Grad u kome vam prosjak može postati prijatelj, u kom uz rakiju možete čuti legende i gde luksuzni brendovi koštaju taman onoliko jeftinije da vam bude drago što kupujete baš tu.

1. Kada stignete na ovo raskršće kontinenata,  sednete na trajekt, za petnaest minuta više niste u Evropi, već Aziji. Dok plovite Bosforom, imate neverovatan pogled na minarete Sulejmanove džamije, čudesnu kulu Galatu, legendarnu Aja Sofiju i veličanstvene zidove Topkapija i palate Dolmbahči.

2. Ako želite da se upustite u ultimativno šoping iskustvo, naoružajte se vremenom i digitronom i nestanite među 4.000 radnji poslaganih u 60 linija Velikog bazara. Bilo da tragate za ćilimom, torbom ili kožnom jaknom, spremite se na cenkanje.

3. Možda ne izgleda kao idealan način da potrošite sat vremena u Istanbulu, ali vam preporučujem da odete ispod Galata mosta. On je glavna veza između dve strane evropskog Istanbula i ispod njega se nalazi šetalište s restoranima, barovima i čajdžinicama.

4. Ono što nikako ne treba propustiti jeste pogled na prošla vremena i obilazak Aja Sofije. Najpre vizantijska crkva, zatim džamija, ona je danas muzej koji nije toliko veličansven kao neki drugi, ali njegova istorijska važnost će vas obuzeti.

5. Prošetajte se po gradskim zidinama. Sagrađeni za vreme vladavine Teodosija II, zidovi Carigrada najveća su vizantijska struktura koja i dalje postoji u modernom Istanbulu. Zidine predstavljaju trijumf inženjerstva i pružaju se oko starog grada u dužini od 6,5 kilometara.

6. Jedan od vrhunaca hedonizma u Istanbulu jeste poseta hamama (turskog kupatila). Platićete skoro golišavom muškarcu da vas masira dok ležite na mermeru okruženi parom. Turska kupatila su oduvek imala ulogu da pročiste telo i usko su povezana sa islamskom tradicijom kupanja – striktna pravila pranja ruku, lica i stopala tekućom vodom pre molitve.

7. Jedite na krovu. To je trend u Istanbulu. Restorani se postavljaju sve više, tako da kada idete na večeru, imate osećaj da se ukrcavate na avion. Ako odete u Miklu, moraćete prvo da prođete kroz detektor metala, zatim da se popnete na poslednji sprat hotela Marmara Pera (na kom se restoran nalazi), odakle će vam se zbog pogleda činiti da letite iznad oblaka. Ali verujte, hrana nije ni nalik onoj u avionu.

8. Muzej Istanbul modern je najuzbudljivija kulturna tačka koja je smeštena pored džamije iz XVI veka. Tako čine jedan divan kontrast – istrošeno i moderno, sveto i avangardno.

9. Zbližite se s nargilom. Turci je puše još od XVII veka, a u ovom veku je doživela comeback i čitava ulica pored Amerikan pazarija načičkana je „nargila-kafeima”.

10. Britanci piju pivo po pabovima, Francuzi pijuckaju vino u bistrou, a Grci razbijaju tanjire po tavernama. A kako se Turci zabavljaju? Oni se vesele u mehanama, gde piju rakiju, jedu meze i igraju uz folk muziku. Najpoznatiji deo s mehanama svakako je Cvetni pasaž.

11. Ako želite da se uputite u noćni provod, spremite se i krenite u četvrt Bejoglu, koja se poslednjih godina transformisala iz haotičnog, oronulog kraja u frekventnu četvrt. Kada biste bacili maslinu iz koktela koji pijete, ne bi imala gde da padne.

12. Kada uđete u Topkapi palatu, u kojoj je živeo turski sultan, pomislićete da nije imao razloga da izlazi iz nje. Turski odgovor Versaju otkriva divlji sultanov svet sa svim njegovim mnogobrojnim ženama, evnusima i patuljcima-zabavljačima. U njemu se nalaze i relikvije poput Muhamedove brade i pisma, a takođe i carska riznica s plenom iz osmanskih osvajanja, kao i deo mošti Jovana Krstitelja.