Welcome to Budapest...

Sleep

Hotel Brody House mnogo je više od običnog boutique smeštaja, ponekad služi i kao kulisa za snimanje filmova i modnih editorijala, a takođe tu postoji i members club sa barom, kao i galerija Brody ArtYard.

Sobe se naslanjaju na taj boemski stil, a svaka od njih nazvana je po jednom umetniku. Iznajmite onu koja nosi ime slikara Alexandera Tineija, tu ćete zateći zlatnu kadu, ali i originalne Tineijeve radove. 

(Bródy Sándor u. 10)

Eat

Ukoliko se nađete u Budimpešti, neizostavno morate posetiti Szimpla Kert, a radi se o oronuloj zgradi u sedmom distriktu koja je epicentar dnevnog i noćnog života mađarske prestonice. Szimpla Kert je začetnik ruin puls koncepta koji obožavaju svi hipsteri, postoji od ranih dvehiljaditih, a sada već ima status kultnog mesta. Nedeljom se organizuje market day kada možete probati najukusnije mađarske specijalitete pripremljene isključivo od lokalnih sastojaka. (Kazinczy utca 14) Ako želite da se zasladite, posetite Amber’s French Bakery&Café koja je otvorena ovog leta, jedna reč – ekleri! (Fővám tér 5)

Play

Baristi u Budipešti svesrdno se trude da svojim gostima serviraju kvalitetnu kafu, postoji mnoštvo malih specijalizovanih lokala, a mi vam preporučujemo Blue Bird Cafe. Ne samo da ćete tu popiti kapućino, već je ovaj lokal u potpunosti Instagram friendly, zagarantovan vam je post #ihavethatthingwithfloors stilu. (Dob utca 16) Spiler spaja ruin pubs koncept sa elegancijom njujorških barova i gastronomskim užitkom.

Nalazi se u zakonom zaštićenoj zgradi i njegov enterijer prati chabby chic priču, od dekor elemenata korišćen je nameštaj lokalnih dizajnera, kao i sitnice sa buvljih pijaca i starih magacina... Poručite koktel i nalaktite se na šank. (Király utca 13)

Welcome to Wien...

Sleep

Ako hotele ne posmatrate samo kao mesto gde ćete prespavati, onda vam moramo preporučiti hotel 25 Hours. Hotelski lanac poznat je po neobičnim enterijerima, ali ovaj u Beču posebna je poslastica za ljubitelje dizajna – dekorisan je u stilu cirkusa! Radi se o luckastom, zabavnom mestu gde su granice između mašte, realnosti, vremena i prostora potpuno zamućene. Na krovu hotela smešten je rooftop bar, a u prizemlju kabina za fotografisanje... Posle svega, jedno je sigurno, zabave vam ovde neće manjkati! (Lerchenfelder str. 1 − 3)

Eat

Zašto ne biste otišli na malo drugačije buregere? Veganski restoran Swing Kitchen specijalizovan je za burgere bez mesa, ali iako im nedostaje glavni sastojak, omiljeni su među Bečlijama. (Schottenfeldgasse 3) Ukoliko ste, ipak, raspoloženi tradicionalnije svratite u Vollpension, kafe koji izgleda kao bakin. Takva je i hrana u ponudi, jelovnik je kratak, ali sve potpada u kategoriju comfort food. (Schleifmühlgasse 16)

Play

Šarmantno je prva reč koja će vam pasti na pamet, ako se zateknete u kafeu Burg.ring 1, enterijer obiluje vintige predmetima iz sredine XX veka, a ugodna atmosfera postignuta je i domišljatom upotrebom svetla. Baristi pričaju italijanski, pa možete prodiskutovati o pravoj italijanskoj kafi. Još jedno mesto nudi dobru kafu, ali i mnogo više od toga! Burggasse 24 je concept store sa vintage odećom, ali i kafe. Orijentalni tepisi, marokanska česma, rasparene stolice... Sve to pronaći ćete na ovom mestu, ali baš ništa ne deluje kao čudni višak. Eklektični miks naprosto će vas hipnotisati (Burggasse 24).

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija