imate nekoliko hiljada dolara koje možete da potrošite na doručak i šampanjac? Ovo mesto je kao stvoreno za vas!

Bar Marmont, Los Anđeles

Mračna atmosfera poput hotelskog lobija (ovde elegancija francuskog zamka sreće uređenje lovačkog kluba – obratite pažnju na preparirane paunove na ulazu i kolekciju leptira na plafonu) neodoljivo privlači poznate ličnosti. Između ostalih, Carey Mulligan, Lindsay Lohan i Leonardo DiCaprio uživaju da ovde ispijaju koktele dok grickaju fensi zalogaje kao što su burbon jabuke uvijene u slaninu. Ekipa koja se tu okuplja eklektična je poput enterijera, ne očekujte samo face sa filmskog platna, i lokalci su na listi regularnih gostiju. Iako je ovo pravo old school mesto, na listi koktela pronaći ćete bisere kao što je Mediterra, koktel koji sadrži votku, med i pire sveže smokve. Jednako zanimljiv je i jelovnik za koji je zadužena Carolynn Spence koja je prethodno radila za The Spotted Pig u Njujorku. 

Idealno za: Ukoliko obožavate Holllywood ne tražite dalje, već rezervišite sebi mesto za vikend i pojavite se posle ponoći. 

Costes, Pariz

Hotel Costes je već godinama crvenom bojom zabeležen kao nezaobilazna lokacija u notesima svih modnih radnika koji drže do sebe. U baru ćete svake večeri zateći hordu manekenki, urednica i stilista kako ispijaju piće prikriveni prigušenim svetlom, dok DJ-evi vrte odličnu muziku (toliko je dobra da čuvene Hotel Costes kompilacije imaju milione obožvalaca širom sveta). Enterijer se može opisati rečima ekstravagantan i luksuzan u kombinaciji bordo i zlatne boje, uz pliš, resice, raskošne kristalne lustere i bar od punog drveta. I preko dana je gužva, ali sa zalaskom sunca ovo postaje kul destinacija broj jedan. Ukoliko se tu zateknete za vreme održavanja Nedelje mode jednostavno se naslonite na šank i uživajte u egzotičnim kreacijama i it modnim detaljima koje baš svi imaju. Teško da ćete u mraku prepoznati poznata lica, ali budite sigurni da u nekom ćošku koktele ispijaju Gigi Hadid, Lily Donaldson i Joan Smalls. Naravno, u Parizu se pravite da vas to apsolutno ne zanima.  

Idealno za: Ako živite i dišete modu, ne smete propustiti Costes! Ovde ćete videti (a ako budete imali sreće i upoznati) celu A listu kada je reč o francuskoj, ali i svetskoj modnoj sceni. 

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija