Kambodža?

Nije baš destinacija koja vam stoji u folderu „bili“, retko kad nađe se i u „samo što nije“ kategoriji, a registrujete je kao neku udaljenu tačku na planeti gde će vas možda nekad naneti put. Zato sam, čim je iskrsla prilika da posetim ovu čarobnu zemlju, odmah oduševljeno klimnula i momentalno štreberski počela da radim svoj domaći zadatak – pripremu za posetu.

Nažalost, dve polazne tačke bile su, sa jedne strane genocid 1975. godine, a sa druge, mistični hram Angkor Wat. O glavnom gradu, Pnom Penu, nisam znala mnogo, kakva greška!

Kambodža je zemlja kontrasta... Možda će vam opis zazvučati kao deja vu, ali tamo je zaista sve crno ili belo. Dok istražujete Pnom Pen u Cyclou  kojim pedalira bezubi, ali večito nasmejani Kamodžanac, pored vas će (u svim smerovima, trakama i baš svim brzinama) promicati malene vespe na kojima se voze čitave četvoročlane porodice, kao i besni Lexusi u kojima je iza debelih zatamnjenih stakala skoro bez izuzetka samo jedna osoba. 

Posle kratkotrajne, ali tragične vladavine crvenih Kmera, stanovništvo Kambože desetkovano je, a posledice masakra još se osećaju. Iako ih od tih događaja deli tek nekoliko decenija, narod je optimistično nastavio dalje verujući u bolje sutra. Otvaraju se ka svetu i spremno traže svoje mesto u jugoistočnom azijskom bloku. 

Pnom Pen je istovremeno izuzetno simpatičan, ali i potpuno nelogičan, i upravo u tome leži njegov nenametljivi šarm. Jedan je od onih gradova za koje najpre pomislite kako je za njegovo upoznavanje  jedno putovanje sasvim dovoljno, a pri odlasku prebirate po glavi šta vam je ostalo (toliko toga!) da istražite sledeći put. Da, Kambodža je zemlja koja vas sve više osvaja što o njoj više učite. Misteriozna i daleka, prava je destinacija za sve koji od putovanja ipak žele nešto više. Tamo ćete proširiti granice svoje svesti i doživeti avanture koje će vam dugo ostati urezane u pamćenje. Ukoliko se odlučite za za obilazak, obavezno sa sobom ponesite ELLE vodič.

Pnom Pen za hedoniste

Kada preletite pola planete, prepustite se uživanju bez griže savesti. Pre nego što upadnete u turističku histeriju i obilaske, potrudite se da se potpuno opustite. (ako je ovo podnaslov ne treba tačka, ako nije, treba je izbaciti ovde, a i na drugim sličnim mestima!)

Hotel Intercontinental

Kada je o egzotičnim destinacijama reč, jedno od starih dobrih pravila kaže da treba da se odlučite za provereni hotelski lanac! Hotel Intercontinental jedan je od prvih luksuznih hotela u Pnom Penu. Na trećem spratu nalazi se fantastičan otvoreni bazen sa fontanom u obliku tri velika slona. Jedno od onih mesta gde ćete se momentalno „isključiti“.

Bliss Spa

Ako vam izležavanje u hotelskim ležaljkama nije dovoljno, rezervišite sebi termin u Bliss spa centru. Odaberite jedan od četiri osnovna paketa: Purity, Energy, Harmony, Eternity (uključuju tremane kao što su piling medom i susamom, kupku stopala u cveću, biljna pakovanja za telo...) po cenama od 42 do 78 dolara po paketu i uživaćete satima. 

Yoga Phnom Phen

Vreme je da zaista usporite i posvetite se sebi, zato zakažite čas joge. Studio za jogu Yoga Phnom Phen nalazi se u šarenoj ukrašenoj kućici u rezidencijalnom delu grada. Idealno mesto da uspostavite savršeni sklad između uma i tela.  

The Flicks

Možda na spisku za čisto uživanje ne biste očekivali i bioskop, ali u Kambodži je sve drugačije, pa i to! The Flick je mesto koje je ujedno i bar i bioskop. Ne postoje klasične bioskopske stolice, već je tu niz udobnih sofa od ratana, kao i kreveta (!) na podu. Uz sve to dodajte sokove, slatkiše, kokice i mogućnost dostave iz lokalnog restorana. Da, baš pravi raj!

Raffles Hotel Le Royal

Raspoloženi ste za luksuzan šik odmor i ništa manje od toga? Ne tražite dalje, Raffles Hotel Le Royal bio je dovoljno dobar i za dive kao što su Jacqueline Onassis, Catherine Deneuve i Angelina Jolie. Čak i ukoliko niste gost, možete osetiti neodoljivi šarm ovog kolonijalnog zdanja. Svratite na piće u Elephant Bar koji gleda na raskošnu baštu i bazen.

Villa Paradiso

Svi oni koji vole malene boutique hotele više od velikih hotelskih lanaca obožavaće Vilu Paradiso. Iako se nalazi u samom centru, iza nje je potpuno izolovana bašta sa bazenom. Poseduje samo 14 različito uređenih soba, a budući da ne primaju decu mlađu od deset godina, deklariše se kao hotel za odrasle. 

Zalazak

Iako će vas možda iznenaditi rani zalazak sunca, već oko šest posle podne dan pada noć, nećete biti razočarani kad doživite magične zalaske. Potrudite se da u to vreme nađete dobro mesto (najbolje u nekom od restorana na obali) i prepustite se čarobnoj igri boja.

Virtualna Kambodža

Zgodnu junakinju kompjuterske igrice Tomb Rider oživela je Angelina Jolie, a kao kulisa za film iskorišćen je hram Ta Prohm.

Još jedna igrica ekranizovana je upravo u Kambodži, poslednja scena filma Mortal Kombat snimljena je u Angkor Watu.

Jednostavno postoji neka tajna veza između gejmera i mističnog hrama, Angkor Wat zvezda je i Facebook igrice JetSet Secrets.

Ni tu spisku nije kraj, Angor Wat „glumio“ je i u trećem nastavku filma Transformers, Dark Side of the Moon. 

Čas istorije

Ne propustite najbitnije tačke iz turističkih vodiča.

Kraljevska palata

Kambodža je zvanično ustavotvorna monarhija, a vi možete zaviriti u odaje kraljevske porodice. Palata koja potiče iz 1866. godine opasana je zidom sa četiri kapije, a ukoliko je istaknuta plava zastava, kralj Norodom Sihamoni je kod kuće. Na južnoj strani je hram Srebrna Pagoda ukrašen sa više od 5.000 srebrnih pločica. U kompleks nije dozvoljeno ući otkrivenih kolena i ramena. 

Wat Phnom

Brdašce na čijem vrhu se nalazi pagoda jeste centralno mesto prestonice Kambodže. Legenda kaže da je 1372. godine dama (Penh) izgradila brdo i pagodu kako bi tu izložila bude koje je pronašla u stablu drveta. Današnji naziv grada Pnom Pen u bukvalnom prevodu znači damino brdo. Iako je preko dana živahno, sa prvim mrakom ovo mesto preuzimaju prijateljice noći. 

Polje smrti

Petnaestak kilometara od Pnom Pena nalazi se jedno od polja smrti. Na prvi pogled deluje kao idilični proplanak, ali diskretna upozorenja da pazite na ostatke kostiju vratiće vas u realnost, kao podsetnik na bezumne likvidacije režima Pola Pota.

Gastro vodič

Romdeng

Jedno od nezaobilaznih mesta, zato rezervišite sto uz bazen u dubokoj senci. Obrok započnite svežim kokosom, a zatim se odvažite da gricnete njihov specijalitet – pohovane tarantule!

Foreign Correspondents Club (FCC)

Restoran se nalazi u istoimenom hotelu i gleda direktno na reku. Atmosfera će vas podsetiti na neka davno prohujala (elegantna) vremena. Naručite pohovane krabe i lokalno Angkor pivo i pretvarajte se da ste u detektivskom romanu. 

Phsar Thmei

Poseta pijaci je obavezna! Kaleidoskop boja i zvukova oboriće vas s nogu, a sastavni deo kupovine je cenkanje. Kući se ne vraćajte bez egzotičnih voćki i jeftinih suvenira. 

Let's fly away...

Put do Kambodže nije kratak pa udobnost nije nešto čega bi trebalo da se odreknete, naprotiv! Od Beograda do Pnom Pena deli vas oko 16 sati, iako to na prvu loptu zvuči mnogo, ukoliko se opredelite za Qatar Airways velike su šanse da će vam put proći za tili čas. Mesto u biznis klasi doneće vam potpuni komfor: sedišta  se na jedan dodir pretvaraju u krevet, a ljubazne stjuardese pokloniće vam pidžamu. Takođe, kako biste se osvežili, tu je i neseser sa Armani i Rutuals proizvodima, uz neizbežnu masku za spavanje i pamučne soknice. Uz fantastičan izbor hrane, pića, kao i filmova, serija i časopisa, jasno je zašto je ova kompanija osvojila pregršt zvaničnih priznanja za svoju biznis klasu. Qatar Airways iz Beograda leti svaki dan. Srećan put!

Putovanje kroz vreme

Angkor je jedna od najbitnijih arheoloških lokacija u jugoistočnoj Aziji. Prostire se na 400 metara kvadratnih usred kambodžanske džungle i sastoji se od veličanstvenih ostataka hramova sagrađenih između IX i XV veka. Lokacija je na listi zaštićenih od strane UNESCO-a i jedna je od najvećih arheoloških iskopina na svetu. 

Za obilazak potrebna su vam optimalno tri dana, ali ukoliko nemate toliko vremena na raspolaganju, uz dobrog vodiča i za dan, dva moguće je videti najbitnije. Pre svega hram Angkor Wat, zatim Ta Prohm, kao i Bayon. Kako biste izbegli gužvu, probajte da Angkor posetite oko podneva, kad su brojni turisti na ručku. Za Bayon odvojte kraj dana, kada ovaj budistički hram uz slabo sunce obuzima neobjašnjivi mir. Preduzimljivi turisti kreirali su poseban sajt namenjen izboru mesta za posmatranje zalaska angkorsunsets.com. 

Info plus

Iako postoji lokalna valuta, real, dolar se koristi svuda.

Vremenska razlika je plus šest sati u odnosu na Srbiju.

Biće vam potreban adapter za struju, a ukoliko odsedate u hotelu, možete ga pokupiti na recepciji.

Naši operateri nemaju ugovor sa lokalnom mrežom (izuzev Telenora), budite spremni da ćete biti van dometa i pripremite oko 5 dolara, koliko će vas koštati prepaid sim kartica. 

Kišna sezona počinje od druge polovine juna i traje do prve polovine oktobra. Tokom ostalih meseci šanse za kišu gotovo su ravne nuli. 

tekst: Jelena Karakaš