Sa bezvremenskim šarmom i predivnim, skrivenim mestima, Rim je uvek bio jedan od omiljenih destinacija za glumce (Audrey Hepburn, Sophia Loren, Anita Ekberg) kao i reditelje filmova (Federico Fellini).

Legende filma su u potrazi za savršenim mestom za snimanje filmova ili najboljim mestima za odmor, uživanje u dobroj hrani, arhitekturi i glamuroznoj atmosferi, uvek iznova birali večni grad. Birali su Rim.

(Kako da provedete fantastična 4 dana u Rimu)

Mnogi reditelji i scenaristi su iskoristili lepotu ovog grada za snimanje fantastičnih filmskih scena, tako da su neki od najpoznatijih filmova snimani upravo ovde - Praznik u Rimu, Sladak život, samo su neki od naslova koji su za mesto dešavanja imali italijansku prestonicu.

Slavne glumice su uživale na setovima ali i dugačkim šetnjama pored obale reke Tibar kao i poseti rimskom trgu Piazza di Spagna, kao i impozantnoj crkvi Trinita dei Monti. 

Ali, koliko se Večni grad promenio od tada?

Na Instagram profilu Roma Ieri Oggi, autor je pokušao da odgovori na to pitanje, na veoma neobičan način.

On je uz pomoć programa za obradu slika, sastavio neke od starih slika koje su nastale u Rimu 50-ih, 60-ih godina prošlog veka, na kojima se pojavljuju poznate filmske zvezde - bilo u šetnji ili na setu, sa najnovijim fotografijama Rima.

(Frida Giannini: Moj intimni vodič kroz Rim)

Tako možemo videti nasmejanu Brigitte Bardot koja stavlja ruku u usta poznate statue Bocca della Verita, ili nezaboravnu Audrey Hepburn koja blista ispred crkve Trinita dei Monti.

Moramo da priznamo da je autor odabrao neke od najlepših fotografija, na kojima nam se čini da je vreme stalo kao i to da se Rim minimalno menjao zadržavši taj poseban, istorijski šarm.

Koliko filmova i setova koji su snimani u Rimu ste zaista uspeli da prepoznate?

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija