Iako je poznata po mamurlucima i razuzdanim žurkama bez kraja, Ibica u poslednje vreme privlači i malo „finije“ turiste. Razlog za to jeste obnovljena marina koja je sada utočište luksuznih jahti, dobrih restorana i raskošnih hotela.

Ovo nikako ne znači da Ibica prestaje da bude ono što je bila, naprotiv! Popularno špansko ostrvo definitivno ostaje mesto gde se toče hektolitri alkohola i đuska uz dobru muziku, međutim sada postoji idealna harmonija između gostiju koji žele jednu ili drugu vrstu provoda na odmoru. Uspavani gradići, netaknute plaže, neotkriveni zalivi...

Ako ste spremni da budete netipičan turista na Ibici, ovo ostrvo puno je iznenađenja!

Ushuaïa Ibiza Beach Hotel (ushuaiabeachhotel.com)

Volite li da svoj ponedeljak provodite sa Davidom Guettaom, četvrtak sa Arminom Van Buurenom, a nedelje sa Aviciijem?

Tako je izgledao prošlogodišnji line up poznatih di-džejeva koji su ovde puštali muziku praveći od ovog hotela epicentar dnevnih i večernjih žurki, ali ove godine stvari će biti još bolje. Nedavno je otvoreno još jedno hotelsko krilo pod nazivom Tower sa čak 181 sobom.

Odavde se gostima pruža pogled na čuvenu plažu Playa d'en Bossa koju, kao i sve žurke koje se dešavaju oko glavnog bazena, mogu da posmatraju iz đakuzija koji su na svakoj terasi ili zajedničkog bazena koji neodoljivo podseća na morsku lagunu. Ipak, ako niste ljubitelj danonoćne gužve, prepustite ovaj hotel Ibica profesionalcima.

Urban Spaces Art Hotel (urbanspacesibiza.com)

Zidove ovog hotela krase radovi proslavljenih uličnih umetnika poput Jeromea i Inkiea što ga pored boutique hotela čini i pravim kreativnim eksperimentom.

Budući da je poznat po svom boemskom stilu, ovde nećete naći spa, bazen ili teretanu, ali zato ovaj jedinstveni hotel poseduje „pivsku baštu“ u kojoj možete probati neke od najboljih specijaliteta brze hrane kao što su burgeri, pileća krilca i ostala idealna jela za mamurna jutra. Tu je takođe i koktel bar kao i skoro renovirana terssa na krovu koja je nezvanično mesto zagrevanja pre odlaska u klabing.

Nalazi se u centru grada Ibica pa ako odsednete u njemu, bićete u samom epicentru svih dešavanja i na najviše 10 minuta od bilo kog popularnog noćnog kluba.

Hacienda Na Xamena (hotelhacienda-ibiza.com)

Smešten na samoj litici, u srcu očuvanog parka prirode, ovo je prvi hotel na Ibici koji je imao pet zvezdica i i dalje je vodeće mesto na kom je odmor podignut na viši nivo. Sobe su urađene u minimalističkom stilu sa prozorima koji se protežu od poda do plafona, a na terasi vas očekuje đakuzi koji je namešten tako da iz njega možete da upijate neverovatan pogled na San Miguel, netaknuti deo Ibice. Ugođaj je zagarantovan i u tri vrhunska restorana gde ćete utoliti glad posle plivanja, zatim možete da se prepustite uživanju u jednom od brodića iz privatne flote (definitivno preporučujemo one sa providnim dnom). Kao kruna svega nabrojanog dolazi spa centar iz snova. Ovde je u ponudi spektakularna terapija morskom vodom kakvu do sada niste probali, a čiji se proces odvija u prirodnim bazenima na samom kraju ovog uzvišenja. Prepustite se vreloj vodi i uživajte u neverovatnoj mekoći kože.

Destino Pacha Ibiza Resort (destinoibiza.com)

Otvoren pre samo dve godine, ovaj hotel je već stekao veliku popularnost, najviše zahvaljujući većini svetskih zvezda koje su se ovde smestile za vreme čuvene proslave 40. rođendana Riccarda Tiscija prošle godine. Hotel se nalazi na treptaj od Dalt Vilae (starog grada Ibice), Talamanca plaže kao i centra grada. Svi gosti imaju mogućnost za besplatan ulazak u superpopularni klub Pacha ili popust na za ulazak na sada već legendarne žurke na Pacha 67 brodu. Pored svih povlastica koje nudi hotel, možete da uživate u đus baru, teretani na otvorenom ili joga studiju koji omogućava čak šest različitih programa. Ili sledite primer Anne Dello Russo i prijavite se za grupni trening na biciklima. Ovo je, naravno, moguće jedino ako uspete da se odvojite od bazena, ledenih koktela i relaks masaža.

Beach Clubs

Osetite dašak glamura i kraljevski tretman u jednom od ušuškanih klubova....

Amante Beach Club (amanteibiza.com)

Ovde ćete dobiti pogled i specijalitete vredne pet zvezdica. Smešten na obali, sa ležaljki se pruža spektakularan pogled na jednu od najskrivenijih ostrvskih plaža ‒ Sol d'en Serra. Započnite svoj dan jutarnjom jogom, a veče dočekajte uz dobar film u bioskopu na otvorenom.

Beach House (elchiringuitoibiza.com)

Novo, popularno mesto koje ne smete da propustite! Smešten između palmi plaže Playa d'en Bossa, Beach House je nov projekat uspešnog španskog dvojca koji su svoju slavu stekli šik restoranom El Chiringuito.

Blue Marlin (bluemarlinibiza.com)

Njihova parola je: najbolja usluga za najbolje goste. Nalazi se na ekskluzivnoj Cala Jondal plaži, a do mora možete stići drvenom stazicom ili iza hrabrije, peskom. Ili, ako imate jednu, možete i jahtom. Ovde ćete sigurno naleteti na neku veoma popularnu ličnost, dok lenjo čkiljite sa king size kreveta za sunčanje.

Cotton Beach Club (cottonbeachclub.com)

Sem tirkiznih nijansi mora, ovde je sve u beloj boji. Nalazi se na jugozapadnoj obali, tj. Cala Tarida odakle se pruža neometan pogled na Mediteransko more. Terasa na krovu idealna je za uživanje u poslednjim zracima sunca, dok u privatnim kabinama možete da se osvežite pred večernju koktel žurku.

Saveti insajdera

1. Na sajtu residentadvisor.net unapred kupite karte za događaje i osigurajte sebi preskakanje dugih redova ispred klubova

2. Kada krenete u izlazak, potražite Discobus, lokalni taksi koji ima posebnu rutu na kojoj se nalaze samo noćni klubovi

3. Gladni ste i želite nešto drugačije osim već uobičajenog room servicea? Isprobajte novi servis Ibiza Delivers koju svojoj ponudi ima odlične sireve, mesne specijalitete i organsku hranu ibizadelivers.com

4. Sedenje u bašti restorana nekada može da vas košta dodatnih 20 evra. Izbegnite nepotrebni trošak i popijte svoje piće uz tapas za šankom

Beach Clubs

Ako želite da osetite dašak ekstravagancije i dobijete pravi kraljevski tretman, obavezno odvojite dan za jedan od od ovih ušuškanih klubova!

Patchwork

Restoran u restoranu, nedavno otvoren Patchwork smešten je na krovu popularnog Sa Punta restorana u zalivu Talamanca. Interesantan je po tome što je prvi na ostrvu koji je u svoju ponudu uvrstio libansku kuhinju (falafel, jagnjetina, kebabi... Mljac!) a nismo radvnodušni ni kada je reč o enterijeru koji je miks boho i hipi stila sa notom luksuza.

Bambuddha Ibiza

Inspirisan Balijem, ovaj mediteransko-azijski restoran od bambusa legendaran je na Ibici. Specijaliteti sa menija uključuju jagnjetinu pečenu 24 sata, hrskavu pačetinu, mandarinske palačinke koje najbolje idu uz Bamboozle, koktel kuće koji je neverovatan miks votke, jagoda i lajma.

Sublimotion

Ako vas put navede u ovaj restoran, bilo bi odlično da vam neko drugi plati račun. Meni koji se plaća unapred iznosi oko 2.000 evra i sastoji se iz dvadeset jela, a služi se na tanjirima koji se vrte i odaju utisak da plutaju iznad stola. Vlasnik restorana Paco Roncero, dobitnik dve Michelinove zvezde, ipak tvrdi da je ovo najjeftiniji način na koji čovek može sebi da promeni život. Dragi Paco, pozovi nas u goste!

Tekst: Jasmina Avramov