Katalonska lepotica je odavno jedan od najposećenijih gradova u svetu koji poseti godišnje nekoliko miliona znatiželjnih turista koje privlači ova uzbudljiva i prelepa destinacija za putovanje...

Ukoliko prvi put putujete u Gaudijev grad u kome svaki stanovnik pasionirano najvija za proslavljeni klub sa Camp Noua, sledeće informacije bi mogle da vam putovanje u ovaj grad učine nezaboravnim, a sam ostanak u gradu, neponovljivim iskustvom.

Naučite kako da je istražujete i razgledate Barselonu, ne bi li otkrili pravu dušu ovog veličanstvenog mesta koje poseduje bogatu istoriju, kulturu, neverovatnu tradicionalnu kuhinju, odlična mesta za kupovinu i zanimljive, skrivene lokacije. 

Gde da odsednete

U Barseloni postoji veliki broj prelepih hotela, a što se tiče samog odsedanja, sve zavisi od toga koliko blizu same gradske vreve želite da budete. Postoje mali boutique hoteli, kao i veliki lanci hotela, zatim mogućnost iznajmljivanja stanova i kuća, zavisno od broja ljudi sa kojima putujete, tako da postoji zaista širok izbor smeštaja sa pristupačnim cenama. 

foto: Profimedia

Jedan od preporučenih hotela je Hotel Praktik Rambla, koji ima savršenu lokaciju, blizu šetališta Las Ramblas (glavno gradsko šetalište). Hotel je miran, dok su sobe male ali komforne, a najbolji deo predstavljaju prozori koji su dizajnirani tako da kroz njih ne probija svetlost niti buka. U blizini se nalaze odlična mesta za kupovinu - od šopinga do hrane, a u neposrednoj blizini se nalazi i gradski prevoz, kao i metro. Ukoliko je vaš budžet ograničen, a pravi ste avanturista, razmislite o hostelima koji su skromni i veoma povoljni, kao i sajtu Airbnb koji nudi veliki spektar privatnog smeštaja.

Hrana

Barselona je pravo mesto za gurmane jer se u njoj nalazi veliki broj restorana - od onih koji neguju tradicionalna jela do egzotičnih, azijskih kuhinja. Odlični restorani se nalaze širom Barselone, ali ako želite da probate pravu autentičnu špansku kuhinju, preporučujemo da odete malo dalje od gradskog jezgra, kao i da posetite manje turističke delove grada.

Za bolje restorane je obavezna rezervacija, koju možete sami obaviti ili zamoliti da vam u tome pomogne turistički vodič. Ako imate vremena za samo jednu večeru u Barselonu, rezervišite obrok u restoranu Gresca.

Gresca je gastro pab, ali u njemu možete pronaći raznorazna tradicionalna jela, iz španske i katalonske kuhinje. Top obrok predstavlja sufle od jaja. S obzirom da je ovo mesto veoma popularno, ako ne uspete da pronađete sto, drugi predlog je Etapes jer je ovo mesto poznato po impresivnim tradicionalnim jelima i jedno od omiljenih mesta mladih Katalonaca..

Ako ste vegan ili vegeterijanac, onda će Teresa Carles biti vaše omiljeno mesto, jer ćete se oduševiti njihovim odličnim obrocima. Mala napomena: njihova definicija vegana je precizna u odnosu na neka druga mesta, u kojima beli šećer i med smatraju veganstvom. Naravno, poslužite se menijem ili informacijama koje vam može dati konobar, kako biste napravili pravi izbor.

foto: Profimedia

Najbolja mesta za piće

Jedno mesto koje morate posetiti ako uživate u ispijanju fantastičnih pića je Oviso. Ušuškano u isprepletane, vijugave ulice Gothic Quartera (centar starog grada), okružen trgom George Orvell, ovaj mali bar zabavlja svoje posetioce ludim šarama na zidovima, hipsterskim osobljem, odličnom muzikom i iznenađujuće ukusnom hranu (ako imaju veganske burgere napravljene sa sokom od cvekle, probajte ih!). 

Od piva do raznih drugih pića, ovde zaista možete probati sve što želite. Pravi doživljaj je uživati u popodnevnom piću sa prijateljima, poznanicima ili laptopom. Ambijent je neverovatan, kao i stolovi koji se nalaze izvan dela trga, zbog koga je olakšana komunikacija sa lokalnim stanovništvom koje je često zainteresovano za razgovor i pružanje informacija. Sigurni smo da nećete lako zaboraviti Oviso i velike su šanse da ćete se vratiti ovde ponovo.

Turističke ture

Ako ste tanjeg budžeta i imate novca za samo jednu turu, odaberite večernju Tapas turu (Evening Tapas Tour). Ona je zaista kvalitetna jer se fokusira na priče o istoriji Barselone (iz političkog, društvenog i kulturnog aspekta), te vam pružaju savršen uvid u sam grad i njegovu bogatu tradiciju.

U okviru ture imaćete priliku da vidite poznate lokacije, učićete sve o jezičkim razlikama i zašto je katalonska kultura toliko izražena u Barseloni, a ujedno ćete uživati u hrani i piću. 

foto: Profimedia

Pored toga, šetaćete krivudavim ulicama i tihim trgovima, i upoznaćete se sa energetskim životom grada, te ćete sami poželeti da dalje obavite istraživanje u solo varijanti bez vodiča. U toku ture, moći ćete sve dodatne informacije da saznate od vodiča, sa kojim možete voditi živu diskusiju. Tokom tri sata, koliko tura traje, imaćete priliku da upoznate grad na dubljem nivou. Pored ove odlične ture, preporučujemo da razmislite o turi Za jedan dan (In a day) turu, koja se zasniva na pešačkom obilasku grada, sa razgledanjem.

Kupovina

Najbolji šoping u gradu ćete pronaći na šetalištu Las Ramblas. Ulice, većinom veliki bulevari, imaju sekcije u kojima možete naći razne proizvode. Iako postoje štandovi na kojima se prodaju suveniri, poput magneta, razglednica i slatkiša, preporučujemo da zađete malo dalje, u deo sa umetničkim prodajnim radovima. Tu ćete pronaći fantastične radove umetnika koji se služe raznim tehnikama: bojama, olovkom i glinom. Mnogi od njih poseduju vizit kartice, tako da je moguće da željeni predmet naručite od kuće i na taj način izbegnete lomljenje krhkih predmeta u svom koferu.

Pored umetničkih dela, Las Ramblas ima trgovce koji prodaju ptice zajedno sa drugim malim životinjama, cvećem i hranom. Takođe, nemojte da se iznenadite ako na bulevaru naiđete na maskote koje nose neverovatne kostime i šminku. Oduševiće vas!

foto: Profimedia

Na kraju Las Ramblas ponaćićete pravi gastronomski užitak. El Mercado de San Jose (St. Joseph’s Market) je jedna od stanica na pomenutoj Tapas turi. Moćićete da probate najneobičnije morske specijalitete, kao i slatkiše od marcipana koji izgledaju prelepo i odličnog su ukusa. Za one koji ne vole da eksperimentišu sa hranom, na ovom mestu možete pronaći meso, sireve, orase, sveže voće i povrće i ukusne sokove.

Ipak vam preporučujemo da ovo mesto posetite sa velikim apetitom, i uživate u istraživanju novih jela i ukusa. Savetujemo da ponesete kameru jer će vas oduševiti bogastvo boja!

Lutanje ulicama

Taj gotički deo grada je prilično gusto naseljen i stalno pun saobraćaja pa će vam biti teško da se krećete, ali to neće biti problem. Moćićete da pronađete savršena mesta za odmor, druženje i razgledanje grada.

Lepota starih crkava izgrađenih vekovima unazad, spomenici na mirnim trgovima, prodavnice i vile, oduševiće vas i državati vašu pažnju danima. Najbolji način da pronađete najinteresantnija mesta je da krenete od šetalštem Las Rambles, krećući se starim osvetljenim ulciama. Ako budete hodali prema moru, doći ćete do Gothic Quarter - starog jezgra grada.

foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija