Zagreb

Sleep

Sigurni smo da je pitanje trenutka kada će se u Zagreb doseliti neki od modernih lanaca boutique hotela, a do tada naša preporuka ide jednom od najstarijih, hotelu Regent Esplanade. Otvoren je još dvadesetih godina i zadržan je (i renoviran) kompletan enterijer u Art Deco stilu i ukoliko ignorišete tanke televizore, pomislićete da ste u 1924. godini. Očekuje vas luksuz iz zlatnog doba Orijent Ekspresa (Mihanovićeva 1).

Eat

Za nepretenciozne obroke u centru grada svratite u Mundoaka Street Food (Petrinjska 2), ovaj bistro nudi sveže namirnice spojene u ukusna jela, ali pažnja, uvek je gužva. Ako ste raspoloženi za komplikovanije gastronomske specijalitete posetite pop up restoran Paradigma koji će biti u Zagrebu samo od novembra 2015. do marta 2016. godine (Vlaška 55). Dobar izbor je i stari dobri Boban, svratite nedeljom (Ljudevita Gaja 9).

Play 

Zagrepčani se često žale na nedovoljno bogat noćni život u svom gradu gde zaista nećete pronaći lude zabave do jutra. Uživajte u miru koji ovaj grad pruža. Pronađite zavučenu kafeteriju – Cogito Coffee (Varšavska 11). Ukoliko želite da se umuvate među kreativnu ekipu, neizostavno morate posetiti Velvet (Dežmanova 9). Odmah do njega je studio dizajnerke Ane Tevšić Love Ana (Dežmanov prolaz 4). Ukoliko vas više zanima dizajn proverite šta nudi Croatian Design Superstore (Martićeva 4). Nekadašnja Gradska kavana, a danas Johann Franck, renoviran je ovog proleća, isprobajte to novo ruho (Trg Bana Josipa Jelačića 9).

Ljubljana

Sleep

Vander Urbani Resort jedini je hotel u Ljubljani koji pripada prestižnom lancu Design Hotels, broji samo 16 soba u svetlim tonovima sa modernim nameštajem, a na krovnoj terasi smešten je bazen, gde možete vežbati i jogu. U sklopu hotela nalaze se fini restoran i kafe. Savršena baza za istraživanje slovenačke prestonice (Krojaska 6). 

Eat 

Šik bistro FTP jeste simpatično mesto gde možete lagano doručkovati, ručati, ili uživati u kolačima (Tehnološki park). Vlasnici dva poznata ljubljanska restorana Julija i Valvasor stoje i iza koncepta restorana Robba. Ali, ne očekujte klonove prethodna dva, radi se o mnogo opuštenijem mestu sa sjajnim eneterijerom i jednako dobrim jelovnikom, a plus više ide (zaista) odličnoj koktel karti (Mesni trg 4).

Play

Šta je vikend odmor bez bezbrižnog uživanja u slatkišima? Istražite ponudu torti i kolača u poslastičarnici Lolita, prvo će vas oduševiti enterijer, za koji je bio zadužen studio Trije Arhitekti koji su prostor ulepšali Nika Zupanc lampama (Cankarjevo nabrežje 1). Da li ste ikada čuli za koncept knjižare i gourmet radnje? Krajem leta u Ljubljani otvorena je Totaliteta, radnja koja spaja delicije kao što su francuski sirevi i italijanski espreso, ali i bogat izbor kuvara iz celog sveta, idealno za sladokusce (Slovenska 46). Predveče svratite u bar TOZD, osim pića ovde možete pogledati i neku izložbu, ali i pazariti sav nameštaj izložen u lokalu (Gallusovo nabrežje 27).

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija