Iako našu prestonicu odavno prati reputaciju jednog od najzanimljivijih gradova koji nudi veliki spektar mogućnosti za provod, pregršt istorijskih spomenika, bogatu i pristupačnu gastro scenu, poslednji niz godina na godišnjim listama najvećih travel magazina izostalo je ime Beograda.

Međutim, na ovogodišnjoj listi Top 10 evropskih gradova za city break turu, britanskog The Guardiana, srpska prestonica je našla svoje mesto među velikim brojem evropskih bisera poput portugalskog Portoa i jedinstvenog i neobičnog Lajpciga.

(Pogledajte top 10 gradova za posetu u 2015. po oceni Lonely Planetu)

Beograd je okarakterisan kao grad bogate kulturne scene koji se rapidno menjao i to na bolje u poslednjih 5 godina. Novinari britanskog The Guardiana su Beograd uporedili sa Berlinom koji važi za jedan od najzanimljivijih gradova na svetu, posebno za mlade, ali su dali prednost Beogradu koji im se čini daleko urbaniji i življi od Berlina koji se po njima poslednji niz godina "uspavao" i "ulenjio".

Akcenat kompletnog predstavljanja je bio na toj fizuji starog i novog, dok su od mesta najviše bili pohvaljeni klubovi i kafići u Savamali. Naravno, članak nije mogao da izostavi ni klupsku scenu i noćni provod po kom se grad i pročuo van naših granica. Preporuka Britanaca je da svaki turista obavezno stvrati na splav 20/44 kao i u novu tehno-katedralu grada, Dragstore

(Savamala na CNN-u: Mikser iznova posalo pozitivnu sliku u svet o Beogradu)

Najidealnije doba za posetu prema novinarima The Guardiana je početak leta, dok još temperature nisu previsoke i kada je većina bašti, splavova i klubova na reci otvorena, iako je naglašena preporuka lokalaca da se grad ipak najpre poseti u maju ili septembru. 

Lista je obuhvatila pored Beograda, pomenutog Lajpciga i Portoa još Lion, belgijski Gent, špansku Segoviju, austrijski Linc, holandski Roterdam, Torino i švedski Getenburg.